Evan Rachel Wood

  • Evan Rachel Wood, född 7 september 1987 i Raleigh, North Carolina, är en amerikansk skådespelare.

    Wood blev känd 2003 genom filmen Tretton. Hon har även spelat i filmen Across the Universe, The Missing och i The Wrestler. Wood spelade en roll som vampyrdrottningen Sophie-Anne Leclerq i tv-serien True Blood mellan 2009 och 2011. Hon är även med i Green Days musikvideo Wake Me Up When September Ends.

    Evan Rachel Wood har haft ett förhållande med artisten Marilyn Manson vid flera tillfällen. De förlovade sig i början av 2010, men gick skilda vägar i augusti samma år. 2012 gifte sig Wood med skådespelaren Jamie Bell som hon lärde känna 2005. 2013 föddes parets första son.

    Filmografi

    • 1994 – Skuggor från förr
    • 1995 – Den förlorade sonen
    • 1998 – Magiska systrar
    • 1998 – Digging to China
    • 1999 – Farlig granne
    • 1999 – Detour
    • 2001 – Små hemligheter
    • 2002 – Simone
    • 2003 – Tretton
    • 2003 – The Missing
    • 2005 – The Upside of Anger
    • 2005 – Pretty Persuasion
    • 2005 – Down in the Valley
    • 2006 – Det är nåt som inte stämmer
    • 2007 – King of California
    • 2007 – Across the Universe
    • 2007 – Det sista offret
    • 2008 – The Wrestler
    • 2009 – Whatever Works
    • 2010 – The Conspirator - Mordet på Abraham Lincoln
    • 2011 – Maktens män
    • 2011 – Mildred Pierce
    • 2013 – Charlie Countryman
    • 2013 – A Case of You
    • 2014 – Barefoot
    • 2015 – Strange Magic (röst)

    Källor

    1. ^ ”Actress Evan Rachel Wood, husband Jamie Bell welcome baby boy”. Los Angeles Times. http://www.latimes.com/entertainment/gossip/la-et-mg-evan-rachel-wood-baby-boy-jamie-bell-20130729,0,4929564.story#ixzz2w5MBT7oQ. Läst 16 mars 2014. 

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Evan Rachel Wood.
    • Evan Rachel Wood på Internet Movie Database (engelska)

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.