Cut Copy

  • Cut Copy är en synthpopgrupp från Melbourne, Australien. Deras sound klassas ofta som electropop och har influenser från new wave, synthpop och post-punk. De är signerade på skivbolaget Modular Recordings.

    Den grafiska designern och DJ:n Dan Whitford startade Cut Copy 2001 som ett soloprojekt. Whitford släppte singeln "1981" och EP:n I Thought of Numbers innan han rekryterade bandmedlemmarna Tim Hoey, Mitchell Scott och Bennett Foddy 2003. År 2004 gav Cut Copy ut sin första fullängdare Bright Like Neon Love. Skivan skrevs och producerades av gruppens frontfigur Whitford, och spelades in i Paris med producenten Philippe Zdar från duon Cassius,

    Foddy lämnade bandet i mitten av mid-2004 för att studera till en filosofie doctor.

    2005 genomförde bandet för första gången en världsturné, med spelningar i London, New York och Los Angeles. De har turnerat med bland andra Franz Ferdinand, The Presets, Junior Senior, Bloc Party, och Mylo. Under december 2007 spelade gruppen i Australien tillsammans med Daft Punk under Nevereverland-turnén. Spelningen i Sydney lockade 50,000 åskådare.

    2007 tillkännagav bandet att de var klara med sitt andra album In Ghost Colours, men det släpptes inte i Australien och internationellt förrän den 22 mars 2008. In Ghost Colours, producerat av DFAs Tim Goldsworthy, gick upp som etta på ARIA Charts den 30 mars 2008.

    Låten "Lights and Music" är med i spelet FIFA 09. I en av de sista avsnitten i den sista säsongen av Nip/Tuck spelas låten "Far Away" i en scen som utspelar sig på en klubb.

    Deras tredje album Zonoscope släpps den 7 februari 2011. Bandet spelade den första singeln från albumet, Take Me Over, den 23 november 2010 på en australiensisk radiostation.

    Diskografi

    Studioalbum

    • Bright Like Neon Love (2004, Modular Recordings)
    • In Ghost Colours (2008, Modular Recordings) AUS #1, FIN #32, US #167
    • Zonoscope (February 2011, Modular Recordings)

    EP-skivor

    • I Thought of Numbers (2001, Modular Recordings)
    • Hearts on Fire (2007, Modular Recordings)
    • Far Away (2008, Modular Recordings)

    Samlingsskivor

    • FabricLive.29 (2006, DJ mix compilation, Fabric)
    • So Cosmic (2008, DJ mix, Modular Recordings)

    Singlar

    • "1981" 7" (2001, Modular Recordings)
    • "Drop The Bomb" (2001, Modular Recordings)
    • "Glittering Clouds" (2001, Modular Recordings)
    • "Rendezvous" (2001, Modular Recordings)
    • "Saturdays" (2004, Modular Recordings)
    • "That was Just a Dream" (2004, Modular Recordings)
    • "Future" (2005, Modular Recordings)
    • "Going Nowhere" (2005, Modular Recordings) IRE #48
    • "Hearts on Fire" (2007, Modular Recordings)
    • "So Haunted" (2007, Modular Recordings)
    • "Lights & Music" (2008, Modular Recordings) AUS #64, AUS Dance #8
    • "Hearts on Fire" (2008 Edit), (2008, Modular Recordings) AUS #98, AUS Dance #9, BEL #70
    • "Far Away" (2008, Modular Recordings)
    • "Where I'm Going" (2010, Modular Recordings)
    • "Take Me Over" (2010, Modular Recordings)

    Referenser

    1. ^ Mason, Stewart. [* Cut Copy på Allmusic (engelska) ”Cut Copy: Biography”]. Allmusic.
      • Cut Copy på Allmusic (engelska). Läst 11 maj 2008. 
    2. ^ ”Cut Copy Artist Profile”. CentralStation.com.au. http://www.centralstation.com.au/profiles/Cut_Copy/. Läst 11 maj 2008. 
    3. ^ Cashmere, Paul (2008-04-01). ”Number One For Cut Copy Is A Bittersweet Victory”. Undercover.com.au. http://undercover.com.au/News-Story.aspx?id=4417. Läst 11 maj 2008. 
    4. ^ ”EA’s FIFA Soccer 09 soundtrack scores”. EA Sports. August 14, 2008. http://www.fifa09.ea.com/us/readnews/entryid/25050. Läst 23 april 2009. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.