Billy Joel featuring Cyndi Lauper

  • Cyndi Lauper, eg. Cynthia Ann Stephanie Lauper, född 22 juni 1953 i Queens, New York, är en amerikansk sångerska och skådespelare. Kända låtar med henne är "Girls Just Wanna Have Fun", "Time after Time", "True Colors" och I Drove All Night.

    Biografi

    Bakgrund och genombrott

    Lauper gav ut sin första singel 1977. Hon var under flera år med i gruppen Blue Angel som gav ut sitt enda album 1980.

    Cyndi Laupers genombrott kom 1983. Under de kommande åren skulle hon med låtar som "Girls Just Wanna Have Fun", "Time after Time" och "True Colors" nå en position som en av 1980-talets mest framträdande kvinnliga soloartister, i konkurrens med bland annat Madonna. Debutalbumet She's Sop Unusual sålde dubbel platina i bland annat Storbritannien och sex gånger platina i hemlandet.

    1985 sjöng Cyndi Lauper solo i USA for Africas "We Are the World".

    Senare karriär

    1986 års album True Colors, där Lauper medskapat ett antal av sångerna, nådde platina i USA. En av skivans tre hitlåtar, "Change of Heart" nådde plats tre på topplistan, men i övrigt kunde hon inte nå framgångarna från debutalbumet.

    1989 års hitlåt "I Drove All Night" skrevs ursprungligen för Roy Orbison. Hans inspelning gavs dock inte ut förrän 1992, tre år efter Laupers version och fyra år efter Orbisons död.

    1993 medverkade hon i The Hooters låt Boys Will Be Boys, presenterad på gruppen album Out of Body.

    2006 släppte hon skivan The Body Acoustic med akustiska versioner, ofta med en gästartist, av hennes tidigare hitlåtar.

    I maj 2008 släppte hon albumet Bring Ya To The Brink, till hälften skapat i Sverige i samarbete med bland andra Kleerup, Alexander Kronlund och Max Martin. Samma år medverkade hon tillsammans med The Hives på singeln A Christmas Duel, som kom att bli hennes största hitt hitintills i Sverige med en fjärdeplacering på topplistan.

    Laupers kritikerhyllade album Memphis Blues toppade 2010 Förenta Staternas bluestopplista tio veckor i rad. Det är Cyndis bäst säljande album sedan 1989 års A Night to Remember.

    Övrigt

    Lauper talar flytande japanska, och har under senare år sjungit på och talat språket vid flera tillfällen i japansk teve.

    I amerikanska filmen "Vibes" (Pyramidens Mysterium) sjunger Lauper, när hennes synska roll är i trans, en låt på svenska.

    Som skådespelerska har hon bland annat medverkat i filmen Life with Mikey, där hon spelade mot Michael J Fox, och ett gästspel i komediserien Galen i dig.

    Utmärkelser

    1984 fick hon en Grammy som "Bästa nykomling" och 1995 en Emmy för sin roll i just Galen i dig, för "Bästa gästskådespelerska i komediserie".

    Diskografi

    Placering på svenska topplistan om uppgift funnits.

    Album

    Avser originalalbum eller samlingar med helt nya låtar inkluderade.

    • Blue Angel (1980) (med Blue Angel. Gavs ej ut i Sverige)
    • She's So Unusual (1984) (22)
    • True Colors (1986) (20)
    • A Night to Remember (1989) (32)
    • Hat Full of Stars (1993)
    • Twelve Deadly Cyns...and Then Some (1994)
    • Sisters of Avalon (1996)
    • Merry Christmas...Have a Nice Life (1998)
    • At Last (2003)
    • Shine - 2004 (hela albumet bara utgivet i Japan)
    • Shine - 2004 (minialbum för USA med delvis andra versioner av låtar från japanska albumet)
    • The Body Acoustic - 2006
    • Bring Ya To The Brink - 2008
    • Memphis Blues - 2010

    Singlar (i urval)

    • You Make Loving Fun (1977) (ej släppt i Sverige)
    • Girls Just Wanna Have Fun (1983) (5)
    • Time after Time (1983) (10)
    • Hey Now (Girls Just Wanna Have Fun)l (1994) (38)
    • A Christmas Duel (2008) (med The Hives) (4)

    Filmografi i urval

    • 1985 - The Goonies
    • 1988 - Vibes
    • 1990 - Mother Goose Rock 'n' Rhyme
    • 1991 - Off and Running (även som Moon Over Miami)
    • 1993 - Life with Mikey
    • 1994 - Mrs. Parker and the Vicious Circle
    • 1999 - The Opportunists
    • 2009 - Gossip Girl ett avsnitt säsong 2

    Referenser

    1. ^ [a b c] "Cyndi Lauper Biography". Thebiographychannel.co.uk. Läst 21 november 2013. (engelska)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.