Gyllene Tider

  • Gyllene Tider (GT) är en popgrupp från Harplinge i Sverige, ursprungligen aktiv 1977-1985 och senare även vid tillfälliga återföreningar. Musiken är berömd för glada och trallvänliga sånger, ofta uppbyggda kring Farfisaorgel, samt lättsamma texter på svenska om sommar och tonårskärlek i en småstad.

    Bandet

    Bandet startades 1977 som "Grape Rock" av Per Gessle (sång, gitarr) och Mats "MP" Persson (gitarr). (Några inspelningar från den tiden finns på skivan Jag har förstått allt, men jag kan inte ge några detaljer som gavs ut i 100 exemplar av Per Gessle på Mats Perssons 30-årskalas. Den går förmodligen bara att få tag i som bootleg.) Senare anslöt sig även trummisen Micke "Syd" Andersson och basisten Janne Carlsson till gruppen och de bytte namn till Gyllene Tider. Det var dessa fyra som spelade in den första EP-skivan Gyllene Tider, även kallad "den gula EP:n" 1978, egenhändigt utgiven i 900 exemplar.

    Per Gessle sparkade Janne Carlsson ur gruppen 1979 och han ersattes av Anders Herrlin. Kvartetten förstärktes dessutom med Göran Fritzon på klaviatur, och den sättningen har gruppen behållit sedan dess. Strax efteråt hörde Kjell Andersson på skivbolaget EMI av sig och ville ge bandet skivkontrakt sedan han hört låtarna Billy, Rembrandt och När alla vännerna gått hem från den gula Ep:n. Första albumet, Gyllene Tider, spelades in och släpptes samma år. En singel med dubbel A-sida släpptes också, låtarna var Flickorna på TV 2 och Himmel no. 7. I februari 1980 gick den upp på första plats på försäljningslistan.

    Gyllene Tider avslutade sin första, riksomfattande Sverige-turné på dansbanan Rotundan i Hindås 1980. Den 30 april 1981 inträffade en olycka före en konsert på Masten i Kristianopel, Blekinge. Tre personer trampades ned och omkom när en stor mängd människor samtidigt försökte ta sig in till konserten. En orsak till olyckan sägs vara att det var ovanligt kallt och de flesta besökare väntade till absolut sista stund innan de tog sig till spelningen.

    1983 valde Gyllene Tider att påbörja en satsning på utlandskarriär och spelade in The Heartland Café på engelska. Den utkom i februari 1984.

    Gyllene Tider upplöstes i mars 1985 efter diverse dispyter samt den misslyckade lanseringen utanför Sverige.

    1989 återförenades Gyllene Tider en kort period, och spelade som "Pers garage".

    Ytterligare en återförening 1995 ledde till deras första hitlåt på Trackslistan, Det är över nu samt samlingsalbumet Halmstads pärlor. Den enda spelningen 1995 skedde på Stora Torg i Halmstad. Spelningen gav mersmak, och en turné runtom i Sverige vid namn Återtåget '96! ordnades i juli-augusti 1996.

    2004 fyllde Gyllene Tider 25 år och firade detta med en ny turné - GT25 sommarturné 2004. Detta var den största turnén i Sverige någonsin då de drog närmare en halv miljon besökare. På Nya Ullevi spelade de inför nästan 60 000 åskådare.

    Den 16 januari 2013 meddelades att bandet kommer att återförenas, och åka runt och spela i Sverige kommande sommar. Albumet "Dags att tänka på refrängen släpptes" och låg #1 på albumlistan under många veckor. En turné och ett samlingsalbum "Soldans på din grammofon" släpptes i anslutning till turnén.

    Medlemmar

    • Per Gessle (gitarr, sång)
    • Mats "MP" Persson (gitarr)
    • Anders Herrlin (bas)
    • Göran Fritzon (keyboard, Farfisa)
    • Micke "Syd" Andersson (trummor)

    Diskografi

    Samlingarna med mera

    • 1989 Instant Hits + Pers Garage
    • 1994 Samlade Tider (lågpris)
    • 1995 Halmstads pärlor
    • 1997 Ljudet av ett annat hjärta/En samling (lågpris)
    • 1997 Återtåget Live! - Gyllene Tider live!
    • 2000 Konstpaus - samtliga inspelningar från 1990-talet och lite till...
    • 2004 GT 25 - Samtliga hits!
    • 2004 GT25 Live!
    • 2008 GT Gift Pack
    • 2013 24 Hits! Soldans på din grammofon

    DVD

    • 1997 Återtåget (dokumentär av TV4 med livescener etc)
    • 2004 Karaoke Hits!
    • 2004 Parkliv (konsert/dokumentär från 1981 filmad av Lasse Hallström, utgiven på DVD 2004)
    • 2004 GT25 Live! (konserten på Nya Ullevi 2004 med inslag från övriga konserter)

    Referenser

    1. ^ ”Mörka minnen tynger 25 år efter tragedin på Masten”. http://www.bltsydostran.se/kultur_och_noje/morka-minnen-tynger-25-ar-efter-tragedin-pa-masten-(2398417).gm. ", Blekinge Läns Tidning den 8 oktober 2007. Inhämtad 25 juli 2010.
    2. ^ Jan-Owe Wikström (16 januari 2013). ”Jag har försökt fånga det klassiska soundet”. Hallandsposten. http://hallandsposten.se/nojekultur/musik/1.1906946--jag-har-forsokt-fanga-det-klassiska-soundet-. Läst 22 januari 2013. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.