För En Lång Lång Tid

Håkan Hellström

 • Håkan Georg Hellström, född 2 april 1974 i Göteborg, är en svensk pop- och vissångare, musiker och låtskrivare. Han inledde sin musikkarriär i grupperna Broder Daniel och Honey Is Cool innan han debuterade som soloartist år 2000 med albumet Känn ingen sorg för mig Göteborg. Hellström har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges populäraste och mest kritikerrosade artister. Han har väckt kontrovers med sin röst, och har av vissa kritiker fått omdömet att han sjunger falskt. Hellströms texter behandlar ämnen som kärlek, vemod och utanförskap, och låtarna utspelar sig ofta i Göteborgsområdet där också flera av hans musikvideor är inspelade.

  Hellström är, tillsammans med sitt band Augustifamiljen, berömd för sina energifyllda och ofta hyllade liveframträdanden. Hellström är hängiven Gaissupporter och en av hans låtar, "Gårdakvarnar och skit", spelas som inmarschlåt vid Gais hemmamatcher.

  Sedan solokarriärens början har Hellström haft sju albumettor i Sverige Utöver det har han vunnit flera svenska priser, bland annat olika kategorier av Grammis och Rockbjörnen, men även Årets göteborgare och Lisebergsapplåden.

  Biografi

  Uppväxt

  Håkan Hellström är son till Björn och Christina Hellström och växte upp på Nitaregatan i Ekebäck i Västra Frölunda i Göteborg

  1989–1999: Broder Daniel och andra tidiga projekt

  Hellström var med och bildade bandet Broder Daniel under skolåren, då han, Henrik Berggren med flera gick på Göteborgs högre samskola. Han spelade då trummor i bandet men hoppade av 1995. Två veckor senare fick Broder Daniel skivkontrakt med EMI. Hellström spelade i stället trummor i ett annat Göteborgsband, Honey Is Cool, med vilket han spelade in två skivor, Focky Focky No Pay och Crazy Love. Han sjöng också vid den här tiden i bandet Påvels. När Broder Daniels gitarrist Johan Neckvall hoppade av och basisten Theodor Jensen tog över gitarren passade Hellström på att ta över basen.

  1998 släppte Broder Daniel albumet Broder Daniel Forever. och Sveriges Radio P3 började spela hans första singlar.

  Hellström premiärspelade med eget band på Restaurang Trädgårn den 26 maj 2000 som förband till Caesar's palace.

  2000–01: Känn ingen sorg för mig Göteborg

  Hellström blev känd för en större publik hösten 2000 när han slog igenom med låten "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Hans första album med samma namn utgavs i oktober och kom att bli en succé, både försäljnings- och kritikermässigt. Förutom debutsingeln innehöll den ytterligare tre singlar, "Ramlar", "En vän med en bil" och "Nu kan du få mig så lätt" som alla betraktas som klassiker. Skivans sound har influenser från flera håll: The Smiths, The Jam, Morrissey, Eldkvarn, The Stone Roses, Bruce Springsteen och Remmy Ongala tillhör de främsta inspiratörerna.

  2001 fick Hellström utmärkelsen Årets göteborgare med motiveringen:

  Samma år gjorde Hellström ett bejublat framträdande på Allsång på Skansen, vilket introducerade honom för en ännu bredare publik.

  2002–04: Luften bor i mina steg och Det är så jag säger det

  I början av 2002 släppte han EP:n Luften bor i mina steg där han tolkade fyra visor; "Trubbel", "Äntligen på väg", "Visa vid vindens ängar" och "Jag ger dig min morgon".

  Inför nästa album reste han med sitt band till Rio de Janeiro. Där tillbringade de många nätter på stadens sambaskolor. I Rio gjorde Håkan Hellström ett resereportage för TV4:s När & fjärran.

  2005–06: Ett kolikbarns bekännelser och Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått

  Efter den andra skivan dröjde det ända till i februari 2005 innan det tredje albumet, Ett kolikbarns bekännelser, släpptes. En skiva som delvis går ifrån Håkans tidigare sound, men ändå har tydlig Håkan-prägel. I slutet av 2005 kom Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått som Hellström kallar uppsamlingsalbum. Albumet tillägnades det uppmärksammade fallet med den trettonåriga pojken Måns Jenninger som begick självmord efter att ha varit utsatt för mobbning i flera år.

  I december 2005 fick Hellström och sambon Nathalie Davet en son. Håkan Hellström fick en grammis 2006 för bästa manliga artist. 2007 tilldelades han årets Taubestipendium.

  Sven-Bertil Taube - som Hellström jobbat tillsammans med - säger om hans viskonst: "...; vissa hävdar att han sjunger falskt, men han vet precis vad han gör. Håkan koncentrerar sig på det väsentliga, på glädjen och inlevelsen. Hans kärlek till visan är äkta - och det känner publiken i sitt hjärta."

  2007–09: För sent för Edelweiss

  Den 7 augusti 2007 meddelades det att Hellström har påbörjat att spela in en ny skiva. Björn Olsson och Jocke Åhlund producerade albumet För sent för Edelweiss som släpptes 26 mars 2008.. Den 2 september 2008 fick han sitt andra barn, Julius. På P3-guldgalan i januari 2009 fick han guldmicken för 2008 års bästa liveakt.

  Hellströms gitarrist Daniel Gilbert spelade under tidigt 2009 in låten "The Damned Citylights" till sin flickvän. När Håkan fick höra den skickade han den sedan till sin A&R Isse Samie. Daniel Gilbert fick senare samma år fick släppa sin första soloskiva, New African Sports, Soul Café Club No 1.

  2010–12: 2 steg från Paradise

  Den 23 juni 2010 gavs samlingsalbumet Samlade singlar 2000–2010 ut, med Hellströms samtliga 17 singlar från starten fram till dess. I samband med 10-årsjubileet gavs även en begränsad upplaga av en 7-tums vinylversion av singeln ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” ut.

  Under våren och sommaren 2011 gjorde han en stor turné i Sverige, Norge och Danmark, där han bland annat gästade Göteborg och Slottsskogsvallen den 4 juni 2011. 19 842 personer kom på spelningen, vilket gjorde denna spelning till en av hans största.

  Den 10 augusti 2011 hade biografen Draken i Göteborg premiärvisning av dokumentärfilmen 2 steg från Håkan, Filmen är regisserad av Björn Fävremark, Torbjörn Martin och John Boisen, och släpptes på dvd den 2 november.

  Hösten 2012 meddelade Hellströms gitarrist Daniel "Hurricane" Gilbert att han efter 13 år i bandet lämnar sin plats som gitarrist och Håkans högra hand. Redan 2009 släppte Daniel Gilbert sin första soloskiva, och trots att han då i en intervju med Aftonbladet sa att han var "Håkans för evigt och evigt" bestämde han sig för att satsa på sin solokarriär.

  2013 och framåt: Det kommer aldrig va över för mig

  Den 22 januari 2013 meddelade Håkan Hellström i en intervju med Aftonbladet att hans sjunde album, med titeln Det kommer aldrig va över för mig, skulle släppas den 17 april.

  I ovan nämnda intervju med Aftonbladet blev det också klart att Mattias Hellberg (från Nymphet Noodlers, Nationalteatern och soloartist) ersätter Gilbert som gitarrist i Håkans kompband. De enda som Håkan Hellström kunde tänka sig i bandet var Mattias Bärjed (från The Soundtrack of Our Lives), som redan innan medverkat på en rad studioinspelningar med Hellström, och Mattias Hellberg. Efter ett gästinhopp med Mattias Hellberg på Sticky Fingers i Göteborg valde Håkan att försöka värva denne till sitt band.

  2012 meddelades det att regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein arbetade med en film baserad på Håkan Hellströms musik och texter. Filmen med titeln Känn ingen sorg hade premiär i juli 2013.

  På Rockbjörnen den 28 augusti 2013 gjorde Hellström hattrick och tog hem björnar för både Årets svenska låt, Årets svenska konsert och Årets manliga liveartist.

  Den 7 juni 2014 var det planerat att Hellström skulle uppträda på Slottsskogsvallen, likt året innan, men eftersom trycket på biljetterna blev för stort flyttades konserten till Ullevi.

  I december 2014 släpptes livealbumet Håkan boma ye! på nya etiketten Woah Dad!.

  Musik och texter

  Teman

  Hellströms texter behandlar ämnen såsom kärlek, vemod och utanförskap, och låtarna utspelar sig ofta i Göteborgsområdet där också flera av hans musikvideor är inspelade. Anspelningar och kopplingar till droger förekommer också i några av hans texter som exempelvis i låten "En midsommarnattsdröm" och "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Två återkommande karaktärer som nämns i Hellströms texter är Lena och Eva.

  Kontroverser

  Hellström är känd för att låna friskt från sina idoler som Morrissey, Bob Dylan och Plura främst i textförfattandet.

  När singeln "Kom igen Lena!" släpptes i oktober 2002 ansågs musiken i b-sidespåret "När jag ser framåt" ligga allt för nära Andrew Lloyd Webbers "Pie Jesu".

  Två av Hellströms singlar är även fria översättningar av engelskspråkiga låtar; "13" är en svensk tolkning av Big Stars "Thirteen",

  Kompband

  Nuvarande medlemmar

  • Håkan Hellström – sång, gitarr, tamburin
  • Simon Ljungman – gitarr, sång (sedan 2007)
  • Mattias Hellberg – gitarr, sång (sedan 2013)
  • Oscar Wallblom – bas, sång (sedan 2000)
  • Stefan Sporsén – blåsinstrument, klaviatur, sång (sedan 2000)
  • Finn Björnulfsson – slagverk (sedan 2001)
  • Lars-Erik "Labbe" Grimelund – trummor (sedan 2002)
  • Nils Berg – saxofon, fiol, tvärflöjt (sedan 2013)

  Samtliga medlemmar, utom Björnulfsson, Berg och Hellberg, spelar även i Augustifamiljen.

  Tidigare medlemmar

  • Björn Almgren – saxofon, klaviatur (2007–12)
  • Daniel "Hurricane" Gilbert – gitarr, klaviatur, sång (2000–12)
  • Timo Räisänen – gitarr (2000–03)
  • John Engelbert – gitarr (2005–06)
  • Tomas Jonsson – saxofon (2005–06)
  • Viktor Brobacke – trombon (2002)
  • Martin Hederos – keyboard (2000)
  • Jonas Kernell – piano (2000–03)
  • Johan Neckvall – trummor (2000)
  • Fredrik Sandsten – trummor (2000, 2003–05)
  • Magnus Carlson – tamburin, sång
  • Theodor Jensen – gitarr, sång (aldrig live, men på många studioinspelningar)

  Diskografi

  • Känn ingen sorg för mig Göteborg (2000)
  • Det är så jag säger det (2002)
  • Ett kolikbarns bekännelser (2005)
  • Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått (2005)
  • För sent för edelweiss (2008)
  • 2 steg från Paradise (2010)
  • Det kommer aldrig va över för mig (2013)

  Vidare läsning

  • Håkan Hellström Notbok, Håkan Hellström med Nathalie Barusta (2006). Notfabriken. ISBN 9163170795.
  • Texter om ett popfenomen, Håkan Steen (2008). Reverb. ISBN 9185697060.
  • PS. Lycka till ikväll, Håkan Hellström (självbiografisk fotobok, 2010). Telegram Bokförlag. ISBN 9186183206.

  Externa länkar

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.