Cut Copy Me

Petula Clark

  • Petula Sally Olwen Clark, född 15 november 1932 i Epsom, Surrey, är en brittisk sångerska och skådespelerska.

    Under andra världskriget blev Petula Clark populär som barnsångerska på BBC och konsertlokaler runt om i London. Som elvaåring gjorde hon filmdebut i Medal for the General (1944) och fick fortsatt stor framgång i BBC-radioserien Meet the Huggetts i slutet på 1940-talet. Hon hade sedan en rad "sockersöta" roller i brittiska filmer, innan hon begav sig till Frankrike, där hon fick enorm framgång som sångerska i slutet på 1950-talet.

    Populariteten spreds till de engelsktalande länderna och popsångerskan Petula Clark slog igenom 1961 med låten "Romeo". Hennes genombrott i USA kom 1964 med låten "Downtown". "Downtown" var den första låten av en brittisk sångerska att toppa listorna i USA.

    Bland övriga stora hits märks "Sailor" (1961; hennes version av "Seemann", som hade toppat europeiska hitlistor med tyskan Lolita och sedan gjordes på svenska av Thory Bernhards, då med titeln "Sjöman") och "This Is My Song" (1967), som skrevs av Charlie Chaplin till filmen Grevinnan från Hongkong.

    I slutet av 1960-talet gick hennes låtar inte hem kommersiellt, men ännu idag är hon en populär artist och ger konserter för fulla hus såväl på Broadway som i Londons West End.

    Filmografi, ett urval

    • 1944 – Medal for the General
    • 1945 – Skuggan från Soho (Murder in Reverse)
    • 1945 – Det hände i Skottland (I Know Where I'm Going!)
    • 1946 – London Town
    • 1949 – Skandalflickan Arlette (The Romantic Age)
    • 1951 – En tusan till karl (The Card)
    • 1953 – The Runaway Bus
    • 1957 – Vittnet i fönstret (The Woman Opposite)
    • 1968 – Finian's Rainbow
    • 1969 – Goodbye, Mr Chips

    Priser och utmärkelser

    • 1964 första brittiska artist att vinna en Grammy (för Downtown)
    • 1998 Commander of the British Empire (CBE)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.