Foreigner

  • Foreigner är ett amerikansk/brittiskt rockband bildat 1976 i New York. De är antagligen mest kända för låten "I Want to Know What Love Is".

    Medlemmar i Foreigner var från början Lou Gramm (sång), Mick Jones (gitarr), Ian McDonald (saxofon), Al Greenwood (keyboard), Ed Gagliardi (bas), och Dennis Elliot (trummor). De skrev kontrakt med Atlantic Records och släppte sitt självbetitlade debutalbum 1977. Med hitsen "Long Long Way From Home" och "Feels Like the First Time" blev det en omedelbar succé. Man fortsatte i samma stil och släppte året efter albumet Double Vision med hiten "Hot Blooded". Inför det tredje albumet ersattes basisten Ed Gagliardi av Rick Wills.

    Efter detta minskade man ner gruppen till en kvartett bestående av Mick Jones, Lou Gramm, Rick Wills och Dennis Elliot. Man hade tidigare riktat in sig på mer hårdrock, men öppnade 1981 även upp för ballader med albumet 4 och låten "Waiting for a Girl Like You". 1984 fick gruppen en mycket stor hit med balladen "I Want to Know What Love Is". Efter detta började gruppen falla isär då soloprojekt gick före arbetet med gruppen även om man hade en del hits som till exempel "Say You Will". Under 1990-talet förekom en del återföreningar av gruppen, men de blev inte så uppmärksammade.

    2003 lämnade Lou Gramm gruppen och ersattes 2005 av Kelly Hansen från bandet Hurricane.

    Medlemmar

    • Kelly Hansen - sång (2005-present)
    • Mick Jones - gitarr, keyboards, bas, sång (1976-)
    • Thom Gimbel - gitarr, saxofon, flöjt, körsång (1993, 1995-)
    • Michael Bluestein - keyboards, syntar, sång (2008-)
    • Jeff Pilson - bas, sång (2004-)
    • Mark Schulman - trummor, slagverk, körsång (1992-1995, 2000-2002, 2011-)

    Tidigare medlemmar

    • Lou Gramm - sång (1976-1990, 1992-2003)
    • Ian McDonald - gitarr, keyboards, saxofon, flöjt, sång (1976-1980)
    • Dennis Elliott - trummor, percussion, sång (1976-1991)
    • Al Greenwood - keyboards, syntar (1976-1980)
    • Ed Gagliardi - bas, sång (1976-1979)
    • Rick Wills - bas, sång (1979-1992)
    • Bruce Turgon - bas, sång (1992-2003)
    • Johnny Edwards - sång , gitarr (1990-1992)
    • Jason Sutter - trummor, percussion (2010-2011)

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1977 – Foreigner
    • 1978 – Double Vision
    • 1979 – Head Games
    • 1981 – 4
    • 1984 – Agent Provocateur
    • 1987 – Inside Information
    • 1991 – Unusual Heat
    • 1995 – Mr. Moonlight
    • 2009 – Can't Slow Down

    Samlingsalbum

    • 1982 – Records
    • 1992 – The Very Best of Foreigner
    • 1992 – The Very Best... and Beyond
    • 1998 – The Best of Ballads - I Want to Know What Love Is
    • 1999 – The Platinum Collection
    • 2002 – Complete Greatest Hits
    • 2002 – The Definitive
    • 2004 – Hot Blooded and Other Hits
    • 2005 – The Essentials
    • 2006 – Extended Versions
    • 2006 – The Definitive Collection
    • 2007 – The Very Best Of Toto & Foreigner (Toto / Foreigner)
    • 2008 – No End in Sight: The Very Best of Foreigner

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.