Daft Punk feat. Pharrell Williams

  • Daft Punk är en fransk elektronisk musikduo bestående av Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo. Bandet har sin bas i Paris och tog sitt namn från en recension i brittiska musiktidningen Melody Maker, där deras dåvarande band Darlin's musik beskrevs som "a bunch of daft punk", ungefär "en massa galen/idiotisk punk".

    Biografi

    1993–1995

    Daft Punks debutsingel, The New Wave, släpptes 1993, men blev ingen större framgång. Den kommersiella succén skulle dröja till 1995 då singeln Da Funk släpptes, ackompanjerad av en Spike Jonze-regisserad video där man får följa Charles, en ensam man med hundhuvud, gipsat ben och en bergsprängare, på en vandring genom ett nattligt New York.

    Homework (1995–1999)

    Det påföljande fullängdsalbumet Homework släpptes 1997 och beskrevs som ett av 1990-talets mest tongivande och inflytelserika album i genren för elektronisk dansmusik. Från detta album släpptes även singeln Around the World, även den med en klassisk video regisserad av Michel Gondry.

    Bandets två medlemmar har också haft sidoprojekt sedan starten i slutet av 1990-talet. Guy-Man släppte 1997 de första maxisinglarna från sitt skivbolag Crydamoure. Alla maxisinglar från skivbolaget finns samlade på skivorna The Waves 1 och The Waves 2. Guy-Man har själv bildat en duo med Eric "Rico" Chedeville vid namn Le Knight Club. Thomas Bangalter startade i slutet av 1990-talet skivbolaget Roulé som har gett ifrån sig ett antal housetolvor, bland annat samarbeten mellan Bangalter och DJ Falcon. 1998 gjorde Bangalter ett samarbete med Alan Braxe och Benjamin Diamond som resulterade i gruppen Stardust som släppte den kanske mest populära houselåten från French Touch-eran: Music Sounds Better With You. 1999 började duon bära robothjälmar vid officiella framträdanden.

    Discovery (1999–2003)

    Albumet Discovery, som släpptes 2001, hade en mer syntpoppig stil, till skillnad från Homework. De singlar som släpptes från albumet fick alla animerade musikvideor av den japanske animetecknaren Leiji Matsumoto; hela albumet kom senare att bli soundtrack till animefilmen Interstella 5555 som släpptes 2003.

    Human After All & Tron: Legacy (2003–2010)

    2005 släpptes Daft Punks tredje studioalbum: Human After All, som besvek många gamla fans p.g.a. det stora stilbytet och de ibland överdrivet repetitiva melodierna. Många tycker att de borde ha jobbat mer med skivan, och släppt den senare. Allt material till skivan skrevs på bara sex veckor.

    2006 kom filmen Electroma, som duon var med och skrev och regisserade. Filmen handlar om de bådas ("Hjälte #1" och "Hjälte #2", spelade av Peter Hurteau och Michael Reich) svårigheter att passa in i samhället.

    Den 4 mars 2009 meddelades det att Daft Punk ska skriva musiken till filmen Tron: Legacy, en uppföljare till Disneys science fiction-film Tron från 1982.

    Den 20 oktober 2010 överraskade Daft Punk världen genom att spela tillsammans med Phoenix i slutet av deras konsert på Madison Square Garden i New York. Detta var deras första liveframträdande sedan deras turné år 2007.

    Random Access Memories (2010–idag)

    Den 17 maj 2013 släpptes albumet Random Access Memories, vilket var Daft Punks första nya album på åtta år.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1997 – Homework
    • 2001 – Discovery
    • 2005 – Human After All
    • 2013 – Random Access Memories

    Andra album

    • 2001 – Alive 1997 (livealbum)
    • 2003 – Daft Club (remixalbum)
    • 2006 – Human After All: Remixes (remixalbum)
    • 2006 – Musique Vol. 1 1993-2005 (samlingsalbum)
    • 2007 – Alive 2007 (livealbum)
    • 2010 – Tron: Legacy (soundtrack)
    • 2011 – Tron: Legacy: Reconfigured

    Filmografi

    • 1999 – D.A.F.T. - A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes
    • 2003 – Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem
    • 2006 – Daft Punk's Electroma
    • 2010 – Tron: Legacy

    Referenser

    1. ^ "Electro Music Ambassador's French Touch". New York Times.
    2. ^ ”iTunes - Music - Daft Punk”. Apple. https://itunes.apple.com/se/artist/daft-punk/id5468295?l=en. Läst 17 maj 2013. 
    3. ^ ”Daft Punk Biography” (på Engelska). rollingstone.com. Arkiverad från originalet den 31 juli 2014. https://web.archive.org/web/20140731132823/http://www.rollingstone.com/music/artists/daft-punk/biography. Läst 31 juli 2014. 
    4. ^ Daft Punk: Tron 2.0 upcomingfilmscores.blogspot.com.
    5. ^ Daft Punk scores "Tron" soundtrack www.reuters.com.
    6. ^ Daft Punk played w/ Phoenix @ Madison Square Garden http://www.brooklynvegan.com
    7. ^ Kristin Lundell (29 april 2013). ”Daft Punk vrider tiden tillbaka 15 år”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kultur/daft-punk-vrider-tiden-tillbaka-15-ar_8129294.svd. Läst 14 maj 2013. 
    8. ^ Markus Larsson (5 maj 2013). ”Househjältarna har alltid överraskat, men … que?”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/markuslarsson/article16722938.ab. Läst 14 maj 2013. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.