Latice Crawford

  • Michael Crawford, född 19 januari 1942 i Salisbury, Wiltshire, är en brittisk skådespelare och sångare.

    Karriär

    Michael Crawfords karriär började 1955 då han spelade i Benjamin Brittens Let's Make An Opera. Efter det gjorde han många TV-framträdanden och över 500 radioprogram, vilket så småningom gav honom huvudrollen i TV-programmet Not So Much A Programme, More A Way Of Life, vilket ledde till hans roll i filmen The Knack. För den rollen fick han Variety Club Award för Most Promising Newcomer.

    Sedan följde roller i filmerna A Funny Thing Happend On The Way To The Forum (1966), How I Won The War (1967), The Games (1970), Hello-Goodbye (1970) och Alice's Adventuers in Woderland (1972).

    År 1971 nådde Crawford en internationell publik med komedin No Sex Please – We're British, som var en av Londons mest populära pjäser. Ett år senare spelade han huvudrollen som Frank, som inte kan göra något rätt, i TV-komediserien Some Mothers Do 'Ave 'Em. För den rollen röstades Crawford fram till Funniest Man on Television av TV Times läsare, och till Television Actor of The Year av tidningen The Sun.

    1981 spelade Crawford i musikalen Barnum på London Palladium. Den rollen gav honom hans första Oliver Award och en video spelades in för att sprida musikalen till USA. Sen kom hans riktigt stora genombrott: rollen som Fantomen i Andrew Lloyd Webbers Fantomen på Operan där han spelade mot Sarah Brightman.

    Fantomen tog hela världen med storm och ledde Michael Crawford till USA. Albumet sålde i över 12 miljoner exemplar.

    Efter det tog Michael Crawfords sångkarriär fart. Hans första album var Songs from the Stage and Screen, som såldes i Storbritannien lika väl som i USA. Hans nästa album blev Michael Crawford Performs Andrew Lloyd Webber visade sig vara än ännu större succé och sålde i över 2 miljoner exemplar. Två år senare (1994) släppte Crawford sitt tredje album A Touch of Music in the Night där han sjunger duetter med Barbra Streisand och Patti LaBelle.

    1998 sändes TV-specialen Michael Crawford in Concert, som blev nominerad till två Emmys senare samma år. Han släppte också ett nytt album det året On Eagle's Wings. De var hans första andliga sånger.

    1999 gavs Crawfords självbiografi, Parcel Arrived Safely: Tied with String, ut. Den gavs även ut som en talbok, där Crawford själv läser upp en del av boken. Senare samma år gavs albumet Michael Crawford: A Christmas Album ut i USA. Det kom senare även ut i Storbritannien under titeln The Most Wonderful Time of the Year.

    I mitten av april 2001 gav han ut ett nytt album, Michael Crawford: The Disney Album där han sjunger Disney-sånger.

    Men efter att ha haft ett så pass långt uppehåll från agerandet, gjorde Michael rollen som Count von Krulock i komedimusikalen Dance of the Vampires, som var baserad på Roman Polanskis film Vampyrernas natt (1967). Men då inte i London utan i USA.

    Två år senare (2004) kom Michael tillbaka till en av Londons scener, då efter hela 18 års uppehåll från agerandet på scen i England. Han spelade då Count Fosco i Andrew Lloyd Webbers musikal The Woman in White baserad på en roman från 1860-talet skriven av Wilkie Collins.

    För den rollen fick Michael mycket beröm. Han fick till exempel The British Varity Award för 2004 Outstanding Stage Performance och nominerades till sin tredje Oliver Award för Best Supporting Actor in a Musical.

    Han har två döttrar, Emma och Lucy, tillsammans med sin ex-fru Gabrielle Lewis. Emma gifte sig med Jeremy Bevan hösten 1994. Han har ett barn till med en tidigare flickvän, men både mamman och Crawford föredrar att behålla den historien privat.

    Disneys storfilm Wall-E har med sånger ut Michael Crawfords musikal Hello Dolly. Bland annat öppnas hela filmen med sången Put On your Sunday Clothes och även sången It Only Takes A Moment är med.

    Filmografi

    • 1958 - Soap Box Debry och Blow Your Own Trumpet
    • 1961 – Två levande och en död
    • 1965 - The Knack
    • 1966 - A Funny Thing Happend On The Way To The Forum
    • 1967 - How I Won The War
    • 1969 - The Jokers och Hello Dolly!
    • 1970 - The Games och Hello-Goodbye
    • 1972 - Alice's Adventures In Wonderland
    • 1981 - Condorman

    Tv

    • 1961 - Sir Francis Drake
    • 1964 - Not So Mutch A Programme, More A Way Of Life
    • 1974 - Some Mothers Do 'Ave 'Em
    • 1975 - Royal Variety Show
    • 1979 - Chalk and Cheese
    • 1991-1992 - Royal Variety Show
    • 1997 - The Fantastic World of Michael Crawford
    • 2000 - My Favorite Broadway: The Love Songs
    • 2001 - Michael Crawford in Concert

    Scenografi

    • 1955 - Let's Make An Opera
    • 1963 - Coriolanus
    • 1967 - Black Comedy
    • 1971 - No Sex Please-We're British
    • 1974 - Billy
    • 1967 - Same Time, Next Year
    • 1979 - Flowers for Algernon
    • 1984-1985 - Barnum
    • 1986-1991 - The Phantom of the Opera

    Priser

    • 1965 - Variety Club för Most Promising Actor
    • 1974 - Tv Times Most Finnuest Man
    • 2002 - Dance of the Vampires
    • 1981 - Society of West End Theatre's för Actor of the Year
    • 1987 - Oliver Award för Best Actor in Musical
    • 1988 - Tony Award, NY Drama Desk, Other Critics' Circle för Best Actor in Musical
    • 1989 - Los Angeles Drama Critics Circle för Distinguished Achievement in Theatre
    • 2004 - Variety Club för 2004 Outstanding Stage Preformance
    • 2005 - Theatregoers' Choice för Best Supporting Actro in Musical

    Utmärkelser

    • 1987 - Officer of the British Empire av hennes majestät Drottning Elizabeth II
    • 1997 - Living Legend av Live! Magazine

    Bibliografi

    • 1999 - Parcel Arrived Safely: Tied With String

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.