Iced Earth

  • Iced Earth är ett amerikanskt heavy metalband som startade 1984 i Tampa, Florida, och ursprungligen gick under namnet Purgatory. När de upptäckte att ett annat band hade namnet Purgatory bytte de till Iced Earth efter förslag av en vän till gitarristen Jon Schaffer. Bandets självbetitlade debutalbum gavs ut 1990.

    I februari 2009 begav de sig ut på Europaturné tillsammans med Saxon - bägge banden huvudakt under varje konsert, turnén har fått namnet Metal Crusade, och den 11 februari spelade de på Tyrol i Stockholm.

    Medlemmar

    • Jon Schaffer - gitarr, keyboard, sång (1984-idag)
    • Brent Smedley - trummor (1996-1997, 1998-1999, 2006-2013, 2015-idag)
    • Troy Seele - sologitarr (2007-idag)
    • Stu Block - sång (2011-idag)
    • Luke Appleton - basgitarr (2012-idag)
    • Greg Seymour - trummor (1984-1989)
    • Gene Adams - sång (1985-1991)
    • Bill Owen - gitarr (1985-1987)
    • Richard Bateman - basgitarr (1985-1986)
    • Larry Sapp - gitarr (1986-1986)
    • Dave Abell - basgitarr (1987-1996)
    • Randy Shawver - gitarr (1988-1998)
    • Mike McGill - trummor (1989-1991)
    • Rick Secchiary - trummor (1991-1992)
    • John Greely - sång (1991-1992)
    • Matt Barlow - sång (1992-2003, 2007-2011)[1]
    • Rodney Beasley - trummor (1992-1995)
    • Keith Menser - basgitarr (1996)
    • James McDonough - bas (1996-2000, 2002-2004)
    • Larry Tarnowski - gitarr (1998-2003)
    • Steve DiGiorgio - basgitarr (2000-2001)
    • Richard Christy - trummor (2000-2004)
    • Bobby Jarzombek - trummor (2004-2006)
    • Ralph Santolla - gitarr (2003-2004)
    • Tim 'Ripper' Owens - sång (2003-2007)
    • Ernie Carletti - gitarr (2006)
    • Tim Mills - gitarr (2006-2007)
    • James Wallace - basgitarr (2006-2007)
    • Dennis Hayes - basgitarr (2007)
    • Freddie Vidales - basgitarr (2008-2012)

    Diskografi

    • Burning Oasis (1985)
    • Psychotic Dreams (1985)
    • Horror Show demo (1986)
    • Enter the Realm (1989)
    • Iced Earth (1990)
    • Night of the Stormrider (1992)
    • Burnt Offerings (1994)
    • The Dark Saga (1996)
    • Something Wicked This Way Comes (1998)
    • Horror Show (2001)
    • Tribute to the Gods (2002)
    • The Glorious Burden (2004)
    • Framing Armageddon - Something Wicked Part 1 (2007)
    • The Crucible of Man - Something Wicked Part 2 (2008)
    • Dystopia (2011)
    • Plagues of Babylon (2014)
    • Alive in Athens (1999)
    • The Melancholy E.P. (1999)
    • Frankenstein / Ghost of Freedom (2001)
    • Enter the Realm (2002)
    • The Reckoning (2003)
    • Overture of the Wicked (2007)
    • The Plagues EP (2013)
    • The Hunter (1997)
    • The Reckoning (2003)
    • Overture of the Wicked (2007)
    • I Walk Among You (2008)
    • Dante's Inferno (2011) (2011)
    • Days of Purgatory (2xCD) (1997)
    • Dark Genesis (2001)
    • The Blessed and the Damned (2xCD) (2004)
    • Enter the Realm of the Gods (2xCD) (2008)
    • Slave to the Dark (2008)
    • Box of the Wicked (2010)
    • Gettysburg (1863) (2xDVD) (2005)
    • Alive in Athens (DVD) (2006)
    • Festivals of the Wicked (DVD) (2011)
    • Live in Ancient Kourion (DVD) (2013)

    Set Abominae

    Liksom band som Iron Maiden, Hammerfall och Quiet Riot har Iced Earth en maskot som pryder de flesta av deras skivomslag. Maskoten heter Set Abominae, och introducerades 1998 på albumet Something Wicked This Way Comes, och albumets titel syftar på honom. I slutet av albumet fanns en låt-trilogi.

    • Prophecy
    • Birth Of The Wicked
    • The Coming Curse

    Det ryktades efter albumet att nästa album skulle komma att handla helt om Set Abominae och hans historia. Det blev dock inte så, eftersom nästa album blev Horror Show, som har inspirerats av skräckhistorier och skräckfilmer. 2007 släppte dock Iced Earth albumet Framing Armageddon som blev den första delen i den utlovade historien om Set Abominae. Del två släpps någon gång under våren 2008, och släppet sköts upp på grund av Matt Barlows återkomst till bandet, och faktumet att han fick sin andra son ungefär samtidigt som han kom tillbaka.

    Referenser

    1. ^ Jon Schaffers uttalande på Iced Earths webbplats. Läst 15 december 2007.

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Iced Earth.
    • Officiell webbplats
    • Iced Earth på Myspace

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.