Autobiography

Jenny Wilson

  • Jenny Wilson, född 20 oktober 1975 i Istaby i Blekinge, är en svensk konstnär och musiker som spelat både med First Floor Power och gett ut soloskivor.

    Biografi

    Bakgrund

    Jenny Wilson hoppade som 17-åring av gymnasiet, flyttade hemifrån till Malmö och började på Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola, med ambitionen att bli författare. Hon skrev noveller, manus och romanutkast som hon skickade in till olika förlag men blev refuserad. Vid denna tiden fick hon tag på PJ Harveys skiva Rid of Me, som gjorde starkt intryck på Wilson. Fascinerad av PJ Harveys utstrålning, musik och texter bestämde hon sig för att satsa på musiken istället för författarskapet.

    First Floor Power

    1997 träffade Jenny Wilson Karl-Jonas Winqvist som jobbade i en skivbutik i Malmö. Tillsammans bildade de bandet First Floor Power. Ett halvår senare anslöt sig Jennys yngre syster Sara och Per Lager. 1998 gav bandet ut en vinylsingel i mycket begränsad upplaga. 1999 flyttade Jenny Wilson till Stockholm för att studera grafisk design och illustration på Konstfack. 2000 gjorde hon ett studieuppehåll för att spela med bandet och 2001 gav First Floor Power ut sitt debutalbum There Is Hope. På hösten samma år födde hon en son.

    2003 gjorde Wilson ett gästspel på The Knifes skiva Deep Cuts. Hon och Karin Dreijer sjöng duett på låten "You Take My Breath Away".

    Solokarriär

    2005 släppte hon skivan Love and Youth på syskonen Dreijers skivbolag Rabid Records. I februari 2009 kom skivan Hardships! på hennes eget bolag Gold Medal Recordings. 2013 kom hennes fjärde soloalbum Demand the Impossible som tar upp både hennes erfarenheter från cancer och en stark kritik mot dagens samhällsklimat. För skivan nominerades Jenny Wilson 2014 till sju grammisar bland annat i kategorierna årets artist, album, kompositör och textförfattare.

    Medverkan i radio och TV

    Sommaren 2006 var hon en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1.

    Wilson var huvudperson i det femte avsnittet av SVT-serien De kallar oss artister i februari 2010.

    Familj

    Förutom Jennys syster Sara så sysslar även hennes andra syster Anna Wilson med musik som sångare i bandet Dub Sweden. Sara spelade bas i Jennys band under turnén våren 2009.

    Diskografi

    • 2001 - There Is Hope (med First Floor Power)
    • 2003 - Nerves (med First Floor Power)
    • 2005 - Love and Youth
    • 2009 - Hardships!
    • 2011 - Blazing
    • 2013 - Demand the Impossible

    Källor

    1. ^ [1]
    2. ^ ”Jenny Wilson kan ta hem sju grammisar”. Sydsvenska Dagbladet. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/musik/jenny-wilson-kan-ta-hem-sju-grammisar/. Läst 18 december 2013. 
    3. ^ Vinnare Grammis 2014, Expressen

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.