Rome

Susanne Sundfør

 • Susanne Aartun Sundfør (född 19 mars 1986) är en sångerska/låtskrivare från Haugesund.

  Musik

  Susanne Sundfør har spelat både jazz och klassisk musik, och har utvecklat en egen blandningsstil med influenser från bägge. Hon har allt eftersom fört in många element från genren elektronica. Hennes texter handlar ofta om personliga upplevelser.

  Hon har varit förband åt bland annat Marit Larsen och Minor Majority. 2006 uppträdde hon på by:Larm i Tromsø. Sundfør gav ut sitt självtitulerade debutalbum i mars 2007, och tog emot Spellemannprisen 2007 i klassen «Kvinnlig artist». Brun hade veckan före utdelningen sagt att könsskillnaden i priserna var «antikvarisk». För albumet blev hon också nominerad till «Årets nykomling» under Spellemannprisen 2007 och till Alarmprisen 2007 i klasserna «Pop» och «Nykomling».

  Susanne Sundfør var en av fyra artister och band som mottog «A-Ha-stipendet» i samband med A-Has avskedsturné 2010. Stipendiet belopp var på en miljon norska kronor och delades ut for att hjälpa unga och lovande norska artister som önskar att satsa internationellt. För sitt tredje album, The Brothel, vann hon Spellemannprisen 2010 i klassen «Populärkompositör». Hon nominerades också i klassen «Kvinnlig artist» och «Textförfattare», men valde att dra sig ur klassen kvinnlig artist därför hon var kritisk till att manliga och kvinnliga artister värderas var för sig. Albumet var också ett av tolv nominerade till det nyupprättade nordiska priset Nordic Music Prize, som blev delat ut under by:Larm 2011. 2012 gav hon ut sitt fjärde studioalbum, The Silicone Veil. För albumet nominerades hon till Spellemannprisen 2012 i klassen «Pop». Samtidigt blev videon till «The Silicone Veil» som var regisserad av Luke Gilford nominerad till årets musikvideo.

  Sundfør var också medlem i bandet Hypertext.

  I mars 2013 blev det känt att Susanne Sundfør tillsammans med Anthony Gonzalez i bandet M83 hade skrivit en låt till den amerikanska filmen Oblivion vilken hade premiär 12 april 2013. Låten med samma namn är ledmotivet till filmen.

  16 april 2013 släpptes Sundførs skiva The Silicone Veil' i USA.

  Bakgrund

  Hon är barnbarn till språkforskaren Kjell Aartun

  Diskografi

  • Take One (2008)
  • The Brothel (2010)
  • The Silicone Veil (2012)
  • Ten Love Song (2015)
  • A Night At Salle Pleyel (2011)
  • Walls (2006)
  • White Foxes (2012)
  • The Silicone Veil (2012)
  • "The Brothel"
  • "White Foxes"
  • "The Silicone Veil"

  Externa länkar

  Noteringar

  Översatt från norska Wikipedia

  Referenser

  1. ^ -Detta har ingenting med likaberättigande att göra – artikel hos Dagbladet, publicerad 3:e februari 2008.
  2. ^ EGON: En fråga om kön? – kommentar i Nordlys, publicerad 13:e februari 2008.
  3. ^ vg.no: «Susanne Sundfør trekker seg fra Spellemann-nominasjon»
  4. ^ Intervju i VG 10 mars 2007

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.