Emmanuelle Beart

  • Emmanuelle Béart, född 14 augusti 1963 i Gassin, Saint-Tropez, Frankrike, är en fransk skådespelare. Hon vann en César för bästa birollsskådespelerska i filmen Jean de Florette del 2 - Manons källa och har blivit nominerad ytterligare sju gånger för bästa kvinnliga nykomling och bästa skådespelerska.

    Biografi

    Béart föddes som Emmanuelle Béhart-Hasson i Saint-Tropez (några källor påstår Gassin), på Franska rivieran. Hon var dotter till Geneviève Galéa, en tidigare modell, och Guy Béart, en sångare och poet. Hon har varit gift med Daniel Auteuil (hennes motspelare i flera av hennes tidiga filmer och far till Béarts första barn) och Michaël Cohen. Dessutom har hon barn tillsammans med David Moreau.

    Förutom skådespeleri är Béart känd för sitt samhällsengagemang. Hon är UNICEF-ambassadör och har varit aktiv för att göra Frankrikes invandringslagar mer liberala.

    Karriär

    Béarts första roll var i filmen Tomorrow's Children (1976). Hon fortsatte med ett par roller i fransk TV, men återvände till Kanada, där hon tillbringat delar av sin ungdom, för att studera. Efter det åkte hon till Frankrike och gick skådespelarutbildning. 1986 kom hennes stora genombrott med i filmen Jean de Florette del 2 - Manons källa mot Yves Montand. Hon har senare fått flera priser, inklusive för sin rolltolkning i En fransk kvinna (1995). Hennes största framgång i Hollywood kom året därpå med Mission: Impossible.

    Filmografi (i urval)

    • 1986 – Jean de Florette del 2 - Manons källa
    • 1991 – Den sköna satmaran
    • 1995 – En fransk kvinna
    • 1996 – Mission: Impossible
    • 2000 – Ett känsligt öde
    • 2002 – 8 kvinnor
    • 2003 – Nathalie...
    • 2012 – Bye Bye Blondie

    Övriga framträdanden

    Béart var julen 2006 H&M:s underklädesmodell.

    Källor

    1. ^ "Emmanuelle Beart Biography (1965–)". Film Reference. Läst 26 oktober 2014.

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Emmanuelle Béart.
    • Emmanuelle Béart på Internet Movie Database (engelska)

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.