The Chanukah Song

Adam Sandler

  • Adam Richard Sandler, född 9 september 1966 i Brooklyn, New York, är en amerikansk komiker, skådespelare och producent.

    Biografi

    Sandler fick sitt genombrott i karriären när han, som många andra framgångsrika komiker och skådespelare, var med i TV-programet Saturday Night Live där han medverkade åren 1991-1995 innan han gav sig på filmer. Innan han började på Saturday Night Live uppträdde han som ståuppkomiker på klubbar och universitet. Han spelade familjen Huxtables vän Smitty i några avsnitt av komediserien Cosby (1984) åren 1987 och 1988.

    Det var när han uppträdde på en komediklubb i Los Angeles som Sandler upptäcktes av en annan komiker, Dennis Miller. Miller såg Sandler en kväll och rekommenderade honom till Saturday Night Live-producenten Lorne Michaels och berättade för Michaels att Sandler hade en stor talang, vilket ledde till att Adam Sandler fick en plats i Saturday Night Live 1990. Sandler inte bara uppträdde i utan skrev även för programmet.

    2003 nominerades han till en Golden Globe i kategorin Bästa manliga huvudroll – Komedi eller musikal för rollen som Barry Egan i Punch-Drunk Love (2002) regisserad av Paul Thomas Anderson.

    Click från 2006, som Sandler medverkat i, oscarsnominerades året därpå.

    Sandler har också komponerat låtar till många av sina filmer, däribland The Wedding Singer. Han spelar ofta en karaktär med dåligt temperament och dåliga livsvanor.

    Privatliv

    Adam Sandler är gift med Jackie Titone sedan den 22 juni 2003. 2006 föddes deras första barn, dottern Sadie Madison Sandler. 2008 föddes deras andra barn, dottern Sunny Madeline Sandler.

    Filmografi

    • 1989 – Going Overboard
    • 1991 – Shakes the Clown
    • 1993 – Coneheads
    • 1994 – Mixed Nuts
    • 1994 – Airheads
    • 1995 – Billy Madison
    • 1996 – Happy Gilmore
    • 1996 – Bulletproof
    • 1997 – The Gelfin
    • 1998 – The Wedding Singer
    • 1998 – The Waterboy
    • 1999 – Big Daddy
    • 2000 – Little Nicky
    • 2002 – Mr. Deeds
    • 2002 – The Hot Chick
    • 2002 – Åtta galna nätter
    • 2002 – Punch-Drunk Love
    • 2003 – Anger Management
    • 2003 – 50 First Dates
    • 2003 – Spanglish
    • 2005 – Benknäckargänget
    • 2006 – Click
    • 2007 – Vänner för livet
    • 2007 – Härmed förklarar jag er Chuck och Larry
    • 2007 – Reign Over me
    • 2008 – Jiddra inte med Zohan
    • 2008 – Bedtime Stories
    • 2009 – Funny People
    • 2010 – The Zookeeper (röst)
    • 2010 – Grown Ups
    • 2011 – Min låtsasfru
    • 2011 – Jack and Jill
    • 2012 – That's My Boy
    • 2012 – Hotell Transylvanien (röst)
    • 2013 – Grown Ups 2
    • 2014 – Blended
    • 2014 – Men, Women & Children
    • 2014 – Top Five
    • 2014 – The Cobbler
    • 2015 – Pixels
    • 2015 – Hotell Transylvanien 2 (röst)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.