Mandy Moore

  • Amanda Leigh "Mandy" Moore, född 10 april 1984 i Nashua i New Hampshire, är en amerikansk sångerska och skådespelare. Hon slog igenom 1999 med singeln Candy. Uppföljarna I Wanna Be With You, Walk Me Home och So Real fick också ett bra mottagande.

    Moore verkar även som skådespelare. En av hennes första filmer var A Walk to Remember (2002) där hon även sjöng in delar av filmmusiken med låtarna "Cry", "It's Gonna Be Love" och "Only Hope" (skriven av Switchfoots sångare Jon Foreman). Låten förekommer på skivanNew Way to Be Human. För sin roll i Saved! har hon fått god kritik. Hon har även varit med i den hyllade serien Entourage där hon spelade sig själv, som huvudkaraktären Vincent Chases flickvän.

    Privatliv

    Moore var tidigare tillsammans med skådespelaren/sångaren Shane West. De träffades under inspelningen av A Walk to Remember. Sedan 2009 är hon gift med musikern Ryan Adams.

    Filmografi i urval

    • 2001 – En prinsessas dagbok
    • 2002 – A Walk to Remember
    • 2002 – Try Seventeen
    • 2003 – How to Deal
    • 2004 – Chasing Liberty
    • 2004 – Saved!
    • 2005 – Zuper Zebran (röst)
    • 2005 – Romance and Cigarettes
    • 2005 - Entourage (gästroll i TV-serie)
    • 2006 – American Dreamz
    • 2006 – Scrubs (gästroll i två avsnitt)
    • 2006 – Björnbröder 2 (röst)
    • 2007 – Southland Tales
    • 2007 – Dedication
    • 2007 – Tre systrar & en mamma
    • 2007 – Bröllopsprovet
    • 2007 – How I Met Your Mother (gästroll i ett avsnitt)
    • 2010 – Grey's Anatomy (gästroll i 2 avsnitt,säsong 6)
    • 2010 – Swinging with the Finkels
    • 2010 – Trassel (röst som Rapunzel)
    • 2012 – Tron: Uprising (röst som Mara)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.