Ani Difranco

  • Ani DiFranco, född som Angela Marie Difranco 23 september 1970 i Buffalo, New York, är en amerikansk sångare, gitarrist och kompositör. Sedan skivdebuten 1990 har hon i princip givit ut ett album per år.

    Biografi

    DiFranco föddes i Buffalo, New York som dotter till en judisk-amerikansk mor och en italiensk-amerikansk far. Båda föräldrarna var hängivna folkmusiker. Så tidigt som vid 15 års ålder började hon stå på egna ben och livnära sig på sin musik. Hon studerade vid The Buffalo Academy for Visual and Performing Arts school. Som artonåring startade hon sitt eget skivbolag, Righteous Babe Records, och började spela in vad som kom att bli hennes självbetitlade debutalbum som utkom 1990.

    Politiskt engagemang

    De flesta av Ani DiFrancos texter är självupplevda och avspeglar till stor del hennes olika politiska ställningstaganden. Hon behandlar ämnen som rasism, sexism, homofobi, fattigdom och krig och gör inlägg i svåra och kontroversiella debattfrågor till exempel som den kring aborträtten i USA, där hon tagit ställning för rätten till abort ("pro-choice"). Ani DiFrancos åsikter uttrycks dock inte endast i hennes musik. Under de två senaste presidentvalen i USA har hon öppet givit sitt stöd för icke-republikanska kandidater.

    Diskografi

    Studioalbum

    • Ani DiFranco (1990)
    • Not So Soft (1991)
    • Imperfectly (1992)
    • Puddle Dive (1993)
    • Like I Said: Songs 1990-91 (1993)
    • Out of Range (1994)
    • Not a Pretty Girl (1995)
    • Dilate (1996)
    • The Past Didn't Go Anywhere (1996) (med Utah Phillips)
    • Little Plastic Castle (1998)
    • Up Up Up Up Up Up (1999)
    • Fellow Workers (1999) (med Utah Phillips)
    • To the Teeth (1999)
    • Revelling/Reckoning (2001)
    • Evolve (2003)
    • Educated Guess (2004)
    • Knuckle Down (2005)
    • Reprieve (2006)
    • Red Letter Year (2008)

    Livealbum

    • Women in (E)motion (1994) (begränsad upplaga)
    • An Acoustic Evening With (1994)
    • Living in Clip (1997)
    • So Much Shouting, So Much Laughter (2002)
    • Atlanta - 10.9.03 (2004)
    • Sacramento - 10.25.03 (2004)
    • Portland - 4.7.04 (2004)
    • Boston - 11.16.03 (2005)
    • Chicago - 1.17.04 (2005)
    • Madison - 1.25.04 (2005)
    • Rome - 11.15.04 (2005)
    • Carnegie Hall - 4.6.02 (2006)

    Kuriosa

    Svenske artisten Lars Winnerbäck har översatt två av Ani DiFrancos låtar; "You had time" ("Du hade tid", på albumet Singel, 2001) och "Tis of thee" ("Du gamla fria nord", på albumet Kom, 1999).

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.