Let Me Go

Avril Lavigne feat. Chad Kroeger

  • Avril Ramona Lavigne, född 27 september 1984 i Belleville i Ontario, är en kanadensisk sångerska, låtskrivare och skådespelerska. Hon föddes i Belleville men flyttade som fyraåring med familjen till Napanee i samma provins, där hon sedan växte upp. Vid 15 års ålder gjorde hon ett scenuppträdande med Shania Twain och året därpå skrev hon på ett kontrakt för två album med Arista Records värt mer än 2 miljoner dollar. 2002, 17 år gammal, gav sig Lavigne in i musikbranschen med sitt debutalbum Let Go och kom snart att bli en av de mest populära poppunk-artisterna, vilket befäste hennes anseende av en ‘skater punk’-persona och "poppunk-prinsessa".

    Let Go gjorde Lavigne till den yngsta kvinnliga artisten att uppnå en förstaplats i Storbritannien och albumet har sålt platina fyra gånger i USA enligt RIAA. 2009 uppskattade man 18 miljoner sålda exemplar. Hennes genombrottssingel, "Complicated", toppade listorna i många länder världen runt tillika Let Go. Låten handlar om livet, falska människor och relationer. Hennes andra album, Under My Skin, utkom 2004 och markerade hennes första listetta på amerikanska Billboard 200. Skivan, som präglas av ett tämligen tyngre och grungeinfluerat sound, sålde omsider 10 miljoner exemplar världen runt. Lavigne har haft totalt fem internationella singelettor, inklusive "Complicated", "Sk8er Boi", "I'm with You", "My Happy Ending" och "Girlfriend".

    Utöver musikkarriären har Lavigne haft ett par mindre filmroller samt designat kläder och parfym. Hon har agerat röstskådespelare åt karaktären Heather i den animerade filmen På andra sidan häcken (2006). Samma år hade hon även rollen som Alice i dramafilmen Fast Food Nation. Lavignes egna klädmärke heter Abbey Dawn och lanserades 2008. Året därpå utkom hennes första parfym, Black Star, som följdes upp av Forbidden Rose 2010 och Wild Rose 2011. I juli 2006 gifte sig Lavigne med Sum 41-sångaren Deryck Whibley. Äktenskapet varade i lite över tre år innan Lavigne i oktober 2009 ansökte om skilsmässa. Whibley och Lavigne har dock fortsatt att arbetat tillsammans; Whibley producerade hennes fjärde album såväl som singeln "Alice", skriven för Tim Burtons film Alice i Underlandet. Sedan den 1 juli 2013 är Lavigne gift med Chad Kroeger som är sångare i rockbandet Nickelback.

    Uppväxt och ungdomsår

    Avril Ramona Lavigne föddes i Belleville, Ontario. Hon är dotter till Judy, som har engelskt, skotskt och tyst påbrå,

    När Lavigne var fem år gammal flyttade familjen till Napanee, Ontario,

    Musikkarriär

    1999–2001: Tidiga framträdanden och skivkontrakt

    1999 vann Lavigne en radiotävling för att uppträda med kanadensiska sångerskan Shania Twain vid Corel Centre i Ottawa inför en publik på 20 000 människor. Under ett framträdande med Lennox Community Theatre märktes Lavigne av den lokala sångaren Stephen Medd. Han lät henne sjunga på sina låt "Touch the Sky", för albumet Quinte Spirit 1999. Hon sjöng senare på "Temple of Life" och "Two Rivers" som släpptes på hans uppföljaralbum My Window to You år 2000.

    I december 1999 upptäcktes Lavigne av hennes första professionella manager, Cliff Fabri, när hon sjöng countrycovers vid en av Chapters bokhandlar i Kingston, Ontario.

    I november 2000

    2002–03: Let Go

    Reid gav A&R Joshua Sarubin ansvaret att övervaka Lavignes utveckling och inspelningen av hennes debutalbum. De tillbringade flera månader i New York där de arbetade med olika låtskrivare för att försöka forma ett individuellt sound för henne. Sarubin berättade för HitQuarters att de till en början hade problem; fastän tidiga samarbeten med låtskrivare och producenter som Sabelle Breer, Curt Frasca och Peter Zizzo resulterade i en del bra låtar så matchade dem inte hennes röst. Det var först när Lavigne skapade två låtar med producentgruppen The Matrix i Los Angeles i maj 2001 som skivbolaget kände att hon hade gjort ett större genomslag; en av låtarna var "Complicated", som senare skulle bli hennes debutsingel. Lavigne arbetade vidare med The Matrix och även med musikern Cliff Magness. Inspelningen av Lavignes debutalbum Let Go slutfördes i januari 2002.

    Lavigne gav ut Let Go i juni 2002 i USA, där det nådde andraplatsen på albumlistan Billboard 200. Det toppade listorna i Australien, Kanada och Storbritannien, vilket gjorde den då sjuttonåriga Lavigne till den yngsta kvinnliga soloartisten med en albumetta på UK Albums Chart någonsin.

    Lavignes debutsingel, "Complicated", nådde första plats i Australien och andra plats i USA. "Complicated" var en av de bäst säljande kanadensiska singlarna år 2002, och en av årtiondets största hits i USA.

    2002 hade Lavigne en cameoroll i musikvideon till "Hundred Million" av poppunkbandet Treble Charger.

    2004–05: Under My Skin

    På uppföljaren Under My Skin, som släpptes i maj 2004, skrev hon material bland annat tillsammans med Ben Moody, Chantal Kreviazuk, Evan Taubenfeld och Matt Brann. Hon gav också ut cd:n och dvd:n My World med en livekonsert.

    2006–08: The Best Damn Thing

    På hennes tredje album The Best Damn Thing är genren främst rock och pop; den gavs ut den 16 april 2007. I september 2008 släppte hon även The Best Damn Tour Live in Toronto, som är en livekonsert från Toronto.

    Under avslutningsceremonin för Olympiska vinterspelen 2006 i Turin uppträdde Lavigne med låten "Who Knows'". Under vinter-OS 2010 i Vancouver deltog hon också i avslutningsceremonin och sjöng där låtarna "My Happy Ending" och "Girlfriend".

    2009–11: Goodbye Lullaby

    2010 skrevs låten "Alice" som Lavinge framför i Tim Burtons film Alice i Underlandet. 2011 släpptes Lavignes fjärde album, Goodbye Lullaby.

    2012 och framåt: Avril Lavigne

    Femte albumet Avril Lavigne släpptes 2013.

    Privatliv

    Avril Lavigne gifte sig 15 juli 2006 med Deryck Whibley som är sångare i punkrockgruppen Sum 41. Den 17 september 2009 meddelade de båda att de separerar. De har dock fortsatt att arbeta tillsammans inom musiken även efter skilsmässan. Sedan den 1 juli 2013 är Lavigne gift med Chad Kroeger som är sångare i rockbandet Nickelback. De hade ett privat bröllop.

    Bandmedlemmar

    • Avril Lavigne – sång
    • Steve Fekete – sologitarr (sedan 2007)
    • Jim McGorman – kompgitarr (sedan 2007)
    • Rodney Howard – trummor (sedan 2007)
    • Stephen Anthony Ferlazzo Jr. – keyboard (sedan 2007)
    • Al Berry – bas (sedan 2007)
    • Sofia Toufa – dansare (sedan 2007)
    • Lindsay Bluafarb – dansare (sedan 2007)

    Tidigare medlemmar

    • Craig Wood – kompgitarr (2004–07)
    • Evan Taubenfeld – gitarr (2002–04)
    • Mark Spicoluk – bas (2002)
    • Jesse Colburn – kompgitarr (2002–04)
    • Charlie Moniz – bas (2002–07)
    • Matt Brann – trummor (2002–07)

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2002 - Let Go
    • 2004 - Under My Skin
    • 2007 - The Best Damn Thing
    • 2011 - Goodbye Lullaby
    • 2013 - Avril Lavigne

    Livealbum

    • 2003 - My World
    • 2005 - Live at Budhokan
    • 2008 - The Best Damn Tour live in Toronto

    Filmografi

    Referenser

    Noter

    1. ^ "MusicMight :: Artists :: AVRIL LAVIGNE". MusicMight. Läst 20 oktober 2014.
    2. ^ Altman, Billy (20 augusti 2008). "Avril Lavigne's Malaysian Malaise". Yahoo. Läst 17 maj 2010.
    3. ^ "Avril Lavigne bares soul in latest release". The Observer. 9 september 2004. Läst 1 juni 2010.
    4. ^ "Billboard Top 40" (PDF). Billboard Top 40. Billboard. 18 april 2013. Läst 22 april 2013. "Already having sold 30 million albums and 50 million singles, “Here’s to Never Growing Up,” which is this week’s Most Added track at Top 40, is Lavigne’s first single on Epic Records."
    5. ^ [a b] Eliscu, Jenny (20 mars 2003). "Little Miss Can't Be Wrong: If Avil Lavigne says she writes her own songs, who's going to tell her otherwise?". Rolling Stone. Arkiverad från originalet den 10 april 2014. Läst 1 april 2015.
    6. ^ ”Avril Lavigne”. http://ethnicelebs.com/avril-lavigne. Läst 27 december 2007. 
    7. ^ "Justin Bieber, Ryan Gosling and Avril Lavigne Relationship" (PDF). Ancestry.ca. Arikverad från originalet den 3 juli 2014. Läst 14 december 2012.
    8. ^ [a b] Sperling, Daniel (21 februari 2011). "Lavigne: 'Siblings mocked my singing' ". Bang Showbiz via DigitalSpy.com. Arkiverad från originalet den 21 februari 2011. Läst 21 februari 2011.
    9. ^ Kappes, Serena; Caryn Midler (30 juni 2005). "Inside Her Life: The Middle Child". People. Arkiverad från originalet den 28 maj 2008. Läst 25 maj 2008.
    10. ^ [a b c d e] Thorley, Joe (2003). Avril Lavigne: the unofficial book. London: Virgin. ISBN 1-85227-049-7.
    11. ^ [a b c d] McQueen, Ann Marie. "Avril's wild ride to stardom". Canadian Online Explorer. Läst 8 juni 2010.
    12. ^ Pak, SuChin; D'Angelo, Joe. "Avril Lavigne: The Real Deal". MTV. Arkiverad från originalet den 12 mars 2009. Läst 14 mars 2009.
    13. ^ Willman, Chris (1 november 2002). "Avril Lavigne The Anti-Britney". Entertainment Weekly. Arkiverad från originalet den 25 april 2009. Läst 14 mars 2009.
    14. ^ "Avril Lavigne on Chelsea Lately, April 2013". Downvids.net. Läst 23 april 2013.
    15. ^ "Fairlady, May We Have Your Attention Please, July 2011, p. 60" (PDF). Läst 23 april 2013.
    16. ^ Pauley, Jane (9 december 2003). "All about Avril Lavigne". MSN. Arkiverad från origialet den 14 juni 2010. Läst 1 juni 2010.
    17. ^ Quigley, Maeve (7 september 2003). "They think I'm a tomboy .. but I'm looking forward to a white wedding". Sunday Mirror. Läst 1 juni 2010.
    18. ^ Tracy, Kathleen (2005). "Chapter 1: A Dream Duet". Avril Lavigne. Blue Banner Biographies (1 uppl.). Delaware: Mitchell Lane Publishers. s. 5. ISBN 1-58415-314-8.
    19. ^ [a b] Cantin, Paul. "The Real Lavigne, Behind Ontario's pop-punk princess lurks a not-so-wild past". Sk8ter Faker. Läst 1 juni 2010.
    20. ^ Patch, Nick (18 oktober 2010). "Nettwerk battles through losses". The Canadian Press. Arkiverad från originalet den 19 oktober 2010. Läst 19 oktober 2010.
    21. ^ [a b] Pak, SuChin; D'Angelo, Joe. "Avril Lavigne: The Real Deal". MTV. Arkiverad från originalet den 12 mars 2009. Läst 14 mars 2009.
    22. ^ Willman, Chris (1 november 2002). "Avril Lavigne The Anti-Britney". Entertainment Weekly. Arkiverad från originalet den 25 april 2009. Läst 14 mars 2009.
    23. ^ "Cdn. teen Avril Lavigne climbing the pop charts". The Canadian Press. 3 juni 2002. Läst 8 juni 2010.
    24. ^ Quigley, Maeve (7 september 2003). "They think I'm a tomboy .. but I'm looking forward to a white wedding". Sunday Mirror. Läst 1 juni 2010.
    25. ^ "Interview with Joshua Sarubin". HitQuarters. 2 april 2003. Läst 7 oktober 2011.
    26. ^ Lamb, Bill. "Avril Lavigne". About.com. Läst 14 maj 2010.
    27. ^ "E = 2K2". Recording Industry Association of America. 20 december 2002. Arkiverad från originalet den 24 mars 2009. Läst 12 mars 2009.
    28. ^ "Avril Lavigne presented with Diamond". Canadian Recording Industry Association. Maj 2003. Arkiverad från originalet den 12 februari 2009. Läst 14 mars 2009.
    29. ^ "Avril Lavigne Ends North American Run of Shows with Two Dates in Washington Beginning 9 May". Transworldnews.com. 5 april 2008. Läst 29 maj 2008.
    30. ^ "Ask Billboard: Why Do Some Songs Fade Out And Others End Cold?". Billboard.com. 5 juli 2013. Läst 9 maj 2015.
    31. ^ "Gold and Platinum". Recording Industry Association of America. Läst 13 mars 2009.
    32. ^ "Billboard Hot 100 songs of the decade". Billboard. Läst 12 november 2009.
    33. ^ "Artist Chart History – Avril Lavigne". Billboard. Arkiverad från originalet den 30 april 2008. Läst 29 mars 2009.
    34. ^ Trust, Gary (14 juli 2009). "Lady GaGa charts third No. 1 on Mainstream Top 40". Reuters. Läst 13 juli 2009.
    35. ^ "MTV Video Awards; Avril Lavigne receives best new artist award". Waterloo Region Record. 30 augusti 2002. Läst 31 maj 2010.
    36. ^ LeBlanc, Larry (7 april 2003). "Avril Nabs Four Juno Awards". Billboard. Arkiverad från originalet den 23 mars 2013. Läst 6 april 2010.
    37. ^ Cadorette, Guylaine (3 januari 2003). "Let the Music Play: 2003 Grammy Nominees Announced". Hollywood.com. Läst 29 mars 2009.
    38. ^ "Lavigne, Our Lady Peace among winners of video awards". Canadian Broadcasting Corporation. 23 juni 2003. Läst 2 juni 2010.
    39. ^ Downey, Ryan J.; Iann Robinson (5 maj 2003). "Avril, Snoop Dogg, Lisa Marie Presley Bow Down To Metallica". MTV. Arkiverad från originalet den 25 april 2010. Läst 8 juni 2010.
    40. ^ "About the Show: mtvICON: Metallica". MTV. Läst 11 maj 2010.
    41. ^ Sullivan, James (2 maj 2003). "She's talkin' 'bout her generation / Lavigne's energetic show and young fans are all about the music". San Francisco Chronicle. Läst 2 juni 2010.
    42. ^ http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=6407230&blogId=510598150
    43. ^ http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=3091855&blogId=510600011
    44. ^ Avril Lavigne's U.S. Singles Charts. Billboard magazine. 2006-10-02
    45. ^ Avril Lavigne's Canadian Singles Charts. AllMusic.com. 2006-10-02
    46. ^ Avril i Sabrina tonårshäxan

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.