Sistars

 • Sistars, en musikgrupp från Polen. Musiken är en blandning mellan soul, r'nb, funk, nu-jazz, hip hop.

  De har funnits sedan 2002, då de möttes på JamSession i klubben Muza i Warszawa. Men inte förrän andra delen av 2003 började de sin färd mot toppen på den polska musikscenen.

  Gruppen består av sex personer: Bartek Królik - aka BQ - (bas, cello, texter, sång), Przemysław Maciołek - aka Przemo - (gitarrer) Natalia och Paulina Przybysz (texter, sång) Marek Piotrowski - aka Maru$ - (piano, key-boards, programmering) och Robert Luty (trummor). Maru$ och BQ är dessutom bandets producenter.

  De har gett ut två album och en EP. "Siła sióstr" 2003, EP 2004, "AEIOU" 2005. Mestadels av sångerna i "Siła sióstr" är på polska, men det finns även sex låtar på engelska. På EP är hälften av låtarna på engelska (bl.a. den välkända Freedom) och andra på polska. "AEIOU" däremot är till största del på engelska.

  De har spelat över 250 konserter sen början av 2004 runt om hela Polen men även i Tyskland, London och Dublin. Ett regn av musikpriser föll över dem framförallt under år 2004 och 2005. Några exempel är Fryderyki (som kan jämföras som polska Grammy), Super Jedynki, Jonnie Walker Award, Yach, TopTrendy, priser från Elle och Gala samt MTV European Music Award - best polish act år 2004 och 2005.

  De inspireras av artister som Lauryn Hill, Lucy Pearl, D'Angelo, Mary J Blige, Saadiq, NERD, Michael Jackson, Angie Stone och många fler. Deras singel "Inspirations" spelades hösten 2005 på MTV i över 20 europeiska länder.

  Från oktober 2006 och framöver gör Sistars en paus för att varje medlem i gruppen ska kunna utvecklas på vars ett håll; Natalia studerar i London, Paulina ger ut sin soloplatta i Polen och Frankrike, BQ och Maru$ ger ut sin platta "Plan B" och samarbetar med andra artister från Polen och inte bara. Dock är det inte säkert att man får se Sistars som en hel grupp igen, kanske om några år...

  Externa länkar

  Bilder:

  Hemsida:

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.