Sting

  • Gordon Matthew Thomas Sumner CBE, mer känd som Sting, född 2 oktober 1951 i Wallsend, Tyne and Wear, är en brittisk musiker, kompositör, skådespelare och filantrop. Före solokarriären var Sting basist och sångare i gruppen The Police. Som soloartist och medlem i gruppen har han sålt över 45 miljoner album.

    Biografi

    Sting växte upp i Wallsend och Newcastle tillsammans med sina föräldrar Audrey och Ernest Sumner. Fadern arbetade som mjölkbud, modern som hårfrisörska och båda föräldrarna var katoliker. Sting var äldst av fyra barn, hans syskon heter Philip, Angela and Anita.

    Redan tidigt visste Sting att han ville bli musiker. Han studerade på University of Warwick i Coventry, men tog aldrig examen. Han spelade i olika lokala jazzband innan han 1977 flyttade till London, där han rekryterades till det nybildade new wave-bandet The Police.

    Med The Police släppte Sting fem album mellan 1978 och 1983. Under den tiden debuterade han även som skådespelare, med en roll i filmversionen av The Whos Quadrophenia. Efter turnén som följde på albumet Synchronicity från 1983 inledde Sting sin solokarriär. Jazzinfluerade The Dream of the Blue Turtles släpptes 1985 och innehöll bland annat hiten "If You Love Somebody Set Them Free". Samma år sjöng han även introt till Dire Straits hitlåt "Money for Nothing", först på albumet Brothers in Arms och sedan live på Live Aid. 1986 var han ett av huvudnumren på Amnesty Internationals turné A Conspiracy of Hope.

    År 1987 släppte Sting nästa studioalbum, Nothing Like the Sun, dedicerad till hans nyligen avlidna mor. We'll Be Together blev den största singelframgången från albumet som även innehöll låtar som "Englishman in New York" och "Fragile". Året efter gav han även ut en skiva med spanska versioner av några av låtarna, kallad Nada Como el Sol. Nästa album, The Soul Cages (1991), kom efter att Stings far dött och handlade i stor utsträckning om sorgen efter denne. Låten Soul Cages från albumet gav Sting en Grammy för "bästa rocklåt".

    År 1993 följde albumet Ten Summoner's Tales, vilket sålde trippelt platina på lite över ett år. Året därpå fick Sting tillsammans med Bryan Adams och Rod Stewart en stor hit med låten All for Love, ursprungligen från soundtracket till filmen De tre musketörerna.

    År 1996 släpptes albumet Mercury Falling vilket följdes 1999 av Brand New Day, innehållande bland annat hitten Desert Rose. 2002 vann han en Golden Globe för låten Until från filmen Kate & Leopold. Samma år tilldelades han även Brittiska Imperieorden (CBE). Året därpå kom albumet Sacred Love, med medverkan bland annat från hiphopsångerskan Mary J. Blige. Samma år gav han även ut självbiografin Broken Music. Albumet Songs from the Labyrinth gavs ut 2006, innehållande Stings tolkningar av sånger av kompositören John Dowland, ackompanjerad av den bosniske lutspelaren Edin Karamazov.

    Förutom sina karriärer som sångare och skådespelare är Sumner även engagerad i människorättsfrågor, bland annat genom Amnesty International, och i miljöfrågor, främst för skydd av regnskogen.

    Sting gifte sig med skådespelerskan Frances Tomelty 1976; de fick två barn Joe (1976) och Fuchsia Catherine "Kate" 1982, innan de skiljde sig 1984. 1982 strax efter födseln av hans andra barn separerade Sting från Tomelty och flyttade istället ihop med skådespelerskan Trudie Styler. Paret gifte sig den 20 augusti 1992. Sting och Styler har fyra barn: Bridget Michael "Mickey" (1984), Jake (1985), Eliot Pauline "Coco" (1990) och Giacomo Luke (1995). Båda Stings föräldrar dog i cancer 1987.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1985 – The Dream of the Blue Turtles
    • 1987 – ...Nothing Like the Sun
    • 1988 – ...Nada Como el Sol (...Nothing Like the Sun på spanska och portugisiska)
    • 1991 – The Soul Cages
    • 1993 – Ten Summoner's Tales
    • 1996 – Mercury Falling
    • 1999 – Brand New Day
    • 2003 – Sacred Love
    • 2006 – Songs from the Labyrinth
    • 2009 – If on a Winter's Night...
    • 2010 – Symphonicities
    • 2013 – The Last Ship

    Livealbum

    • 1986 – Bring on the Night
    • 2001 – ...All This Time

    Samlingsalbum

    • 1994 – Fields of Gold: The Best of Sting 1984–1994
    • 1997 – The Very Best of Sting & The Police
    • 1999 – At the Movies

    Filmografi

    • 1979 – Quadrophenia
    • 1980 – Radio On
    • 1982 – Brimstone & Treacle
    • 1984 – Dune
    • 1985 – The Bride
    • 1985 – Plenty
    • 1987 – Giulia e Giulia
    • 1988 – Stormy Monday
    • 1988 – Baron Münchausens äventyr
    • 1995 – The Grotesqe
    • 1998 – Lock, Stock and Two Smoking Barrels
    • 2007 – Bee Movie

    Referenser

    Noter

    1. ^ ”The Oprah show”. Sting. http://www.sting.com/news/interview.php?uid=1653. Läst 5 juni 2008. 
    2. ^ ”Grammy Award Winners”. Grammy Award. http://www.grammy.com/GRAMMY_Awards/Winners/Results.aspx. Läst 5 juni 2008. 
    3. ^ ”Sting releases lute album”. Channel 4. 2006-09-27. http://www.channel4.com/news/articles/world/sting%20releases%20lute%20album/169710. Läst 5 juni 2008. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.