Soundgarden

  • Soundgarden är en amerikansk rockgrupp som bildades 1984 i Seattle, Washington och var en av de fyra stora grupperna inom musikgenren grunge, tillsammans med Nirvana, Pearl Jam och Alice in Chains (tillsammans kända som Seattle's Big Four).

    Biografi

    Soundgarden slog igenom i början av 1990-talet samtidigt som grupperna Nirvana, Pearl Jam och Alice in Chains. Soundgardens största succé var albumet Superunknown som släpptes 1994. Bandet upplöstes den 9 april 1997. Soundgarden förnyade den hårda rocken, gjorde processen kort med frisyr- och spandexbyxbanden som dominerat den hårda scenen under 1980-talet. Deras musik och texter var djupare, långt ifrån klichéer om sex, drugs and rock and roll.

    Namnet härstammar från en skulptur i Seattle vid namn "A Sound Garden"

    Med Badmotorfinger lyckades de förena sin urkraft med slagfärdiga låtar och melodier. Johnny Cash gjorde senare en mycket uppmärksammad cover på låten Rusty Cage. Uppföljaren Superunknown från 1994 var minst lika bra. När den sista skivan kom var mycket av styrkan borta och upplösningen av bandet 1997 får betraktas som logisk. Bandets frontfigur Chris Cornell bildade Audioslave med tre medlemmar från Rage Against the Machine.

    Återförening

    12 år efter bandets upplösning återförenades Soundgarden under 2010. Återföreningen tillkännagavs den 1 januari 2010 på Chris Cornells twitterkonto. Den 10 augusti samma år släpptes bandets första singel på 13 år, Black Rain.

    Bandmedlemmar

    • Chris Cornell – sång och gitarr (1984–1997, 2010–), trummor (1984–1985)
    • Kim Thayil – gitarr (1984–1997, 2010–)
    • Matt Cameron – trummor (1986–1997, 2010–)
    • Ben Shepherd – bas (1990–1997, 2010–)

    Tidigare bandmedlemmar

    • Hiro Yamamoto – bas (1984–1989)
    • Scott Sundquist – trummor (1985–1986)
    • Jason Everman – bas (1990)

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2012 – King Animal
    • 1996 – Down on the Upside
    • 1994 – Superunknown
    • 1991 – Badmotorfinger
    • 1989 – Louder Than Love
    • 1988 – Ultramega OK

    EP

    • 1995 – Songs from the Superunknown
    • 1992 – Satanoscillatemymetallicsonatas
    • 1990 – Loudest Love
    • 1988 – Fopp
    • 1987 – Screaming Life

    Samlingsalbum

    • 2010 – Telephantasm
    • 1997 – A-Sides
    • 1990 – Screaming Life/Fopp

    Singlar

    • 2013 - By Crooked Steps
    • 2012 - Been Away Too Long
    • 2010 – Black Rain
    • 1997 – Bleed Together
    • 1997 – Ty Cobb[1]
    • 1996 – Blow Up the Outside World
    • 1996 – Burden in My Hand
    • 1996 – Pretty Noose
    • 1994 – Fell on Black Days
    • 1994 – My Wave
    • 1994 – Black Hole Sun
    • 1994 – The Day I Tried to Live
    • 1994 – Spoonman
    • 1992 – Rusty Cage
    • 1991 – Outshined
    • 1991 – Jesus Christ Pose
    • 1990 – Room a Thousand Years Wide
    • 1990 – Hands All Over
    • 1989 – Loud Love
    • 1989 – Flower
    • 1987 – Hunted Down

    Noter

    1. ^ Låten på singelns B-sida, Rhinosaur, nådde 19:e plats på Billboard Hot Mainstream Rock Tracks.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.