The Allman Brothers Band

  • The Allman Brothers Band var ett amerikanskt rock- och blues-band som bildades 1969 i Macon, Georgia. Gruppen hade sin storhetstid under det tidiga 1970-talet och var då en av de mest inflytelserika inom den framväxande subgenren southern rock. Det fiktiva rockbandet Stillwater i filmen Almost Famous är baserade på dem.

    Historia

    Ursprungligen bestod gruppen av bröderna Duane Allman (gitarr) och Gregg Allman (sång, klaviatur), Dickey Betts (gitarr), Berry Oakley (elbas), och Jai Johanny Johanson och Butch Trucks på trummor. De riktiga bröderna Allman intresserade sig tidigt för musik och hade innan detta varit med i the Escorts, ett garagerock-band inspirerat av brittiska musiker. Efter det var de även med i the Allman Joys och the Hour Glass. Sistnämnda grupp hade gjort två misslyckade albumsläpp och då förlorat sitt skivkontrakt. Kort efter detta tog Duane Allman initiativ till gruppens formande.

    Samma år, (1969) släppte de sitt första album, självbetitlade The Allman Brothers Band, som inte blev något större succé trots lovord från kritiker. Nästa album Idlewild South ökade på den lilla kultstatus bandet fått med föregångaren. Albumet inbringade också mer pengar än det förra. 1971 släppte man livealbumet At Fillmore East, som räknas som ett av rockhistoriens bästa livealbum. Fjorton dagar efter detta omkom Duane Allman i en trafikolycka. Han blev påkörd av en lastbil då han färdades på en motorcykel.

    Dickey Betts tog över Duanes plats för slutförandet av albumet Eat a Peach, senare togs Duanes plats över av pianisten Chuck Leavell. Inte långt efter albumsläppet dog även Berry Oakley i en motorcykelolycka, inte långt ifrån platsen där Duane Allman dött. Oakley ersattes av Lamar Williams inför nästa album, Brothers and Sisters. Albumet markerade en vändning i deras musik, mera åt country-hållet. Detta berodde främst på Dickey Betts ökade inflytande på gruppen, och att kontakten med producenten Tom Dowd brutits. På detta album finns flera av gruppen mest kända låtar, exempelvis "Ramblin' Man" och den instrumentella "Jessica".

    Andra band inom southern rock-stilen, som Lynyrd Skynyrd, hade nu lyckats slå sig fram på grund av Allmans framgångar. År 1974 började dock bandet spricka isär. Gregg Allman och Dickey Betts satsade på egna karriärer, och droger var också en bidragande orsak till att bandet upplöstes 1976 efter två taffliga skivsläpp. På vissa låtar var inte ens alla medlemmar närvarande.

    1978 återförenades bandet. Dan Toler ersatte Chuck Leavell på gitarr. Både han och Lamar Williams var inte pigga på att gå med i bandet igen. Gruppens storhetstid var dock förbi, och albumen man släppte blev inga framgångar. Under 1980-talet släpptes sedan album som inte hade något att göra med den tidigare kraftfulla sydstatsrocken.

    1989 kom man överens om att släppa en samlingsbox med fyra cd-skivor som innehöll hela Allman Brothers Bands karriär. Nu var bandet igång igen och släppte i början på 1990-talet de kritikerrosade albumen Shades of Two Worlds (1991) och Where It All Begins (1994). År 1995 blev de invalda i Rock and Roll Hall of Fame. På Seven Turns började Warren Haynes i Allman.

    Bilder

    • Gregg Allman

    • Duane Allman

    • Berry Oakley

    • Jai Johanny Johanson

    • Butch Trucks

    • Warren Haynes

    • Derek Trucks

    Diskografi

    • 1969 – The Allman Brothers Band
    • 1970 – Idlewild South
    • 1971 – At Fillmore East (live)
    • 1972 – Eat a Peach
    • 1973 – Brothers and Sisters
    • 1973 – Beginnings
    • 1975 – Win, Lose or Draw
    • 1976 – Wipe the Windows, Check the Oil, Dollar Gas
    • 1979 – Enlightened Rogues
    • 1980 – Reach for the Sky
    • 1981 – Brothers of the Road
    • 1990 – Seven Turns
    • 1991 – Shades of Two Worlds
    • 1991 – Live at Ludlow Garage: 1970
    • 1992 – An Evening With the Allman Brothers Band: First Set (live)
    • 1994 – Where It All Begins
    • 1995 – An Evening With the Allman Brothers Band: 2nd Set (live)
    • 2000 – Peakin' at the Beacon (live)
    • 2003 – Hittin' the Note

    Referenser

    1. ^ Rock and Roll Hall of Fame – The Allman Brothers Band

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.