Leonard Cohen

  • Leonard Cohen, född 21 september 1934 i Montréal, Québec, är en kanadensisk sångare, låtskrivare, poet och författare. Leonard Cohen har sålt över 60 miljoner album världen över. Han har inspirerat en rad musiker, inte minst goth-gruppen Sisters of Mercy, som tog sitt namn efter en av Cohens kompositioner. Åren 1994 till 1999 tillbringade han i ett zenbuddhistiskt kloster vid foten av Mount Baldy utanför Los Angeles, Kalifornien. Numera bor han i Los Angeles.

    Cohens texter rör sig runt teman som religion, ensamhet, sexualitet och komplicerade personliga förhållanden. Hans låt Hallelujah om Kung Davids känslor i samband med dennes utomäktenskapliga relation med sin överbefälhavares hustru Batseba har fått ett enormt genomslag och många grupper och artister har gjort covers på låten vars tema mycket liknar Psalm 51 där David själv beskriver sin ånger i poetisk form.

    Leonard Cohen invaldes i Rock and Roll Hall of Fame år 2008. Samma år genomförde han sin första turné på 15 år med konserter i Kanada och Europa. Konserten i O2-arenan, London, den 17 juli 2008 resulterade i ett nytt album. År 2010 släpptes ytterligare ett livealbum, Songs from the Road, med inspelade låtar från konserter under åren 2008-2010, däribland Avalanche som spelades in på Scandinavium i Göteborg den 12 oktober 2008.

    Biografi

    Cohen föddes i en judisk medelklassfamilj av prästsläkten Kohen i Québecs största stad Montréal. Hans mor emigrerade från Litauen och hans farföräldrar emigrerade från Polen. Under universitetstiden bildade han ett countryband vid namn The Buckskin Boys. Under dessa år gjorde han även sin litterära debut, genom diktsamlingen Let us Compare Mythologies, utgiven 1956. Efter att ha etablerat sig som poet i hemlandet flyttade Cohen till den grekiska ön Hydra. Under 1960-talets första hälft skrev han också sina två första romaner, Älsklingsleken och Sköna förlorare. Inget av dessa verk rönte dock tillnärmelsevis lika stor uppmärksamhet som hans musikaliska debut med albumet Songs of Leonard Cohen 1967. Året dessförinnan hade folkmusikern Judy Collins fått en mindre hit med Cohens låt "Suzanne". Cohens poetiska texter och suggestiva ackompanjemang väckte snabbt stor uppskattning, inte minst i Europa. 1970 uppträdde han på Isle of Wight-festivalen, ett framträdande som 2009 släpptes i form av albumet Live at the Isle of Wight 1970. 1970 började han också samarbeta med Jennifer Warnes som sedan ofta återkommit som hans bakgrundssångare och duettpartner. 2011 födde Cohens dotter Lorca en dotter som ska heta Viva. Hon är hans första barnbarn.

    Diskografi

    • 1967 – Songs of Leonard Cohen
    • 1969 – Songs from a Room
    • 1971 – Songs of Love and Hate
    • 1973 – Live Songs
    • 1974 – New Skin for the Old Ceremony
    • 1975 – Best of / Greatest Hits
    • 1977 – Death of a Ladies' Man (Producerad av Phil Spector)
    • 1979 – Recent Songs
    • 1984 – Various Positions
    • 1988 – I'm Your Man
    • 1992 – The Future
    • 1994 – Cohen Live
    • 1997 – More Best of Leonard Cohen
    • 2001 – Field Commander Cohen: Tour of 1979
    • 2001 – Ten New Songs
    • 2002 – The Essential
    • 2004 – Dear Heather
    • 2007 – Songs of Leonard Cohen
    • 2009 – Live in London
    • 2009 – Live at the Isle of Wight 1970
    • 2010 – Songs from the Road
    • 2012 – Old Ideas
    • 2014 – Popular Problems
    • 2014 – Live in Dublin (3-CD-set, finns även på DVD och bluray)

    Bibliografi

    Publiceringsår för original, samt (med indrag) den svenska översättningen.

    • 1956 – Let Us Compare Mythologies (dikter)
    • 1961 – The Spice-Box of Earth (dikter)
    • 1963 – The Favourite Game
      • 1965 – Älsklingsleken (översättning: Olov Jonason)
    • 1964 – Flowers for Hitler (dikter)
    • 1966 – Beautiful Losers
      • 1971 – Sköna förlorare (översättning: Erik Sandin)
    • 1966 – Parasites of Heaven (dikter)
    • 1968 – Selected Poems 1956–1968 (dikter)
      • 1972 – Dikter från ett rum (urval från Let Us Compare Mythologies, The Spice-Box of Earth, Flowers for Hitler, Parasites of Heaven och Selected Poems 1956–1968, översättning Staffan Söderblom och Göran Tunström)
    • 1972 – The Energy of Slaves (dikter)
      • 1972 – Puckelryggens sånger (översättning: Staffan Söderblom)
      • 1977 - Sexton sånger (i översättning och tolkning av Eric och Ellinor Fylkeson)
    • 1978 – Death of a Lady's Man (dikter)
    • 1984 – Book of Mercy (dikter)
      • 1987 – Nådens bok (översättning: Peter Lindforss)
    • 1993 – Stranger Music (dikter och låttexter)
    • 2006 – Book of Longing (dikter och poesi)

    Filmografi

    Cohen har en biroll, som skurken François Zolan, i avsnittet "French Twist" i TV-serien Miami Vice.

    Referenser

    1. ^ Rock and Roll Hall of Fame – Leonard Cohen

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.