Billy Joel feat. John Mellencamp

  • John Mellencamp, även känd som John Cougar Mellencamp, född 7 oktober 1951 i Seymour i Indiana, är en amerikansk sångare, musiker och låtskrivare. Hans texter handlar ofta om livet för vad som brukar kallas "vanligt folk" i USA och vad som är fel i landet. Mellencamp har både i media och i sin musik varit kritisk mot republikanska politiker som Ronald Reagan och George W. Bush. John Mellencamp invaldes i Rock and Roll Hall of Fame år 2008. Han har sedan 2011 ett officiellt förhållande med Meg Ryan.

    De tidiga åren

    Mellencamp hade en tuff uppväxt och råkade flera gånger i trubbel med lagens långa arm. Han rymde hemifrån med sin gravida flickvän när han var 17 år och började uppträda ett år senare med ett band. Vid 24 års ålder bestämde han sig för att på allvar ge sig in i musikbranschen. Han flyttade till New York och skrev på ett kontrakt hos agenten Tony DeFries som insisterade på att Mellencamps första album, Chestnut Street Incident, skulle släppas under artistnamnet Johnny Cougar, ett beslut som Mellencamp själv menar att han inte hade någon vetskap om och som han inte gillade. Skivan floppade varpå Mellencamp förlorade sitt skivkontrakt hos MCA Records.

    Genombrott och framåt

    Mellencamp fick istället kontrakt på det lilla bolaget Riva Records vars mest kände artist var Rod Stewart. Det fjärde albumet han släppte på det bolaget, American Fool blev hans amerikanska genombrott och nådde plats #1 på Billboard 200. Singeln "Hurts So Good" från skivan nådde #2 på Billboards singellista och han belönades med en Grammy för låten. Inför hans nästa album Uh-Huh började han kalla sig John Cougar Mellencamp och under de följande åren åtnjöt han sin största popularitet som artist med album som Scarecrow (1985) och The Lonesome Jubilee (1987). Skivorna sålde bra i Nordamerika, Australien och Sverige men i Storbritannien och övriga Europa var de mer måttliga framgångar.

    På 1990-talet slopade han artistnamnet Cougar och började uppträda och släppa skivor under sitt riktiga namn John Mellencamp. Efter ett uppehåll under mitten av 2000-talet har han åter börjat släppa studioalbum från år 2007. 2010 släpptes albumet No Better Than This där Mellencamp använt simpel inspelningsutrustning från 1950-talet, vilket också gjorde att skivan spelades in i mono.

    Låtar (urval)

    • "Hurts So Good", 1982
    • "Jack & Diane", 1982
    • "Pink Houses", 1983
    • "Small Town", 1985
    • "Paper in Fire", 1987

    Diskografi, album, urval

    • Nothin Matters and What If It Did, 1980
    • American Fool, 1982
    • Uh-Huh, 1983
    • Scarecrow, 1985
    • The Lonesome Jubilee, 1987
    • Big Daddy, 1989
    • Human Wheels, 1993
    • Cuttin' Heads, 2001
    • Freedom's Road, 2007
    • Life, Death, Love and Freedom, 2008
    • No Better Than This, 2010

    Referenser

    1. ^ Rock and Roll Hall of Fame – John Mellencamp

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.