The Mars Volta

 • The Mars Volta (TMV eller bara Mars Volta) var ett amerikanskt rockband från El Paso, Texas.

  Biografi

  Bildandet av The Mars Volta

  The Mars Voltas låtskrivare, Cedric Bixler-Zavala och Omar Rodriguez-Lopez kommer ursprungligen från hardcorebandet At the Drive-In. De bildade 1995 ett till band där, förutom Bixler-Zavala och Rodiguez-Lopez, Isaiah Owens, och Jeremy Ward också var medlemmar. Det nya bandet kallade sig De Facto. De Facto var starkt influerat av dub, reggae och salsa, och släppte totalt tre skivor (för mer info se De Factos diskografi).

  På grund av de kreativa skillnaderna i bandet splittrades ATDI Vid splitringen av At the Drive-In 2001 skapade De Facto tillsammans med basisten Eva Gardner The Mars Volta. Under 2001 spelade bandet in två låtar med trummisen Blake Fleming och At the Drive-In-producenten Alex Newport, det blev deras första demo. Inför deras första liveshow på Chain Reaction i Anaheim, Kalifornien så spelade Rodriguez-Lopez, Bixler-Zavala, Owens, Gardner, Ward, och den nya trummisen Jon Theodore in tre låtar till med Alex Newport, som senare blev EP:n Tremulant, som släpptes som specialutgåva 2002.

  Sedan splittringen av At the Drive-In fick Rodriguez-Lopez och Bixler-Zavala finna sig i att starta från början med att spela på små ställen och som förband till större grupper. I sina tidiga år definierades The Mars Volta av sina kaotiska liveuppträdanden och sitt drogmissbruk.

  Cedric Bixler-Zavala har sagt i en intervju:

  Att namnet är i bestämd form med hjälp av "The" är för att skilja bandet från det Europeiska technobandet "Mars Volta" som dock inte längre finns kvar.

  De-Loused in the Comatorium

  De-Loused in the Comatorium, blev The Mars Voltas första studioalbum, producerad av Rick Rubin och Omar Rodriguez-Lopez. Till skillnad från Tremulant som inte hade något speciellt tema, så var De-Loused In the Comatorium ett konceptalbum om en figur kallad Cerpin Taxt som hamnade i koma, och stred mot sin onda sida. Senare menade The Mars Volta att albumet handlade om Bixler-Zavalas vän musikern Julio Venegas. Denne hade legat i koma flera år och därefter vaknat upp, hoppat ut på Mesa Street mitt under rusningstid och blivit överkörd. At the Drive-In-låten "Ebroglio" från deras album Acrobatic Tenement handlar också om Venegas.

  Vid inspelningarna av albumet hade inte The Mars Volta någon basist, som gästmusiker hade de därför Michael "Flea" Balzary (från Red Hot Chili Peppers) med Justin Meldal-Johnsen på kontrabas på "Televators". John Frusciante, också han från RHCP, spelade gitarr, synthesizer och sjöng i bakgrunden på "Cicatriz ESP".

  De-Loused In The Comatorium fick mycket bra kritik för att vara ett debutalbum, och var med på flera årsbästa-listor. Albumet är fortfarande The Mars Voltas största kommersiella succé med över 500 000 sålda exemplar. Bandet släppte senare en ljudbokversion av albumet, som kunde laddas ner från Gold Standard Laboratories webbplats. Boken talar om Cerpin Taxt (Julio Venegas) och hans självmord.

  Under turnén som förband till Red Hot Chili Peppers, avled Jeremy Michael Ward av en överdos i Nederländerna.

  De Loused in the Comatorium har influenser av flera genrer bl.a art-house, punk, progressive rock, neo-psykedelia och Post-hardcore.

  Frances the Mute

  Under De-Loused-turnén började Juan Alderete De La Peña (aka John Alderete) från Racer X och Distortion Felix att spela bas och Marcel Rodríguez-Lopez (Omars bror) spela slagverk. Mars Volta började 2004 arbeta på sitt andra album. Det året fick bandet också American Society of Composers, Authors, and Publishers Vanguard Award.

  2005 släppte bandet Frances the Mute. Sångtexterna var inspirerade av en dagbok som den avlidne Jeremy Ward hade hittat i en bil. Ward menade att huvudfiguren i boken hade det mesta gemensamt med honom själv. Varje låt på albumet baserades på karaktärer från dagboken.

  Frances the Mute sålde i början mer än vad De-Loused In The Comatorium hade gjort, med 123 000 sålda skivor på bara en vecka. Den låg #4 på Billboard album charts.

  Rodriguez-Lopez skrev alla instrumentella delar samt arrangerade och producerade. Han använde samma metod som Miles Davis för att dra fram det bästa ur bandmedlemmarna: genom att låta musikerna spela till en metronom, och därför inte få höra varandras delar. Rodriguez-Lopez rekryterade också Adrián Terrazas-González för att spela saxofon, flöjt, och andra blåsinstrument till albumet. Terrazas-González blev permanent medlem i The Mars Volta under den följande turnén. Precis som på det föregående albumet var "Flea" med och spelade men den här gången inte på bas utan på trumpet.

  Flera låtar kom aldrig med på albumet. Till exempel den 14 minuter långa låten "Frances The Mute" som egentligen skulle vara först ut på skivan. Låten var istället med på b-sidan på singeln "The Widow". Bandet har bara spelat "Frances The Mute" live ett fåtal gånger, därför har den sällan blivit hörd.

  Halvvägs genom sin USA-turné, så lämnade At the Drive-In-medlemmen Paul Hinojos sitt dåvarande band Sparta, för att börja i The Mars Volta. Hinojos började som rytmgitarrist och blev senare också bandets ljudeffektsskapare. Hinojos hade redan innan turnerat med The Mars Volta under 2003 och 2004.

  I mitten av 2005 turnerade bandet tillsammans med alternativa metalbandet System of a Down Från den turnén släppte bandet liveskivan Scabdates den 8 november, 2005.

  Frances The Mute är, till skillnad från första skivan som har tydliga punkinfluenser, mer inspirerad av ambientmusik och progressive rock.

  Amputechture

  Efter Frances the Mute-turnén 2005 åkte Omar Rodriguez-Lopez till Amsterdam och skrev det som senare skulle bli Amputechture, som släpptes 8 september 2006 i Europa, 9 september 2006 i Oceanien och 12 september 2006 i USA. Rodriguez-Lopez tillbringade mycket av sin tid i Amsterdam med att arbeta på soloprojekt som "Omar Rodriguez Quintet". Under den tiden skrev han också musik till filmen El Búfalo de la Noche, skriven och regisserad av Guillermo Arriaga och Jorge Hernandez Aldana.

  Amputechture producerades av Rodríguez-Lopez och mixades av Rich Costey. Jeff Jordan debuterade som omslagsdesigner. Det blev deras första album utan ett omslag av Storm Thorgerson. Den här gången var det också ett konceptalbum, men istället för att berätta en rak historia, var albumet baserat på en enskild idé. Varje låt handlade om samma händelse ur olika perspektiv. Det blev det sista albumet med trummisen Jon Theodore, som Rodriguez-Lopez sparkade innan Amputechture-turnén. Rodriguez-Lopez sade i en intervju med en italiensk fansite att Theodore var den enda medlemmen i bandet som inte gillade att spela live och därför drog ner de andras självförtroende. Amputechture är inspirerad av framförallt progressiv rock men har också influenser från andra genrer, framförallt improviserade skalor från frijazz och jazzfusion. Skivan är kanske The Mars Voltas minst radiovänliga med bara en låt under 6 minuter.

  John Frusciante spelade på alla låtar på Amputechture, utom "Asilos Magdalena." Rodríguez-Lopez spelade solon och riffs där gitarrarbetet behövde vara dubbelt. Bixler-Zavala sade i en intervju, "...han lärde Frusciante alla nya låtar och Frusciante spelade gitarr så att Omar kunde luta sig bakåt och lyssna på låtarna. Det var bra att han ville hjälpa oss göra det."

  Den 28 juli 2006 spelade Blake Fleming (som hade spelat trummor på bandets första demo) trummor i bandet. En ny låt vid namn "Rapid Fire Tollbooth" debuterade live den 22 september 2006 i Chicago. Låten var från början skriven till Rodriguez-Lopez's soloalbum Se Dice Bisonte, No Bufalo. Låten skrevs och döptes om till "Goliath" och var med på bandets fjärde studioalbum.

  25 september 2006 skulle The Mars Volta spela i Toronto, Ontario. Cedric Bixler-Zavala blev dock sjuk och kunde inte vara med. The Mars Volta spelade därför 47 minuter instrumentalt och en cover av Pink Floyd-låten Interstellar Overdrive tillsammans med John Frusciante. Det markerade att The Mars Volta fortfarande var kapabla att chocka publiken genom att testa helt nya saker.

  2007 i en episod av The Henry Rollins Show spelade The Mars Volta upp "Tetragrammaton" and "Day of the Baphomets" TV. Efter det gjorde Rollins en intervju med Rodriguez-Lopez och Bixler-Zavala om skapandet av Amputechture.

  The Bedlam in Goliath

  Under 2007, blev Thomas Pridgen ny trummis i The Mars Volta. Pridgens första konsert med bandet var den 12 mars på Nya Zeeland, där bandet också debuterade med låten Idle Tooth som senare döptes om till "Wax Simulacra" för det kommande albumet. Efter konserterna i Nya Zeeland och Australien gjorde The Mars Volta några konserter på den amerikanska västkusten. Efter det började de jobba i studion för att spela in sin fjärde LP, The Bedlam in Goliath. Den 20 november 2007 släpptes albumets första singel "Wax Simulacra". Med på singeln fanns också en cover på "Pulled To Bits" av Siouxsie & the Banshees som b-sida. Singeln fick en Grammy i kategorin "Best Hardrock Performence".

  Bandet startade sin nya turné den 29 december 2007 på Echoplex i Los Angeles, Kalifornien..

  Den 2 januari 2008 släppte The Mars Volta ett online-spel vid namn "Goliath: The Soothsayer," baserat på en sann historia och inspirerat av det kommande albumet The Bedlam In Goliath.

  Den 17 januari gjorde de sin amerikanska TV-debut när de uppträdde hos David Letterman. Rodriguez-Lopez, Bixler-Zavala och Hinojos hade dock tidigare varit med i samma show med At the Drive-In år 2000.

  The Bedlam In Goliath släpptes 29 januari 2008 på Universal records och Rodriguez-Lopez Productions. Albumet var som bäst #3 på Billboard 200 och sålde 54 000 ex under första veckan.

  På The Bedlam In Goliath visar The Mars Volta verkligen upp sina Funksidor. Skivan är otroligt aggressiv redan från första låten och innehåller egentligen bara en låt som går i lugnare tempo.

  Octahedron

  Rodriguez-Lopez hade redan diskuterat det femte studioalbumet i januari 2008, samma månad som The Bedlam in Goliath släpptes,

  Den 14 april 2009 annonserade The Mars Volta om sitt femte studioalbum, vid namn Octahedron. Den släpptes senare den 23 juni i USA och den 22 juni i resten av världen.

  Rodriguez-Lopez sparkade saxofonisten Adrián Terrazas-González och gitarristen Paul Hinojos för att få ett nytt akustiskt sound.

  Den första singeln i Nordamerika blev “Since We've Been Wrong” medan den första i Europa blev "Cotopaxi".

  Octahedron kan på många sätt anses som raka motsatsen till The Mars Voltas tidigare skiva The Bedlam In Goliath då den är mestadels akustisk och melodisk.

  Framtida projekt

  Bandet har flera nya projekt på gång. Ett av projekten är Rodriguez-Lopez dokumentär om bandet från början till slut. Ett annat är ett nytt live-album liknande Scabdates med låtar från Frances the Mute och Amputechture.

  Bandmedlemmar

  Enligt omslagen på skivorna Amputechture, The Bedlam in Goliath och Octahedron är det vänskapen mellan låtskrivarna i bandet Omar Rodriguez-Lopez & Cedric Bixler-Zavala som utgör The Mars Volta. Deras kompositioner utförs av The Mars Volta Group som består av:

  • Omar Rodriguez-Lopez – gitarr, production (2001–idag)
  • Cedric Bixler-Zavala – sångtext, sång (2001-idag)
  • Isaiah Ikey Owens – keyboard (2001–idag)
  • Juan Alderete – elbas (2003–idag)
  • Thomas Pridgen – Trummor (2007–idag)
  • Marcel Rodriguez-Lopez – slagverk, synthesizer (2003–idag)
  • John Frusciante - gitarr (studio, ibland live)

  Tidigare bandmedlemmar

  Ljudeffekter

  • Jeremy Michael Ward – (2001–2003)
  • Paul Hinojos (spelade också gitarr) – (2003–2004 live, officiellt 2005–2008)

  Trummisar

  • Jon Theodore – (2001–juli 2006)
  • Blake Fleming – (augusti 2001, juli–augusti 2006)
  • Deantoni Parks – (augusti–november 2006)

  Basister

  • Eva Gardner – (2001–2002)
  • Ralph Jasso – (2002)
  • Jason Lader – (2003)
  • Flea – (2003, Bas på "De-Loused in the Comatorium", trumpet på "Frances the Mute")

  Keyboardister

  • Linda Good – (2002)

  Blåsinstrument

  • Adrián Terrazas-González – (2004 i studion, 2005–2008 live)

  The Mars Volta Group

  Enligt bandets officiella webbplats och omslaget på Scabdates är ytterligare 15 personer med i "The Mars Volta Group." Dessa är:

  • Michael Rodriguez-Lopez
  • Henry Trejo - (också medverkande på The Bedlam In Goliath)
  • Amery "Awol" Smith – productions manager
  • Jesse Isaacs – scen manager
  • Jerry Riccardi –
  • Joe Paul Slaby –
  • Dan Hadley – ljussättning
  • Shaun Sebastian –
  • Keith Mitchell – ljussättning
  • Jonathan Debaun –
  • Greg Nelson –
  • Jack Lee –
  • Lalo Medina – tour manager
  • Paul Drake – tour manager
  • Steve Taylor -

  Diskografi

  Studioalbum

  • 2003 – De-Loused in the Comatorium
  • 2005 – Frances the Mute
  • 2006 – Amputechture
  • 2008 – The Bedlam in Goliath
  • 2009 – Octahedron
  • 2012 – Noctourniquet

  Livealbum

  • 2005 – Scabdates

  EP

  • 2002 – Tremulant EP
  • 2003 – Live EP

  Referenser

  1. ^ http://www.themarsvolta.com/biography
  2. ^ The Mars Volta Wins 'Best Hard Rock' Grammy for 'Wax Simulacra'”. Blabbermouth.net (Roadrunner Records). 2009-02-08. http://www.roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsitemID=114003. Läst 2009-02-09. 
  3. ^ Serpick, Evan. ”Best Prog-Rock Band”. Rolling Stone. Jann Wenner. http://www.rollingstone.com/news/coverstory/20200609/page/39. Läst 24 juli 2008. 
  4. ^ http://www.themarsvolta.com/tour/2009/11/30
  5. ^ [a b] Fink, Matt. ”The Mars Volta - Biography”. Allmusic. http://www.allmusic.com/artist/the-mars-volta-p519950. Läst 28 juli 2008. 
  6. ^ [a b c] Kelley, Trevor. ”The Mars Volta: Spaced Out”. Articles. Harp. http://harpmagazine.com/articles/detail.cfm?article_id=4807. Läst 28 juli 2008. 
  7. ^ http://www.experiencefestival.com/a/The_Mars_Volta_-_Etymology_and_trivia/id/2070708
  8. ^ ”www.ascap.com”. http://www.ascap.com/eventsawards/awards/vanguard/. 
  9. ^ Whitmire, Margo (March 9, 2005). ”50 Cent Massacres Album Chart Competition”. Billboard (Nielsen Business Media). http://www.billboard.com/bbcom/esearch/article_display.jsp?vnu_content_id=1000834730. Läst April 18, 2009. 
  10. ^ Ubl, Sam (2005-02-28). ”The Mars Volta - Frances the Mute. Reviews. Pitchfork Media. Arkiverad från originalet den 2007-02-18. http://web.archive.org/20070218083128/www.pitchforkmedia.com/article/record_review/19726/The_Mars_Volta_Frances_the_Mute. Läst 28 juli 2008. 
  11. ^ Gill, Jaime (2005-02-28). ”The Mars Volta - Frances the Mute. Reviews. Yahoo! Music. http://uk.launch.yahoo.com/050228/33/1xj49.html. Läst 28 juli 2008. 
  12. ^ Cohen, Jonathan (June 30, 2006). ”Mars Volta Feeling 'Vicarious' on Third Album”. Billboard (Nielsen Business Media). http://www.billboard.com/bbcom/esearch/article_display.jsp?vnu_content_id=1002765156. Läst April 18, 2009. 
  13. ^ ”2005 - Curated by Mars Volta - Camber Sands, UK”. All Tomorrow's Parties. http://www.atpfestival.com/archive/archived_event.php?archive=19. Läst 28 juli 2008. 
  14. ^ ”The Mars Volta Records New Album at Ocean Way”. News. Digital Producer. 2007-06-15. http://digitalproducer.digitalmedianet.com/articles/viewarticle.jsp?id=152162&afterinter=true. Läst 28 juli 2008. 
  15. ^ ”The Mars Volta Announce New Years Eve Extravaganza”. http://www.themarsvolta.com. 
  16. ^ The Mars Volta set to release online game”. NME (IPC Media). November 16, 2007. http://www.nme.com/news/nme/32582. Läst April 18, 2009. 
  17. ^ [1], Ben Leffler's Exmortis 3 Development Blog Monday, November 19, 2007.
  18. ^ http://www.abc.net.au/triplej/musicnews/s2528267.htm
  19. ^ http://www.avclub.com/content/interview/omar_rodriguez_lopez_of_the
  20. ^ ”Mission to Mars — philadelphia weekly online”. http://www.philadelphiaweekly.com/articles/16219. 
  21. ^ http://archive.is/20120525115226/www.spinner.com/2009/02/02/mars-volta-revel-in-records-grammy-nomination/
  22. ^ http://themarsvolta.com/biography
  23. ^ http://stereokill.net/2009/04/14/the-mars-volta-confirm-new-album/

  Se även

  • The Mars Voltas turnéer
  • The Mars Voltas diskografi

  Externa länkar

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.