Undo (Official Video)

Sanna Nielsen

  • Sanna Viktoria Nielsen, född 27 november 1984 i Edenryd, Kristianstads län (nuvarande Skåne län), är en svensk pop- och tidigare dansbandssångerska. Sanna Nielsen slog igenom 1996 som 11-åring med låten "Till en fågel". Hon har turnerat i stora delar av Sverige och har deltagit i Melodifestivalen sju gånger, en tävling som hon vann 2014 med låten "Undo". Hon representerade Sverige i Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn, Danmark där hon från första semifinalen den 6 maj gick vidare och kom på tredje plats i finalen den 10 maj.

    Karriär

    Nielsens musikkarriär började med talangjakter, den första som sjuåring 1992 i Olofström.

    Den 11 maj 1996 tog hon sig direkt in på Svensktoppens andra plats med låten "Till en fågel", skriven av Bert Månson. När låten följande vecka blev etta var Sanna Nielsen den yngsta svenskan någonsin som legat etta på Svensktoppen.

    I tv-programmet Skavlan berättade hon hur hon blev mobbad av sina skolkamrater under uppväxtåren i Bromölla för att hon tyckte om att sjunga. "Du ska inte tro att du är någonting", fick hon ofta höra.

    I september 1996 utgavs Nielsens debutalbum Silvertoner.

    Under de följande åren gav Nielsen ut ett julalbum Min önskejul (1997) och en singel, Time to Say Goodbye (1999).

    I december 2001 medverkade Nielsen för första gången i en stor julturné, då tillsammans med Christer Sjögren, Sten Nilsson och Charlotte Perrelli (då Nilsson). Nielsen var ute på julkonserter med Kalle Moraeus och Tito Beltran både 2003 och 2004.

    I februari 2006 kom hennes andra regelrätta album, Nära mej, nära dej, med text och musik av Fredrik Kempe och Marcos Ubeda., ett samarbete som de kommande åren även fortsatte, framför allt i juletider.

    I april 2008 gavs albumet Stronger ut. I samband med detta gick Nielsen från att tidigare främst ha sjungit på svenska till att nu främst sjunga på engelska. I november samma år kom julalbumet Our Christmas tillsammans med Shirley Clamp och Sonja Aldén. Nielsen är i dag bosatt i stadsdelen Årsta i Stockholm tillsammans med gitarristen Joakim Ramsell.

    I Melodifestivalen 2011 deltog Nielsen med låten "I'm in love" och kom till final. Hon gick även till final i Melodifestivalen 2014 med låten "Undo" från den andra deltävlingen i Linköping den 8 februari.

    Den 8 mars 2014 vann Nielsen Melodifestivalen 2014 och representerade Sverige i Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn, Danmark i den första semifinalen den 6 maj 2014. Efter semifinalen gick Sverige upp som etta och vinnarfavorit på oddsen. I finalen av Eurovision Song Contest i Köpenhamn kom hon trea.

    Den 22 juni 2014 var Nielsen värd för Sommar i P1 där hon bland annat berättade om sina första år som sångerska. I oktober 2014 medverkade hon i SVT:s Sommarpratarna.

    Hösten 2014 musikaldebuterar Nielsen i den kvinnliga huvudrollen Lara i sverigepremiären av Doktor Zjivago på Malmö Opera.

    2015 ledde hon tillsammans med Robin Paulsson Sveriges uttagning till Eurovision, Melodifestivalen.Hon kommenterade även Eurovision Song Contest 2015 tillsammans med Edward af Sillén.

    Melodifestivalen

    • 2001 deltog Nielsen med balladen I går, i dag, skriven av Bert Månson, och låten slutade på tredje plats.
    • 2003 framförde hon Hela världen för mig som slutade på femte plats, och låg på Svensktoppen i 35 veckor.
    • 2005 deltog hon tillsammans med Fredrik Kempe med sången Du och jag mot världen, där bidraget hamnade på åttonde plats.
    • Inför Melodifestivalen 2006 var Nielsen låtskrivarnas förstaval att sjunga Invincible. Sveriges Television valde dock att låta Carola Häggkvist framföra låten med text på svenska, "Evighet".[19]
    • 2007 tävlade Nielsen med melodin Vågar du, vågar jag, som tog sig vidare till finalen i Globen och slutade på sjunde plats med sina 44 poäng.
    • 2008 deltog hon med balladen Empty Room som från deltävling två i Västerås gick direkt till finalen i Globen den 15 mars samma år. I finalen slutade melodin på andra plats med totalt 206 poäng. Nielsen fick flest röster från tittarna vilket gav henne 132 poäng, men Charlotte Perrelli fick fler poäng än Nielsen från jurygrupperna, vilket gav Perrelli den slutgiltiga segern. Nielsen fick 74 poäng från jurygrupperna.
    • 2011 tävlade Nielsen med låten I'm in Love, som i finalen slutade på fjärde plats med 114 poäng.
    • 2014 vann Nielsen Melodifestivalen med låten "Undo", två poäng mer än tvåan Ace Wilder. Hon fick genom denna vinst förfrågan att vara förband till Pearl Jam innan deras konsert på Friends Arena i Solna sommaren 2014.

    Solodiskografi

    Album

    • 1996 - Silvertoner
    • 1997 - Min önskejul
    • 1999 - Människan och skapelsen
    • 2006 - Nära mej, nära dej
    • 2007 - Sanna 11-22
    • 2008 - Stronger
    • 2011 - I'm in Love
    • 2012 - Vinternatten
    • 2013 - Min jul
    • 2014 - 16 bästa (samlingsalbum)
    • 2014 - 7

    Singlar

    • 1996 - "Till en fågel"
    • 1998 - "I Love the Summertime" (radio mix)/"I Love the Summertime" (G-spice summer mix) ("Låt sommaren gunga dig")
    • 1999 - "Time To Say Goodbye"
    • 1999 - "Bromölladagarna": "Fest i vår by"/"Fest i vår by"
    • 2001 - "I går, i dag"/"Still too Young (I går, i dag)"
    • 2003 - "Prinsessans stjärnor" (med Peter Glyt)
    • 2003 - "Hela världen för mig"/"All That It Takes (Hela världen för mig)"
    • 2005 - "Du och jag mot världen" (originalversion)/"Du och jag mot världen" (karaokeversion) - (duett med Fredrik Kempe)
    • 2005 - "Vägen hem"/"Vägen hem (instrumental version)"
    • 2006 - "Rör vid min själ" ("You Raise Me Up")/"Koppången"
    • 2007 - "Vågar du, vågar jag"
    • 2008 - "Empty Room"
    • 2008 - "Nobody Without You"/"Empty Room (acoustic version)"
    • 2009 - "I Can Catch The Moon"
    • 2010 - "Devotion"
    • 2010 - "Part of Me"
    • 2011 - "I'm in Love"
    • 2011 - "Can't Stop Love Tonight"
    • 2012 - "Viskar ömt mitt namn"
    • 2014 - "Undo"/"Undo (instrumental)"

    Låtar på listorna

    Melodier på Svensktoppen

    • 1996 - "Till en fågel"
    • 1996 - "När jag hör honom spela för vinden"
    • 1997 - "I mitt album"
    • 1998 - "Där bor en sång"
    • 2001 - "I går, i dag"
    • 2003 - "Hela världen för mig"
    • 2005 - "Du och jag mot världen" (duett med Fredrik Kempe)
    • 2005 - "Vägen hem"
    • 2007 - "Vågar du, vågar jag"
    • 2008–2009 - "Empty Room"
    • 2008 - "Nobody Without You"
    • 2009 - "I Can Catch the Moon"
    • 2010 - "Devotion"
    • 2010 - "Part of Me"
    • 2011 - "I'm in love"
    • 2014 - "Undo"
    • 2006 - "Nära mej"
    • 2008 - "Another Winter Night", med Sonja Aldén och Shirley Clamp
    • 2014 - Rainbow

    Melodier på Trackslistan

    • 2008 - "Empty Room"

    Utmärkelser

    • 2002 - Ulla Billquist-stipendiet, 25 000 kronor[20]
    • 2002 - Birgit Nilssons stipendium[21]
    • 2003 - Årets skåning[22]
    • 2008 - Årets låt,[23] Empty Room, Gaygalan 2008
    • 2008 - Årets Lidingöbo
    • 2008 - Marcel Bezencon Award, pressens och kompositörernas pris för "Empty room" i Melodifestivalen
    • 2014 - Marcel Bezencon Award, pressens pris för "Undo" i Melodifestivalen
    • 2014 - Edvardpriset

    Övrigt

    Nielsen förlovade sig 2006

    Referenser

    1. ^ [a b c d] Stefan Lindqvist (22 april 2007). Helsingborgs Dagblad. 
    2. ^ Information på Svensk mediedatabas (läst 2 april 2011)
    3. ^ Helsingborgs Dagblad 15 november 1996, s. 39
    4. ^ Johan Brännström. "Det 11-åriga stjärnskottet skriver Svensktoppshistoria", Aftonbladet 25 maj 1996, s. 31. Yngst överhuvudtaget är Anita Hegerland med låten "Mitt sommarlov".
    5. ^ ”Skavlan”. SVT. http://www.svtplay.se/skavlan. Läst 14 mars 2015. 
    6. ^ Eva Kjeller. "Oh, vilken skiva Sanna", Aftonbladet 28 september 1996, s. 45
    7. ^ Tore Ljunberg. Göteborgs-Posten 7 oktober 1996, s. 39
    8. ^ Michael Nystås. "Hon kan bli vår nästa stora stjärna", Aftonbladet 2 februari 1999, s. 34
    9. ^ "Sanna är redo att möta publiken", Helsingborgs Dagblad 9 november 2000, s. 25
    10. ^ Mikael Forsell. "16-åriga Sanna sjunger med julelefanterna", Västerbottens-Kuriren 6 juni 2001, s. 15
    11. ^ Rolf Sundblad. "Sanna Nielsen årets Ulla Billquist-stipendiat", Pressens Mediaservice 29 april 2002
    12. ^ Karin Bengtsson. "Vuxet och lite tråkigt, Sanna", Borås Tidning 15 februari 2006
    13. ^ Catharina Cavalli. "Nu får publiken höra tre tjejer på en gång", Aftonbladet 5 maj 2007, s. 39
    14. ^ ”Finalen i Melodifestivalen 2014”. SvD.se. http://www.svd.se/kultur/final-i-melodifestivalen-2014_3342804.svd?sidan=4. 
    15. ^ ”Eurovision Betting - Eurovision 2015 Odds”. Oddschecker.com. http://www.oddschecker.com/tv/eurovision. 
    16. ^ Sommar och Vinter i P1 - Sveriges Radio
    17. ^ ”Sydsvenskan 12 februari 2014, "Sanna Nielsen till Malmö Opera"”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/sanna-nielsen-till-malmo-opera/. 
    18. ^ ”SVT 29 september 2014, "Sanna Nielsen och Robin Paulsson programledare för Melodifestivalen 2015"”. svt.se. http://www.svt.se/melodifestivalen/sanna-nielsen-och-robin-paulsson-programledare-for-melodifestivalen-2015. 
    19. ^ Dan Panas. "Carolas hårda schlagerkrav", Aftonbladet 3 november 2005, s. 34
    20. ^ Hannah Sjöström. "Grattis, Sanna Nielsen", Aftonbladet 30 april 2002, s. 28
    21. ^ "Nielsen fick pris av Nilsson", Helsingborgs Dagblad 12 juli 2002, s. 8
    22. ^ "Sanna Nielsen blev Årets skåning", Helsingborgs Dagblad 15 juli 2003, s. 6
    23. ^ "Empty Room blev årets låt", Gaygalan 2008, s. 6
    24. ^ Elisabeth Vedin. "Jag vill ha två barn", Aftonbladet 9 mars 2007, s. 30
    25. ^ ”Sanna Nielsen och Gudmund Ingwall inte längre sambor”. Expressen. http://www.expressen.se/noje/fredag/1.1389042/sanna-nielsen-och-gudmund-ingwall-inte-langre-sambor. 
    26. ^ ”Här skippar Sanna Eurovision-scenen”. Expressen. http://www.expressen.se/kvp/noje/har-skippar-sanna-eurovision-scenen/. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.