Rodney Crowell

  • Rodney Crowell, född 7 augusti 1950 i Houston, Texas, är en amerikansk countrymusiker och singer/songwriter.

    Hans uppväxt i ett hushåll där fadern misshandlade modern har på många sätt präglat Crowells texter. Dessa texter är ofta oerhört självkritiska, exempelvis skriver han öppet om när han själv föll in i faderns fotspår och slog kvinnor.

    Crowell startade ett band i tonåren som kallades The Arbitrators. Efter att ha spelat på skoldanser och liknande bestämde han sig för att söka lyckan som låtskrivare i Nashville. Efter en trög start spelade till slut Emmylou Harris in två av hans låtar, "Til I Can Gain Control Again" och "Bluebird Wine". 1975 gick Crowell med i hennes band The Hot Band som gitarrist, där han spelade och uppträdde fram till 1977. Han släppte sitt första soloalbum 1978, Ain't Living Long Like This.

    Hans riktiga genombrott för en bredare publik kom först 2001 med albumet The Houston Kid, följt av Fate's Right Hand 2003.

    Crowell var gift med Johnny Cashs dotter Rosanne Cash 1979-1992, och hade fram till Johnnys död en god kontakt med honom. De spelade 1998 in duetten "I Walk the Line (Revisited)" som finns på albumet The Houston Kid. Den bygger på Cashs hit "I Walk the Line" och handlar om första gången Crowell som ung hörde låten.

    Diskografi (urval)

    • 1978 – Ain't Living Long Like This
    • 1980 – But What Will the Neighbors Think?
    • 1981 – Rodney Crowell
    • 1986 – Street Language
    • 1988 – Diamonds & Dirt
    • 1989 – Keys to the Highway
    • 1989 – Collection
    • 1992 – Life is Messy
    • 1993 – Greatest Hits
    • 1994 – Soul Searchin'
    • 1994 – Let the Picture Paint Itself
    • 1995 – Super Hits
    • 1995 – Jewel of the South
    • 1997 – The Cicadas
    • 2001 – The Houston Kid
    • 2003 – Fate's Right Hand
    • 2004 – The Notorious Cherry Bombs
    • 2004 – The Essential Rodney Crowell
    • 2005 – The Outsider
    • 2008 – Sex & Gasoline
    • 2012 – Kin: Songs by Mary Karr & Rodney Crowell
    • 2013 – Old Yellow Moon
    • 2014 – Tarpaper Sky
    • 2015 – The Travelling Kind (med Emmylou Harris)

    Singlar (topp 10 på Billboard Hot Country Songs)

    • 1988 – It's Such a Small World (med Rosanne Cash) (#1)
    • 1988 – I Couldn't Leave You If I Tried (#1)
    • 1988 – She's Crazy for Leavin' (#1)
    • 1989 – After All This Time (#1)
    • 1989 – Above and Beyond (#1 )
    • 1989 – Many a Long and Lonesome Highway (#3)
    • 1990 – If Looks Could Kill (#6)
    • 1992 – Lovin' All Night (#10)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.