Rita Lee

  • Rita Lee, född 31 december 1947, är en brasiliansk sångare och musiker. Under tiden 1966 till 1972 var hon en del av tropicalismobandet Os Mutantes.

    Biografi

    Barndom och tonåren

    Rita Lee föddes 1947 i São Paulo som dotter till en amerikansk far och en mor med italienskt påbrå.

    Som ung så spelade hon piano och i tonåren spelade hon även trummor. Senare lärde hon sig att spela bas och startade en musikgrupp med några tjejer hon kände.

    Os Mutantes

    I mitten av 60-talet så träffade hon bröderna Sérgio Dias och Arnaldo Baptista, som hon kom att bilda Os Mutantes med. Gruppen kom att bli en av de viktigaste i Brasilien. Hon släppte fem album tillsammans med Os Mutantes innan hon lämnade gruppen.

    Solokarriär

    Hennes två första soloalbum släpptes 1970 och 1972, då hon fortfarande var medlem i Os Mutantes. Sedan dess har hon släppt över 15 soloalbum. Hon avstod från återföreningen av Os Mutantes år 2006.

    Diskografi

    Med Os Mutantes

    • 1968 – Os Mutantes
    • 1969 – Mutantes
    • 1970 – A Divina Comédia ou Ando Meio Desligado
    • 1971 – Jardim Elétrico
    • 1972 – Mutantes e Seus Cometas no País do Baurets

    Soloalbum

    • 1970 – Build Up
    • 1972 – Hoje É o Primeiro Dia do Resto da Sua Vida
    • 1974 – Atrás do Porto Tem uma Cidade
    • 1975 – Fruto Proibido
    • 1976 – Entradas e Bandeiras
    • 1978 – Babilônia
    • 1979 – Rita Lee
    • 1980 – Rita Lee
    • 1981 – Suade
    • 1982 – Rita Lee e Roberto de Carvalho
    • 1983 – Bombom
    • 1985 – Rita E Roberto
    • 1987 – Flerte Fatal
    • 1988 – Zona Zen
    • 1990 – Rita Lee e Roberto de Carvalho
    • 1991 – Bossa 'N Roll
    • 1993 – Rita Lee
    • 1995 – A Marca Da Zorra (live)
    • 1997 – Santa Rita De Sampa
    • 1998 – Acústico MTV (live)
    • 2000 – Releeda: Remixes
    • 2000 – 3001
    • 2001 – Aqui, Ali, em Qualquer Lugar (även kallad Bossa 'N' Beatles)
    • 2003 – Balacobaco
    • 2004 – Pedro E O Lobo

    Referenser

    1. ^ ”Luaka Bop: Os Mutantes: Rita Lee Jones interview”. http://luakabop.com/os_mutantes/cmp/rita.html. Läst 21 september 2010. 
    2. ^ [a b c] ”All Brazilian Music: Artist: Rita Lee”. http://www.allbrazilianmusic.com/artistas/ver/rita-lee. Läst 21 september 2010. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.