Joan Jett

  • Joan Jett, eg. Joan Marie Larkin, född den 22 september 1958 i Philadelphia, Pennsylvania, är en amerikansk gitarrist, sångerska och skådespelerska. Hon blev först känd i mitten av 1970-talet genom rockbandet The Runaways.

    Biografi

    Joan Jett föddes i Philadelphia men flyttade senare till Hollywood i Los Angeles, där hon, fortfarande i tonåren, väckte uppmärksamhet som gitarrist, huvudsaklig låtskrivare och en av sångerskorna i The Runaways, ett pre-punk/hårdrockband bestående av enbart tonåriga tjejer. De fick en hit med låten Cherry Bomb.

    Den tidigare ledsångerskan Cherie Currie lämnade bandet, och Joan Jett tog över rollen som första sångerska och förgrundsfigur. Gruppen var populärare i Japan än i USA. Förutom Jett och Cherie Currie (sång) bestod gruppen genom åren av Lita Ford (gitarr, sång), Sandy West (trummor, sång, dog i lungcancer 21 oktober 2006), Michael Steele (sång, bas), Peggy Foster (bas), Jackie Fox (bas), Vicki Blue (bas), Laurie McAllister (bas).

    Efter att The Runaways upplöstes 1979 producerade Jett ett album åt Los Angeles-punkbandet The Germs och gav sig sedan på en solokarriär. Hon har gjort många kända hits som bland andra "Bad Reputation", "I Hate Myself For Loving You", "Do You Wanna Touch Me" och "I Love Rock 'N' Roll" med hennes band Joan Jett and the Blackhearts.

    I filmen The Runaways från 2010 spelas Jett av Kristen Stewart, som liksom hon själv är vegetarian.

    Diskografi

    • 1980 – Joan Jett
    • 1981 – Bad Reputation
    • 1981 – I Love Rock 'N' Roll
    • 1983 – Album
    • 1984 – Glorious Results of a Misspent Youth
    • 1986 – Good Music
    • 1988 – Up Your Alley
    • 1990 – The Hit List
    • 1991 – Notorious
    • 1994 – Pure and Simple
    • 2004 – Naked
    • 2006 – Sinner

    Referenser

    1. ^ PETA, vegetarisk aktivist

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.