TI

  • Clifford Joseph Harris, Jr., bättre känd vid sitt artistnamn T.I., och även vid sitt alter ego T.I.P., född 25 september 1980 T.I. har haft nio låtar på tio-toppen på Billboardlistans "Hot 100" och tre av dem har nått förstaplatsen: "My Love" med Justin Timberlake, "Whatever You Like" och "Live Your Life" med Rihanna.

    Mellan den 26 maj 2009 - 26 mars 2010 avtjänade T.I. ett fängelsestraff i Forrest City, Arkansas efter att ha blivit ertappad då han illegalt försökte komma över vapen.

    Biografi

    T.I. föddes i Riverdale, Georgia men växte upp hos sina morföräldrar i Bankhead i Atlanta. Som tonåring var han en knarklangare.

    Musikkarriär

    I'm Serious (2001)

    Hans debutalbum I'm Serious släpptes den 9 oktober 2001 genom Arista Records och gav upphov till singeln med samma namn i vilken reggaesångaren Beenie Man medverkade. Gäster på hans debutalbum var Pharrell från The Neptunes (som gav honom namnet "Söderns Jay-Z"), Jazze PHA och Youngbloodz. Produktionen gjordes av The Neptunes, DJ Toomp, Madvac och Grand Hustle Team. Men albumet sålde inte så bra, och skivbolaget lät honom gå.

    Han släppte senare flera mixtapes med hjälp av DJ Drama. Han kom tillbaka under sommaren 2003 på Bone Crushers låt "Never Scared".

    Trap Muzik (2003)

    T.I. släppte Trap Muzik under sommaren 2003 genom Grand Hustle Records och debuterade som nummer fyra och sålde 109 000 exemplar under sin första vecka.

    Urban Legend (2004)

    T.I. släppte sitt tredje album, Urban Legend, i slutet av 2004. Hans första singel var "Bring 'Em Out", vilken hade stor framgång. Hans andra singel var "U Don't Know Me". Hans tredje singel "ASAP" nådde plats 75 på den amerikanska hitlistan,

    Under 2006 nominerades T.I. för två Grammy Awards, för Best Song Collaboration ("Soldier" med Destiny's Child och Lil Wayne) och Best Rap Solo Performance för "U Don't Know Me".

    King (2006)

    Hans fjärde album, King, debuterade som nummer ett på Billboard 200 under det första halvåret 2006, och sålde 522 000 exemplar under sin första vecka.

    T.I. samarbetade med Justin Timberlake på "My Love", som visade sig bli en global hitlåt. Han belönades med en Grammy Award för Best Collaboration.

    T.I. vs. T.I.P. (2007)

    T.I. släppte sitt femte album, T.I. vs. T.I.P., den 3 juli 2007. Den första singeln från albumet var "Big Things Poppin' (Do It)" som producerades av Mannie Fresh och släpptes till radiostationerna den 17 april 2007. T.I. släppte den andra singeln "You Know What It Is" (med Wyclef Jean) den 12 juni samma år.

    T.I. vs. T.I.P. sålde i 468 000 exemplar i USA och debuterade på plats nummer ett på Billboard 200 och Top R&B/Hip-Hop Albums-listan. Albumet innehöll gästframträdanden av bland andra Jay-Z, Busta Rhymes, Wyclef Jean, Nelly och Eminem. Albumet producerades av Eminem, Jeff Bass, Mannie Fresh, Grand Hustle, The Runners, Just Blaze, Wyclef Jean och Danja. Den 3 oktober 2007 släppte T.I. sin tredje singel, "Hurt", tillsammans med Busta Rhymes och Alfamega.

    Paper Trail (2008)

    T.I. släppte sitt sjätte album, Paper Trail, den 30 september 2008. Titeln på albumet syftar till de låttexter han skrivit ner på papper. Liksom många andra rappare övergav T.I. denna rapstil efter sitt debutalbum I'm Serious genom att istället memorera sina låttexter.

    Den första promo-singeln från albumet, "No Matter What", släpptes den 29 april 2008. Musikvideon släpptes den 27 juni på MTV:s FN Premieres. Den andra promo-singeln var "Swing Ya Rag". Den producerades av Swizz Beatz, som också gjorde ett gästframträdande på låten. Den fjärde singeln, "Dead and Gone" (med Justin Timberlake), hamnade på andra plats på listan.

    Filmkarriär

    År 2006 var T.I. med i sin första film, ATL. Bland de andra skådespelarna fanns Lauren London, Antoine Patton, Evan Ross, Mykelti Williamson, Jason Weaver och Keith David. Filmmanuset skrevs av Tina Gordon Chism och Antwone Fisher, producerades av Timothy M. Bourne, Tionne Watkins och Will Smith och regisserades av Christopher Robinson. T.I. spelade karaktären Rashad Swann, en föräldralös 17-åring som gick sista året på high school.

    T.I. hade också en mindre roll i filmen American Gangster, tillsammans med rapparna Common och RZA.

    I september 2008 spelade T.I. sig själv i en episod av serien Entourage.

    27 augusti 2010 kom "Takers" med bland andra Matt Dillon, Chris Brown, Hayden Christensen och Paul Walker. "Takers" är ett kriminaldrama där T.I. spelar gangstern Ghost som suttit i fängelse efter ett bankrån och nu kommit ut för att söka upp sina forna kumpaner.

    Produktion

    T.I. har producerat musik till artister som, B.O.B ochPlayboy Tre.

    Sent år 2007 inledde T.I. ett samarbetade med det Los Angeles-baserade produktionsbolaget 828 Entertainment för att producera en ny realityshow kallad Life on Mars, som berättar om den unge musikproducenten Lamar "Mars" Edwards' liv. T.I. producerade även en realityshow på MTV, "45 Days: Road to Redemption".

    Personliv

    T.I. har varit i en relation med den tidigare Xscape-medlemmen Tameka "Tiny" Cottle sedan 2001.De är nu Gifta.

    T.I. började att avtjäna ett fängelsestraff på ett år i mars 2009,

    Efter att ha brutit mot sin villkorliga frigivning då han greps med narkotika, dömdes han till ytterligare 11 månader i fängelse i oktober 2010. "Jag gjorde bort mig, jag är ledsen och jag behöver hjälp med mitt drogberoende", sa han då enligt CNN. Vid gripandet greps även hans hustru för samma brott. Brottet upptäcktes i en trafikkontroll på Sunset Boulevard i West Hollywood. Några dagar tidigare, den 13 oktober 2010, hindrade han en man från att begå självmord genom att övertala honom att inte hoppa från ett hotelltak i Atlanta.

    Diskografi

    Studioalbum

    • I'm Serious (2001)
    • Trap Muzik (2003)
    • Urban Legend (2004)
    • King (2006)
    • T.I. vs. T.I.P. (2007)
    • Paper Trail (2008)
    • No Mercy (2010)

    Singlar

    • 2003 - 24's
    • 2003 - Be Easy
    • 2003 - Rubberband Man
    • 2003 - Let's Get Away
    • 2004 - Bring 'Em Out
    • 2004 - U Don't Know Me
    • 2004 - ASAP
    • 2005 - Motivation
    • 2005 - Get Loose
    • 2006 - Ride With Me
    • 2006 - What You Know
    • 2006 - Why You Wanna
    • 2006 - Live In The Sky
    • 2006 - Top Back
    • 2007 - Where They At
    • 2007 - Big Things Poppin (Do It)
    • 2007 - You Know What It Is
    • 2007 - Touchdown TBR
    • 2008 - Whatever You like
    • 2008 - Live Your Life
    • 2009 - Remember me
    • 2010 - I'm Back
    • 2010 - Get Back Up
    • 2011 - I'm Flexin'
    • 2012 - Love This Life
    • 2013 - Wit Me
    • 2013 - Memories Back Then

    Gästinhopp

    • 2003: "Never Scared" (med Bonecrusher & Killer Mike, från AttenCHUN!) #26 US
    • 2004: "Soldier" (med Destiny's Child & Lil' Wayne, från Destiny Fulfilled) #3 US & #4 UK
    • 2004: "Where You Wanna Be" (med Brandy, från Afrodisiac)
    • 2004: "Round Here" (med Memphis Bleek & Trick Daddy, från M.A.D.E.)
    • 2005: "3 Kings" (med Slim Thug & Bun B, från Already Platinum)
    • 2005: "Touch" (med Amerie från Touch) #19 UK
    • 2005: "I'm a King" (med P$C & Lil Scrappy, från T.I. Presents: 25 to Life/ Hustle & Flow Soundtrack) #67 US
    • 2006: "Shoulder Lean" (med Young Dro, från Best Thang Smokin') #10 US
    • 2006: "My Love" (med Justin Timberlake, från FutureSex/LoveSounds) #1 US & #2 UK
    • 2006: "Pac's Life" (med 2pac & Ashanti, från Pac's Life) #21 UK
    • 2007: "I'm a Flirt" (med R. Kelly & T-Pain, från Double Up) #12 US & #18 UK
    • 2007: "We Takin' Over" (med DJ Khaled, Akon, Lil' Wayne, Rick Ross, Fat Joe & Birdman från We The Best) #28 US
    • 2007: "Whatever You Like" (med Nicole Scherzinger från Her Name Is Nicole...)
    • 2008: "I't Ain't Me" (med T-Pain och Akon från Thr33 Ringz
    • 2008: "Dead and Gone" (med Justin Timberlake)

    Filmografi

    Filmer

    • ATL (2006)
    • American Gangster (2007)
    • For Sale (2008)
    • Takers Tidigare namn Bone Deep(2009)

    Television

    • 2005: The O.C. (säsong 2, episod 21: "The Return of the Nana")
    • 2005: Punk'd (säsong 5, episod 4)
    • 2008: Entourage (säsong 5, episod 3: "The All Out Fall Out")
    • 2009: T.I.'s Road to Redemption (samtliga episoder)

    Källor

    Fotnoter

    1. ^ "TI Biography". NME. Time Warner. Hämtat 2009-01-02.
    2. ^ (13 oktober 2007). ATF Agents Search Home of Atlanta Rapper T.I. During BET Awards Newsweek. Hämtat 9 oktober 2008.
    3. ^ [a b] "Hip-Hop Star & Actor T.I.". People. Time. 2006-04-24. Hämtat 2008-12-12.
    4. ^ "T.I. And Young Jeezy: Out Of The Trap". MTV. Hämtat 2008-12-12.
    5. ^ [a b] "T.I.: Me, Myself & I" Vibe. Hämtat 9 oktober 2008.
    6. ^ Hillary Crosley (1 maj 2007). "It's Summer Time With T.I., 'T.I.P.'" Billboard. Hämtat 9 oktober 2008.
    7. ^ (21 december 2004). Vibe Cover Story: T.I. - King of the South? Vibe. Hämtat 9 oktober 2008.
    8. ^ Katie Hasty (5 april 2006). T.I. Rules As 'King' Of Album Chart Billboard. Hämtat 9 oktober 2008.
    9. ^ Gold & Platinum - Search Results RIAA. Hämtat 9 oktober 2008.
    10. ^ [a b c d] "Artist Chart History - T.I." on Billboard.com, Neilsen Business Media, Inc., 2008.
    11. ^ Katie Hasty (5 april 2006). T.I. Rules As 'King' of Album Chart Billboard. Hämtat 9 oktober 2008.
    12. ^ [a b] "49th Annual Grammy Awards Winners List". Grammy. Hämtat 2008-11-22.
    13. ^ XXLmag.com - T.I. recording new album while on house arrest (12 november 2007).
    14. ^ [a b] Katie Hasty (8 oktober 2008). T.I. Debuts Big Atop Billboard 200, Hot 100 Billboard. Hämtat 8 oktober 2008.
    15. ^ "Swing Ya Rag" single cover. Hämtat 11 juli 2008.
    16. ^ "T.I. To Star With Oscar Favorites Denzel Washington, Russell Crowe"
    17. ^ "Common Exclusive: MC To Act Alongside Angelina Jolie In Ultra-Violent 'Wanted'"
    18. ^ "Tip Goes In"
    19. ^ "Hustle & Flow" Earns Oscar for Original Song for "It's Hard Out Here For A Pimp"
    20. ^ Life on Mars
    21. ^ T.I. to Produce New Reality Show
    22. ^ "T.I. to pay ex $3,000 per month in child support". NME. Time Warner. 2008-09-25. Hämtat 2008-12-12.
    23. ^ Serpe, demotes (2008-05-15). "T.I. Welcomes, Demotes Second Son". E!. Hämtat 2008-12-11.
    24. ^ HHWorlds.com - Update: T.I.'s Suppression Hearing Pushed Postponed (3 januari 2008).
    25. ^ McDonald, Ray (16 oktober 2007). "Rapper TI Arrested on Illegal Gun Possession Charge". VOA News (Voice of America). Hämtat 2 januari 2009.
    26. ^ Cnn.com -

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.