Dakota Fanning

  • Hannah Dakota Fanning, född 23 februari 1994 i Conyers i Georgia, är en amerikansk skådespelare. Hon är äldre syster till Elle Fanning.

    Fanning började sin karriär med reklamfilmer och statistroller i olika filmer. Hon fick sin första stora roll i filmen I Am Sam där hon spelar mot Sean Penn som flickan Lucy Diamond Dawson. Efter det upptäckte man hennes skådespelartalang och hon fick fler och fler roller. Hon har gästspelat i många TV-serier. Vänner, Ally McBeal, Cityakuten och Strong Medicine är några av dem. Fanning är nog mest känd från Världarnas krig och Min vän Charlotte och hon har vunnit många priser. Dakota Fanning spelar vampyren Jane i Twilight-uppföljaren The Twilight Saga: New Moon. Forbes uppskattade att Fanning under 2006 till 2007 tjänat fyra miljoner dollar.

    Filmografi i urval

    • 2000 – Cityakuten, avsnitt The Fastest Year (gästroll i TV-serie)
    • 2000 – Ally McBeal, avsnitt Ally McBeal: The Musical, Almost (gästroll i TV-serie)
    • 2000 – Strong Medicine, avsnitt Misconceptions (gästroll i TV-serie)
    • 2001 – I Am Sam
    • 2001 – CSI: Crime Scene Investigation (TV-serie), avsnitt Blood Drops
    • 2002 – Trapped
    • 2003 – Uptown Girls
    • 2003 – Katten i hatten
    • 2004 – Vänner, avsnitt The One with Princess Consuela (gästroll i TV-serie)
    • 2004 – Man on Fire
    • 2005 – Hide and seek
    • 2005 – Världarnas krig
    • 2005 – Lilo & Stitch 2 (röst)
    • 2005 – Dreamer: Inspired by a True Story
    • 2006 – Min vän Charlotte
    • 2007 – Cutlass
    • 2007 – Hounddog
    • 2008 – Fragments
    • 2008 – Honungsbiets hemliga liv
    • 2008 – Hurricane Mary
    • 2009 – Coraline och spegelns hemlighet
    • 2009 – Push
    • 2009 – The Twilight Saga: New Moon
    • 2009 – The Runaways
    • 2010 – Eclipse
    • 2011 – The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
    • 2012 – The Motel Life
    • 2012 – Now Is Good
    • 2012 – The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
    • 2013 – Very Good Girls
    • 2014 – Effie Gray

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.