Let Me In

Eddie Money

 • Eddie Money (Edward Joseph Mahoney), född 2 mars 1949, är en amerikansk sångare, singer/songwriter och skådespelare. Money har också varit med och producerat många musikaler.

  Eddie har varit aktiv sedan början av 1970-talet, och har gjort en stor mängd med hits, där bland annat kan nämnas: "Take Me Home Tonight, Shakin, Two Tickets To Paradise, Baby Hold On och "I Wanna Go Back". Money har haft elva hits på "Top 40-Listan". Eddie gav också ut en DVD med han själv vid namn Shakin With The Money - Man i slutet av 1990-talet.

  Barndom och ungdomsår

  När Eddie var bara 18 år så började han jobba som polis i New York, precis som hans pappa. Men i slutet av 1969 slutade han sin karriär som polis och började satsa på att bli musiker på heltid. Och efter ett tag så började Eddie spela ute på klubbar och fester, ända fram till 1972, då han började sjunga med rockbandet The Rockets. De brukade kalla sig "Eddie Money and The Rockets". 1975 lämnade Eddie bandet för att sjunga solo igen. Han spelade på klubbar som förut och folk började gilla honom mer och mer. Spelningarna blev större och Eddie började bli populär och fick ännu fler spelningar. "Smoke Another Cigarette" var en låt som Eddie hade skrivit själv, som var populär på klubbar i mitten av 1970-talet.

  Musikkarriär

  Money släppte sitt första album 1977, som hette Eddie Money. Albumet toppade listorna på 37:e plats, som innehöll låtar som Two Tickets To Paradise och Baby Hold On, där båda låtarna hamnade på Top 40. 1978, året efter debutalbumet, släppte Eddie hans andra album Life For The Taking, som innehöll låtar som "Gimme Some Water", "Rock 'N' Roll The Place", och Can't Keep a Good Man Down och Maybe I'm a Fool, där båda låtarna hamnade på Top 20. 1980, kom albumet Playing For Keeps, fast som inte gjorde lika stora framgångar, och hade inga Top 40-hits. Två år senare släppte han albumet No Control, som gjorde stora framgångar, och innehöll kända hits som Shakin, Think I'm in Love och Take a Little Bit. Albumet hamnade ända uppe på 20:e plats på Top 40, och följde året efter upp med albumet Where's The Party, som innehöll låtar som "Big Crash", Club Michelle och "Leave It To Me", men albumet blev Eddie's lägsta placerade album, och hamnade på 67:e plats på Top 40. Money höll på ända fram till 1984, då han fick problem med droger. 1986 gjorde han comeback, med albumet "Can't Hold Back, som gjorde stor succé, med låtar som Take Me Home Tonight, som hamnade på 4:e plats på Billboard Hot 100. Albumet hade också kända hits som We Should Be Sleeping, I Wanna Go Back och "Endless Nights". Han sjöng bl.a. med sångerskan Ronnie Spector i Take Me Home Tonight, som var frontfigur i pop-gruppen The Ronettes på 1960-talet. Eddie har också släppt väldigt många "Hits-album".

  Skådespelarkarriär

  I slutet av 1990-talet var Eddie med i en serie som hette The King Of Queens, som var en komediserie. Han var då med i de tre episoderna "Eddie Money". I episoderna spelar dom bland annat Eddie's låtar, som bl.a. Two Tickets To Paradise och många fler. Eddie var själv med i serien, till exempel när han sjöng Shakin i en familjs vardagsrum, för att "Doug", "Deacon" och "Arthur" i familjen hade mött en servitris på en restaurang, där de hade tavlor hängandes på väggen, med bl.a. Eddie. Då hade killen frågat om det gick att få hem en artist till deras vardagsrum,antagligen på skämt, och då sa servitrisen att hon skulle fråga Eddie, och det gick tydligen.

  Soundtrack

  • Two Tickets To Paradise var också med i den framgångsrika TV-serien The Simpsons, när "Homer" sjunger till låten. Låten är också med i TV-spelet Grand Theft Auto: San Andreas, på radio-kanalen "K-DST".
  • Baby Hold On är med i Grand Theft Auto: Vice City Stories, på radio-kanalen "Emotion 98.3".
  • Shakin och Two Tickets To Paradise är med i ett av de framgångsrika TV-spelen Guitar Hero.
  • Think I'm In Love har också varit med i väldigt många program och serier, samt Take Me Home Tonight.

  Familj

  Eddie har en dotter som heter Jesse Money, som också är artist. Hon sjunger ofta på Eddie's konserter, där hon sjunger i på ställen i en del låtar som egentligen Ronnie skulle sjungit på. Annars på Jessie's egna konserter brukar hon sjunga "Blues-låtar. Eddie är gift med "Laurie Money" och de har 4 barn till tillsammans. Deras son, Luke, är professionell cricketspelare i Australien.

  Diskografi

  • Eddie Money (1977)
  • Life For The Taking (1978)
  • Playing For Keeps (1980)
  • No Control (1982)
  • Where's The Party (1983)
  • Can't Hold Back (1986)
  • Nothing To Lose (1988)
  • Right Here (1991)
  • Love And Money (1995)
  • Ready Eddie (1999)
  • Avalon (2006)
  • Wanna Go Back (2007)

  Externa länkar

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.