Roger McGuinn

  • James Roger McGuinn, tidigare även känd som Jim McGuinn, född James Joseph McGuinn 13 juli 1942 i Chicago, Illinois, är en amerikansk gitarrist och sångare. McGuinn var den ledande medlemmen i folkrockgruppen The Byrds, aktiv under åren 1964-1973.

    Med sin 12-strängade gitarr kom Roger McGuinn att utgöra en viktig del i gruppens sound och blev även känd för sina rektangelformade solglasögon som han alltid hade en bit ner på näsan. När Gene Clark hoppade av The Byrds 1966 tog McGuinn över som förste sångare och låtskrivare i gruppen. Några av hans mest kända sånger från Byrds-tiden är "5D (Fifth Dimension)", "Mr. Spaceman", "So You Want to Be a Rock 'n' Roll Star", "Ballad of Easy Rider" och "Chestnut Mare". Han var också den drivande kraften bakom de populära arrangemangen av Bob Dylan-låtar som "Mr. Tambourine Man" och "All I Really Want to Do" samt versionerna av Peter Seegers "The Bells of Rhymney" och "Turn! Turn! Turn!".

    Diskografi (urval)

    • Roger McGuinn (1973)
    • Peace On You (1974)
    • Roger McGuinn & Band (1975)
    • Cardiff Rose (1976)
    • Thunderbyrd (1977)
    • Back From Rio (1991)
    • Live From Mars (1996)
    • Treasures From the Folk Den (2001)
    • Live from Electric Lady Land: 7/18/91 (2002)
    • Back to New York (2002)
    • Limited Edition (2004)
    • The Folk Den Project (2005)
    • Live from Spain (2008)
    • 22 Timeless Tracks From Folk Den Project (2008)
    • CCD (2011)
    • McGuinn-Hillman (med Chris Hillman)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.