The Haunted

  • The Haunted är ett svenskt thrash metal-band med inslag av melodisk death metal. Debutalbumet The Haunted gavs ut 1998. Sedan dess har ytterligare sju studioalbum, ett samlingsalbum och två livealbum getts ut.

    Historia

    Bandet bildades 1996 av Patrik Jensen (gitarr), Jonas Björler (bas), Adrian Erlandsson (trummor) från At the Gates och John Zwetsloot från Dissection. Anders Björler (gitarr) från At the Gates ersatte senare Zwetsloot och Peter Dolving (sång) från Mary Beats Jane gick med i bandet ett halvår innan första skivan spelades in i december 1997. The Haunted har tilldelats två grammisar i kategorin "Årets hårdrock". Den första fick de 2000 för albumet The Haunted Made Me Do It. Den andra fick de 2003 för albumet One Kill Wonder.

    2008–i dag

    Albumet Versus gavs ut 17 september 2008 i Sverige och veckan efter i övriga Europa. I USA släpptes albumet i oktober. I mars 2009 gav Earache Records ut ett samlingsalbum med två CD, kallat Warning Shots.

    I januari 2011 meddelade The Haunted att deras sjunde studioalbum, Unseen, skulle ges ut i slutet av mars. Bandet uppträdde på P3 Guld-galan 22 januari 2011, Albumet släpptes den 16 mars.

    Den 29 februari 2012 meddelade Peter Dolving via sin Facebook-sida att han återigen lämnar The Haunted och i oktober samma år meddelade även gitarristen Anders Björler och trummisen Per Möller Jensen att de lämnar bandet. I oktober inledde Anders Björler ett soloprojekt som sägs vara inspirerat av italiensk filmmusik, postrock, ambient, progressive rock, jazz och svensk folkmusik.

    Den 26 juni 2013 kom The Haunted ut med nyheten med att dom rekryterat tre nya medlemmar, Marco Aro, Adrian Erlandsson och Ola Englund. Aro och Erlandsson har spelat i The Haunted tidigare, 1999–2003 respektive 1996–1999.

    Medlemmar

    Nuvarande medlemmar

    • Marco Aro – sång – (1999–2003, 2013–)
    • Patrik Jensen – gitarr – (1996–) Gitarrist från Linköping som även spelar i Witchery. Han har tidigare även spelat i Satanic Slaughter, Orchriste och Seance.
    • Jonas Björler – bas – (1996–). Född 1973, spelade även i At the Gates.
    • Ola Englund – gitarr – (2013–)
    • Adrian Erlandsson – trummor och slagverk – (1996–1999, 2013–)

    Tidigare medlemmar

    • Anders Björler – gitarr – (1996–2001, 2002–2012) Född 1973, även gitarrist i At the Gates.
    • Per Möller Jensen – trummor och slagverk – (1999–2012). Född 1973.
    • Peter Dolving – sång – (1997–1998, 2003–2012)
    • John Zwetsloot – gitarr – (1996)
    • Ole Öhman – trummor och slagverk – (1997)

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1998 – The Haunted
    • 2000 – The Haunted Made Me Do It
    • 2003 – One Kill Wonder
    • 2004 – Revolver
    • 2006 – The Dead Eye
    • 2008 – Versus
    • 2011 – Unseen
    • 2014 – Exit Wounds

    Livealbum

    • 2001 – Live Rounds in Tokyo
    • 2010 – Road Kill

    Samlingsalbum

    • 2009 – Warning Shots

    Referenser

    1. ^ The Haunteds webbplats Läst 2008-08-18
    2. ^ Myspace 2008-08-13 Läst 2008-08-18
    3. ^ ”P3 Guld Appearance”. The Haunted - No false pride, no fashion, no fake set of values. http://the-haunted.com/site/?p=archive&a=news. Läst 22 januari 2011. 
    4. ^ ”Hör alla uppträdanden här!”. P3 Guld 2011 Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3964&artikel=4306864. Läst 22 januari 2011. 
    5. ^ ”Unseen Album Artwork & Tracklisting revealed”. The Haunted - No false pride, no fashion, no fake set of values. http://the-haunted.com/site/?p=archive&a=news. Läst 29 januari 2011. 
    6. ^ ”Info”. Anders Björler Solo Project. Arkiverad från originalet den 2012-12-17. https://archive.is/IWbT. Läst 27 oktober 2012. 
    7. ^ ”The Haunted tillbaka med ny lineup”. Rocknytt. 26 juni 2013. http://www.rocknytt.net/nyheter/11724-the-haunted-tillbaka-med-ny-lineup. Läst 7 september 2014. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.