Fantasy

Lena Philipsson

 • Lena Philipsson (som artist ofta kallad Lena Ph), född Maria Magdalena Filipsson 19 januari 1966 i Vetlanda, Jönköpings län (Småland), är en svensk popsångerska, låtskrivare, pianist och programledare.

  Biografi

  1900-tal

  Lena Philipsson växte upp som mellanbarn med två syskon i en musikalisk och konstnärlig familj i Vetlanda. Föräldrarna Göran och Kerstin Philipsson (fadern valde att stava namnet Filipsson med Ph) spelade trummor respektive var sångerska i gruppen The Happenings i sina yngre dagar och dottern Lena varvade ett stort intresse för musik och sömnad med planer på att utbilda sig till arkitekt. Efter Mogärdeskolan gick hon teknisk linje på gymnasiet

  Hon deltog som 16-åring 1982 i en svensk variant av TV-programmet New Faces, Barnens dags talangjakt Nya ansikten, där hon vann den svenska riksfinalen med en egenskriven låt. Hon kom med i en musikal i Norrköping och fick spela in en singel. Hennes karriär som sångerska startade med singeln Boy/You Open My Eyes 1984. Philipsson arbetade på Byggnadskontoret i Vetlanda kommun, när hon slog igenom med "Kärleken är evig" vid Melodifestivalen 1986. Melodin slutade på andra plats och gick in på Svensktoppen, varpå arkitektplanerna lades på hyllan.

  I en omröstning utsågs hon och skådespelaren Sven Wollter 1987 till "Sveriges sexigaste kvinna/man" och deltog båda i ett ironiskt utmanande inslag i SVT:s Jacobs stege samma år, där hon sjöng "Teach Me Tiger", samt också den egna låten "I`m a Fool". Hon fick kontrakt med Bert Karlssons skivbolag Mariann Grammofon. De första åren var hennes musik av det lättare slaget men hennes repertoar breddades i och med samarbetet med låtskrivaren Torgny Söderberg, en viktig person i hennes musikliv. Då hon släppte albumet My Name 1989 sålde det i 130 000 exemplar på två månader.

  Singlarna Standing in My Rain kom som nummer tre på Trackslistan och Why som nummer två. Singeln The Escape landade på plats 16 på Trackslistan och visades på ZTV och hon framförde den på Grammisgalan. 1991 reste hon på sommarturné med Rocktåget, och senare under samma år hade hon en egen uppmärksammad krogshow på Hamburger Börs i Stockholm, Lena Ph Agent 006. Showen byggde på hennes skiva A Woman's Gotta Do What a Woman's Gotta Do, där hon gör parodi likt en kvinnlig James Bond. Låten "006" därifrån låg som nummer fyra på Trackslistan. Samma år prydde hon ett av tre frimärken i en speciell musikserie; de övriga föreställde Roxette och Jerry Williams.

  Efter att främst ha gjort sig känd som popsångerska spelade Philipsson in dance-albumet Fantasy 1993. Det blev dock inte samma kommersiella framgång som hennes storsäljande album från 1989 och 1991. Under 2000–2002 gjorde hon succé med sin krogshow på Rondo i Göteborg och Hamburger Börs i Stockholm.

  2000-tal

  Philipsson tog efter tre försök under 1980-talet sitt bidrag till seger i Melodifestivalen 2004, "Det gör ont" med text och musik av Orup. Till den internationella finalen i Eurovision Song Contest försågs låten med den engelskspråkiga titeln "It Hurts" och hon kammade hem en delad femteplats för Sveriges räkning. Inför tävlingen debatterades hennes "utmanande" scenshow, där hon utmanande dansade med mikrofonstativet. "Det gör ont" låg länge i topp på de svenska försäljningslistorna och det efterföljande albumet Det gör ont en stund på natten men inget på dan hade sålt dubbel platinaskiva (över 120 000 exemplar) och sågs som hennes comeback. Sommaren 2004 gjorde hon succé tillsammans med Magnus Uggla, Robert Gustafsson, Cecilia Frode och Johan Rheborg i showturnén Tältprojektet. Sommaren 2005 åkte Philipsson tillsammans med Magnus Uggla och Darin Zanyar ut på en turné som omfattade hela Sverige. Den 26 oktober 2005 släpptes albumet Jag ångrar ingenting, albumet har totalt sålts i över 60 000 exemplar. Efter att ha varit programledare för Melodifestivalen 2006 åkte hon ut på festivalturné i mitten av 2006, väl mottagen av såväl fans som kritikerkåren.

  Senare under 2006 avled hennes far och hon arbetade därför inte så mycket. Hon gjorde ett uppmärksammat framträdande i Sveriges Televisions 50-årsjubileum, där hon sjöng "snuskiga" versioner av kända barnvisor, bland annat kallade hon sina bröst för "Humle och Dumle". Dagen därpå blev det stora löpsedlar i kvällspressen.

  Den 26 januari 2007 hade hon och Orup premiär på sin gemensamma show, Lena+Orup på Chinateatern i Stockholm. Den fick strålande recensioner och spelades året ut, med i princip alla föreställningar utsålda. Våren 2008 flyttade showen till Rondo i Göteborg med tv-inspelning, följt turné genom Sverige under hösten 2008. Turnén startade i Löfbergs Lila Arena, Karlstad 3 oktober och avslutades i Conventum i Örebro 6 december. En ny singel med dem båda, Nu när du gått, släpptes digitalt den 22 september 2008, och det gemensamma albumet Dubbel den 12 november 2008.

  Den 24 juni 2002

  I oktober 2010 gjorde Lena Philipsson kritikerrosad konsert med Sveriges Radios symfoniorkester i Berwaldhallen under namnet Svenska stjärnor.

  I januari 2011 meddelades det om hennes övergång från skivbolaget Sony Music till Universal Music Group. Första singeln där, Idiot kom i början av februari, skriven och inspelad av Magnus Lidehäll (Afasi & Filthy, Maskinen). Philipsson gjorde även comeback i Melodifestivalen 2011, denna gång som mellanakt i Linköping 19 februari. Hon hade då även spelat in videoklipps tillsammans med skådespelaren Peter Stormare för Melodifestivalen.

  Under hösten/vintern 2011 firade Philipsson 25 år som artist med Min Drömshow på Cirkus i Stockholm. Showen fortsatte på Rondo i Göteborg, hösten 2012

  Lena Philipsson släppte 2012 albumet "Världen snurrar". Bland låtskrivarna finner man Veronica Maggio, Christian Falk och Vanessa Falk, Kaah, Magnus Lidehäll, Markus Krunegård och Mange Schmidt.

  Från hösten 2013 till våren 2014 spelade hon den ena spöksystern, Giljotina, i en ny version av musikalen Spök på Cirkus tillsammans med bland andra Måns Zelmerlöw, Loa Falkman och Sussie Eriksson.

  Låtskrivare

  Utöver att framföra egna låtar har Lena Philipsson även skrivit sånger åt andra artister. "Tvillingsjäl" framfördes av Pernilla Wahlgren i Melodifestivalen 1991 (oplacerad) och "Det svär jag på" (tillsammans med Torgny Söderberg) framförd av Arvingarna som kom på tredje plats i Melodifestivalen 1999. Tillsammans med Torgny Söderberg är hon även upphovsman till "Kärleksikonen", som skrevs som ett bidrag till Melodifestivalen, men då den inte kom med istället fick en viktig roll i filmen Livet är en schlager där den framförs av Regina Lund.

  Television

  Utöver medverkan i ett otal tv- och radioprogram som artist har Philipsson även medverkat i underhållningsprogram som Gäster med gester och emellanåt gästspelat som programledare. I början av 2006 stod hon som programledare för Melodifestivalen, vilket var tredje gången, då hon var programledare för Melodifestivalen 2000 (tillsammans med nio andra kända ansikten), och för en av deltävlingarna i Melodifestivalen 2003 tillsammans med Charlotte Perrelli och Mark Levengood. I Melodifestivalen 2006 var hon ensam programledare för samtliga delfinaler samt den stora finalen.

  I november 2005 sände TV4 programmet Mitt namn är Lena Philipsson. 2011 var Philipsson en av deltagarna i Så mycket bättre i TV4. Där sjöng hon "Sensuella Isabella" (Tomas Ledin), "Jag klär av mig naken" (Eva Dahlgren), "The Botten Is Nådd" (Timbuktu), "Life" (E-Type), "Live Tomorrow" (Laleh) och "Vem kan man lita på?" (Mikael Wiehe). Samtliga gick in på iTunes topplista.

  I januari 2013 hade programmet Konstkuppen premiär på SVT1 med Philipsson som programledare, som hjälpte sex av Sveriges främsta konstnärer med uppdraget att skapa konstverk som skulle göra avtryck i var sin stad. I februari samma år sände SVT hyllningsprogrammet En helkväll med Lena Philipsson med Lena Philipsson på scen tillsammans med hennes inbjudna gästartister Carola och Darin.

  Priser och utmärkelser

  Hon utsågs till "Årets smålänning" 1989

  Använda artistnamn

  Lena Philipsson har använt en rad varianter av sitt namn officiellt på sina skivor. Allra första singeln släpptes under artistnamnet Lea. Därefter användes Lena Philipsson fram tills hon lanserades internationellt med ett s mindre: Lena Philipson. När hon därpå återvände till att sjunga på svenska drev man med detta, och stavade hennes namn med tre s på skivomslaget: Lena Philipssson. På skivorna som släpptes i samband med hennes krogshow 006 kallade hon sig på skiva för Lena Ph, vilket också ofta sedan dess används i massmedia etc.

  Privatliv

  Hon var åren 1993–2001 gift med regissören Måns Herngren och de fick två barn tillsammans. Åren 2004–2008 var hon tillsammans med programledaren Martin Björk och 2010–2012 var hon gift med Per Holknekt, en av grundarna av klädmärket Odd Molly. Den 2 juli 2012 begärde de gemensam skilsmässa efter Holknekts stort medialt uppmärksammade otrohetsaffär.

  Övrigt

  Lena PH var en av Robert Gustafssons rollkaraktärer i I manegen med Glenn Killing. Hon var med i panelen i SVT:s musikprogram Inför Eurovision Song Contest 2003, 2008, 2010 och 2012.

  I slutet av 1980-talet och under 1990-talet uppmärksammades ofta Philipssons intresse för att sy och designa sina egna kläder. Detta skämtades också om i I manegen med Glenn Killing.

  Även Lena Philipssons mamma Kerstin Filipsson har varit verksam som sångerska och finns representerad i Stora Schlagerboken samt återutgiven i Stora Schlagerboxen (volym 2).

  Medverkan i Melodifestivalen

  • 1986 med Kärleken är evig (2:a)
  • 1987 med Dansa i neon (5:a)
  • 1988 med Om igen (2:a)
  • 1991 med Tvillingsjäl (framförd av Pernilla Wahlgren) (Oplacerad)
  • 1999 med Det svär jag på (framförd av Arvingarna) (3:a)
  • 2000 som en av tio programledare detta år. Bland annat gjorde hon då ett så kallat "schlagermedley" med artister som Lotta Engberg, Carola Häggkvist, Elisabeth Andreassen, Lasse Berghagen, Tommy Körberg med flera
  • 2003 som programledare ihop med Charlotte Perrelli och Mark Levengood. Detta var dock bara under deltävlingen i Jönköping.
  • 2004 med Det gör ont (1:a)
  • 2005 sjöng Lena Ph medley (Lena anthem, Dansa i neon, Kärleken är evig, Om igen, Det gör ont)
  • 2006 som programledare
  • 2007 i en humorkortfilm som spåkvinna, "The Matrix"
  • 2011 som mellanakt i Linköping
  • 2013 som mellanakt i Karlskrona

  Diskografi

  Studioalbum

  • 1986 - Kärleken är evig
  • 1987 - Dansa i neon
  • 1988 - Talking in Your Sleep
  • 1989 - My Name
  • 1991 - A Woman's Gotta Do What a Woman's Gotta Do (under artistnamnet Lena Ph)
  • 1993 - Fantasy (under artistnamnet Lena Philipson)
  • 1995 - Lena Philipsson
  • 1997 - Bästa vänner
  • 2004 - Det gör ont en stund på natten men inget på dan
  • 2005 - Jag ångrar ingenting
  • 2008 - Dubbel (med Orup)
  • 2012 - Världen snurrar

  Samlingalbum

  • 1987 - Boy
  • 1988 - Hitlåtar med Lena Philipsson 1985-1987
  • 1994 - Lena Philipsson
  • 1998 - Hennes bästa
  • 2001 - Lena Philipsson Collection
  • 2002 - 100% Lena/20 hits
  • 2006 - Lady Star
  • 2007 - Lena 20 år

  Singlar

  • 1984 - "Boy" / "You Open My Eyes" (under artistnamnet Lea)
  • 1986 - "Kärleken är evig" / "Kärleken är blind"
  • 1986 - "Åh Amadeus"
  • 1986 - "Jag känner (Ti Sento)"
  • 1987 - "Dansa i neon" / "Åh, vad jag längtar"
  • 1987 - "Cheerio" / "Det går väl an"
  • 1987 - "Saknar dig innan du går"
  • 1987 - "Den ende"
  • 1987 - "I'm a Fool" / "Teach Me Tiger"
  • 1988 - "Om igen" / "Vem skall sova över"
  • 1988 - "Talking in Your Sleep" / "I varje spegel"
  • 1988 - "I varje spegel" / "Ain't It Just the Way"
  • 1989 - "Tänd ett ljus" / "What Can I Do?"
  • 1989 - "Standing In My Rain" / "Blue Jeans"
  • 1990 - "Why (Så lätt kommer du inte undan)"
  • 1990 - "Blue jeans"
  • 1990- "Taboo taboo"
  • 1991 - "The Escape" / "The Trap" (under artistnamnet Lena Ph)
  • 1991 - "006" / "Hard to Be a Lover" (under artistnamnet Lena Ph)
  • 1991 - "The Preacher" (under artistnamnet Lena Ph)
  • 1992 - "Are You in or Are You Out"
  • 1993 - "Fantasy" (under artistnamnet Lena Philipson)
  • 1993 - "Give Me Your Love" (under artistnamnet Lena Philipson)
  • 1993 - "Baby Baby Love" (under artistnamnet Lena Philipson)
  • 1994 - "Månsken i augusti" (under artistnamnet Lena Philipssson, en drift med att man tidigare tagit bort ett s)
  • 1995 - "Kärlek kommer med sommar" / "Vila hos mig"
  • 1995 - "Stjärnorna"
  • 1995 - "Moder Swea" / "Underbar"
  • 1997 - "Bästa vänner"
  • 1997 - "Tänk om jag aldrig mer"
  • 2000 - "I Believe in Miracles"
  • 2001 - "Fly Me Over the Rainbow"
  • 2001 - "Spell of Love" / "Lady Star"
  • 2004 - "Det gör ont"
  • 2004 - "It Hurts" (engelskspråkig version av "Det gör ont")
  • 2004 - "Delirium"
  • 2004 - "Lena Anthem"
  • 2005 - "På gatan där jag bor"
  • 2005 - "Unga pojkar & äldre män"
  • 2005 - "Han jobbar i affär"
  • 2006 - "Jag ångrar ingenting"
  • 2006 - "Det ringer på min dörr (Ny version)"
  • 2008 - "Nu när du gått" - med Orup
  • 2009 - "Fem minuter i himmelen" - med Orup
  • 2011 - "Idiot"
  • 2011 - "Dancing in the Neonlight" (engelskspråkig version av Dansa i neon) med Dead By April
  • 2011 - "Nästa säsong"
  • 2011 - "Live Tomorrow"
  • 2012 - "Du följer väl med?"

  Medverkar även på

  • Klinga mina klockor - med Benny Andersson & Önskekören (1987)
  • Drama Queen - med Nanne Grönvall (2014)

  Andra framträdanden

  • 1988 - "Aquarius" - med Igor Nikolajev i Jacobs stege
  • 2003 - "Flickorna i Småland" - med Charlotte Perrelli i Melodifestivalen 2003 (utom tävlan)

  Melodier på Svensktoppen

  • Kärleken är blind - 1986
  • Kärleken är evig - 1986
  • Åh Amadeus - 1986
  • Det går väl an - 1986
  • Dansa i neon - 1987
  • Saknar dej innan du går - 1987
  • Om igen - 1988
  • I varje spegel - 1988
  • Tänd ett ljus - 1989
  • Månsken i augusti - 1994
  • Stjärnorna - 1995
  • Det gör ont - 2004
  • Delirium - 2004
  • Lena Anthem - 2004-2005
  • På gatan där jag bor - 2004-2005
  • Unga pojkar & äldre män - 2005
  • Han jobbar i affär - 2005-2006
  • Jag ångrar ingenting - 2006
  • Nu när du gått - 2008 (med Orup)
  • Fem minuter i himmelen - 2009 (med Orup)

  Missade listan

  • Bästa vänner - 1997
  • Det ringer på min dörr - 2006
  • Idiot - 2011
  • Nästa säsong - 2011
  • Du följer väl med - 2012
  • Världen snurrar - 2012

  Melodier på Trackslistan

  • Dansa i neon - 1987
  • I'm a Fool - 1988
  • Om igen - 1988
  • Talkin in Your Sleep - 1988
  • Tänd ett ljus - 1989
  • Standing in My Rain - 1989/1990
  • Why (så lätt kommer du inte undan) - 1990
  • The Escape - 1991
  • 006 - 1991
  • Are You in, or are You out - 1992
  • Fantasy - 1993
  • Månsken i augusti - 1994
  • Stjärnona - 1995
  • Det gör ont - 2004
  • Delirum - 2004
  • Lena Anthem - 2004
  • På gatan där jag bor - 2005
  • Unga pojkar & äldre män - 2005
  • Han jobbar i affär - 2005-2006
  • Jag ångrar ingenting - 2006

  Bubblare på Tracks

  • Blue Jeans, 1989
  • Give Me Your Love, 1993
  • Spell of Love, 2001

  Källor

  Fotnoter

  1. ^ Dagens Nyheter 13 maj 2004, "Lena Philipsson svarar på läsarnas frågor"
  2. ^ Svenska Dagbladet 4 september 2011, "Jag vill vara stark"
  3. ^ ”Vision Höglandet”. http://www.visionhoglandet.se/artikel.asp?artikelID=116. Läst 15 juni 2011. 
  4. ^ TV4 2011, "Lena Philipssons pinsamma flirt med Sven Wollter"
  5. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001876569. Läst 24 april 2011. 
  6. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/002535491. Läst 24 april 2011. 
  7. ^ http://www.lenaphilipsson.com/sp%C3%B6k-13219439
  8. ^ ”Sveriges Radio P4 Jönköping”. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2267&grupp=13269&artikel=4391720. Läst 15 juni 2011. 
  9. ^ ”Karamelodiktstipendiet”. http://www.pygme.se/karamellodikt/karamelodikt.shtml. Läst 15 juni 2011. 
  10. ^ Expressen 2 juli 2012, om skilsmässan från Per Holknekt

  Externa länkar

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.