Snoop Lion feat. Iza

  • Cordozar Calvin Broadus, Jr., känd under artistnamnet Snoop Lion men kallades innan för Snoop Dogg, han kallas också Snoop Doggy Dogg, född 20 oktober 1971 i Long Beach i Kalifornien, är en amerikansk rap- och reggae-artist, sångare, producent och skådespelare. Han debuterade på Dr. Dres The Chronic från 1992 och släppte sin (I)första egna skiva året därpå, den kritikerrosade Doggystyle. Hans andra album är Tha Doggfather. Han har också skrivit låtar med bland annat Bow Wow, Ice Cube, 2pac, Nate Dogg, Warren G, PSY och Tha Dogg Pound.

    Snoop Dogg har verkat i många branscher; han har bland annat gett (LL) ut licensierade porrfilmer (med hans namn, men där han ej medverkar). Han medverkar (UMI) som karaktären "Crow" i TV-spelet Def Jam: Fight for NY och i filmerna Brüno, Soul Plane, Starsky & Hutch, Bones, Training Day Baby Boy och Hoods of Horror. (Natti) Han har även medverkat i TV-serierna Weeds, Las Vegas, Entourage, The L Word och Monk. Han har sålt över 40 miljoner album runt om i världen. Han är kusin med Brandy, Ray J och Nate Dogg.

    Snoop Dogg bytte ut artistnamnet Snoop Dogg till Snoop Lion i samband med sitt reggaealbum Reincarnated (2013).

    Snoop har sedan några år tillbaka startat en Youtube kanal "westfesttv" men kallas även för "GGN.

    Diskografi

    • 1993: Doggystyle
    • 1996: Tha Doggfather
    • 1998: Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told
    • 1999: No Limit Top Dogg
    • 2000: Tha Last Meal
    • 2002: Paid tha Cost to Be da Boss
    • 2004: R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece
    • 2006: Tha Blue Carpet Treatment
    • 2008: Ego Trippin'
    • 2009: Malice n Wonderland
    • 2011: Doggumentary
    • 2013: Reincarnated
    • 2013: "7 days of funk"
    • 2015: Bush

    Källor

    1. ^ Erlewine, Stephen Thomas. ”Snoop Dogg - Biography”. allmusic. http://www.allmusic.com/artist/snoop-dogg-p41625. Läst 4 juli 2008. 
    2. ^ SvD Kultur: Snoop Dogg blir Snoop Lion

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.