Donovan

  • Donovan, född som Donovan Phillip Leitch 10 maj 1946 i Glasgow, Skottland, är en brittisk sångare, låtskrivare, gitarrist och munspelare. År 2005 publicerades hans självbiografi Donovan - The Hurdy Gurdy Man och han valdes in i Rock and Roll Hall of Fame år 2012.

    Tidig karriär

    Donovan blev särskilt under sin tidiga karriär omnämnd lite som Storbritanniens svar på Bob Dylan, men något mer lekfull i sitt musikskapande. Donovan föddes i Glasgow, men växte upp i närheten av Hatfield i Hertfordshire. Han gjorde sin första demo-inspelning som 18-åring, och kort därefter fick han skivkontrakt på Pye Records. 1965 släpptes hans debutsingel "Catch the Wind" vilken listnoterades i både USA och Storbritannien. Uppföljaren "Colours" kom 1965; den blev en större framgång och var även en hit i Sverige. Båda låtarna var akustiskt baserade och inspirerade av folkmusik.

    Det stora genombrottet

    Donovan skrev kontrakt med det större bolaget Epic Records och slog igenom stort då han släppte "Sunshine Superman" 1966, en av de första låtarna som kan gå under genren psykedelisk pop. Låten nådde förstaplatsen både i Storbritannien och på billboardlistan i USA. Ett album med samma namn släpptes inom kort. "Mellow Yellow" släpptes några månader senare och blev en nästan lika stor hit. Fler hitlåtar följde. "There Is a Mountain", "Wear Your Love Like Heaven", "Jennifer Juniper", och "Hurdy Gurdy Man" är några av dem. 1967 reste Donovan inspirerad av The Beatles till Indien och tillbringade tid med Maharishi Mahesh Yogi. Efter det släppte han dubbelalbumet A Gift from a Flower to a Garden som ofta ses som hans mästerverk. Inspirerad av vistelsen i Indien uppmanade han sina fans till meditation.

    Senare karriär

    1969 släpptes albumet Barabajagal och det var hans senaste stora framgång. Här fanns "Atlantis", en singel-b-sida som oväntat blev en stor hit, och titelspåret där Jeff Beck Group medverkade. Donovan fortsatte ge ut album under 1970-talet och en bit in på 1980-talet, dock blev de inte lika uppmärksammade som hans tidigare material. Han gav senast ut ett nytt album 2004.

    Filmkarriär

    Donovans musik spelas ofta i filmer och TV-serier, exempelvis i Maffiabröder, Blues Brothers 2000, Knubbigt regn och Margot at the Wedding.

    Donovan har även själv medverkat i filmer. År 1972 medverkade han i The Pied Piper som råttfångaren och sjöng tre melodier i filmen, där en av dem var "Sailing Homeward". Han medverkade också i Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, en musikal vars soundtrack endast består av Beatles-låtar.

    Diskografi

    Album med US-beteckning släpptes särskilt för marknaden i USA

    • What's Bin Did and What's Bin Hid (1965), debut
    • Catch the Wind (1965), US debut
    • Fairytale (1965)
    • Sunshine Superman (1966, gavs ut 1967 i Storbritannien med ändrad låtlista, se artikeln)
    • Mellow Yellow (1967), US
    • Wear Your Love Like Heaven (1967), US *
    • For Little Ones (1967), US *
    • A Gift from a Flower to a Garden (1968)
    • Donovan in Concert (1968)
    • The Hurdy Gurdy Man (1968), US
    • Barabajagal (1969)
    • Open Road (1970)
    • H.M.S. Donovan (1971)
    • Cosmic Wheels (1973)
    • Essence to Essence (1973)
    • 7-Tease (1974) US, (1975) UK
    • Slow Down World (1976)
    • Neutronica (1980), släppt endast i Tyskland och Frankrike
    • Love Is Only Feeling (1981)
    • Lady of the Stars (1983)
    • Sutras (1996)
    • Beat Café (2004)
    • Shadows of Blue (2013)

    "*" Dessa två album är dubbel-LP:n A Gift from a Flower to a Garden, men skivbolaget i USA ville släppa det som två separata album, och så blev det där.

    Filmografi

    • 1969 - Om det är tisdag - då måste detta vara Belgien
    • 1972 - The Pied Piper
    • 1978 - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

    TV program

    • 1968 - Kuckeliku (prod. Torbjörn Axelman)
    • 1973 - The John Denver Show

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.