The Soundtrack of Our Lives

  • The Soundtrack of Our Lives (förkortas TSOOL) var ett svenskt rockband som bildades i Göteborg 1995 av Ebbot Lundberg, Björn Olsson, Ian Person, Kalle Gustafsson Jerneholm, Fredrik Sandsten och Martin Hederos. Tre av bandmedlemmarna spelade tidigare tillsammans i Union Carbide Productions. Bandets musik är psykedelisk rock blandat med hårdare och ruffigare tongångar, men även mer ordinär popmusik. Bland influenserna finns Rolling Stones, Beatles, The Who, tidiga Pink Floyd, The Doors och Iggy & The Stooges. Även sentida band som Smashing Pumpkins, R.E.M och Oasis har gjort avtryck i TSOOL:s musik.

    TSOOL har även medverkat med sin musik i TV-serier såsom Californication med låten Second Life Replay, och Six Feet Under med låten Sister Surround. Filmen Allt flyters soundtrack präglades av fertaler låtar av bandet.

    Bandets logotyp, akronymen OEOC, figurerade på bandets skivor och på mycket av deras merchendise, detta skall enligt Ebbot ha varit lånat från det hermetisktiska uttrycket "Som ovan, så nedan" (eng. "As above, so below") som anspelar på det holistiska universum vi lever i, samt den egyptiska guden Thot.

    Tidslinje

    1996 fick bandet en Grammis som årets nykomling för debutalbumet Welcome To The Infant Freebase . Därefter ersattes Björn Olsson av Mattias Bärjed på gitarr.

    2001 tilldelades bandet ännu en Grammis, för årets artist, och fick ett mindre genombrott i USA med Behind the Music. TSOOL skrev kontrakt med Universal music i USA och gavs ut på den legendariska etiketten Motown. Under 2001–2005 tillbringade bandet mycket tid i USA och framträdde bl.a. på CBS Late Show with David Letterman, NBC:s The Tonight Show with Jay Leno, m.m. Därtill uppträdde bandet på flera av de största rockfestivalerna.

    2002 Grammy-nominerades bandet i USA i kategorin alternative rock. Bandet tilldelades sin tredje Grammis i kategorin Årets Grupp för musikåret 2008.

    2012 meddelade bandet att albumet Throw it to the universe blir bandets sista och efter sista spelningen 22 december 2012 på Södra Teatern i Stockholm lade bandet ned sin verksamhet.

    Medlemmar

    • Ebbot Lundberg – sång (1995-2012)
    • Ian Person – gitarr (1995-2012)
    • Martin Hederos – klaviatur (1995-2012)
    • Kalle Gustafsson Jerneholm – basgitarr (1995-2012)
    • Fredrik Sandsten – trummor (1995-2012)
    • Mattias Bärjed – gitarr (1997-2012)
    • Björn Olsson – gitarr (1995-1997)

    Diskografi

    Album

    • 1996 – Welcome to the Infant Freebase
    • 1998 – Extended Revelation for the Psychic Weaklings of Western Civilization
    • 2001 – Behind the Music
    • 2004 – Origin Vol. 1
    • 2005 – A Present From The Past
    • 2008 – Communion
    • 2010 – Golden Greats No.1
    • 2012 – Throw it to the Universe

    EP

    • 1996 – Homo Habilis Blues
    • 1997 – Blow My Cool
    • 1997 – Mantra Slider
    • 2000 – Gimme Five!
    • 2001 – Sister Surround
    • 2010 – The immaculate convergence
    • 2012 – Shine On (There's Another Day After Tomorrow)

    Singlar

    • 1998 – Black Star
    • 1998 – Jehovah Sunrise
    • 2001 – Still Aging
    • 2001 – Nevermore
    • 2001 – Sister Surround
    • 2004 – Bigtime
    • 2004 – Believe I've Found
    • 2005 – Heading for a Breakdown
    • 2008 – Utopia
    • 2008 – Thrill Me
    • 2012 – Try Again

    Noter

    1. ^ Låten förekommer 24 minuter och 30 sekunder in på avsnittet Home Sweet Home (Säsong 4, Avsnitt 3).
    1. ^ ”Soundtrack of Our Lives explain Communion cover art”. Paste Magazine. 2009-03-20. http://www.pastemagazine.com/articles/2009/03/soundtrack-of-our-lives-explain-communion-cover-ar.html. Läst 14 mars 2014. 

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör The Soundtrack of Our Lives.
    • TSOOL på IMDB

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.