El Norte

Cock Robin

  • Cock Robin är en amerikansk poprockgrupp, bildad 1982. Gruppen var som mest populär i Europa under 1980-talets senare hälft, med hitlåtar som "When Your Heart is Weak" och "Just Around the Corner", men man lyckades aldrig bli ett stort band i USA. Man splittrades 1990 men återförenades 2006, och sedan dess har gruppen genomfört flera europeiska turnéer (i och kring Frankrike). Ledarfigurerna i bandet var och är Peter Kingsbery och Anna LaCazio.

    Historik

    Åttiotalet (1985–90)

    Cock Robin bildades som en kvartett. Förutom sångaren och låtskrivaren Peter Kingsbery, bidrog Anna LaCazio med sång, var det Clive Wright på gitarr och Louis Molino III på trummor. Det första, självbetitlade albumet släpptes 22 september 1985, producerad av Steve Hillage. Med singlarna When Your Heart Is Weak och The Promise You Made blev man snabbt ett europeiskt topplistenamn, särskilt i länder som Frankrike, Västtyskland, Nederländerna, Italien och Belgien. Man misslyckades dock att nå listframgångar i USA, något som hittills (2012) ständigt undflytt gruppen.

    Två år senare släpptes gruppens andra album, After Here Through Midland, producerad av Don Gehman (som arbetat med John Mellencamp och R.E.M.). Den första singeln från skivan blev Just Around The Corner, som snabbt klättrade på olika europeiska topplistor. Cock Robin följde upp det hela med en flera månader lång Europaturné. Gruppen bestod vid det här laget av Peter Kingsbery och Anna LaCazio, kompletterade av inhyrda studio- och turnémusiker.

    1989 kom det tredje albumet, First Love Last Rites, producerat av Rhett Davies (känd från Roxy Music), en av Cock Robins inspirationskällor). Albumet åtföljdes av en ny hitlåt (särskilt i Frankrike), den stämningsfulla och mexikanskt tonande Worlds Apart, samt en ny Europaturné.

    Kort därefter meddelades dock att gruppen upplösts, och att Kingsbery skulle fortsätta som soloartist med Frankrike (dit han nu flyttat) som bas (se vidare Peter Kingsbery). Under hela 1990-talet fortsatte dock utgivningen av diverse samlingsutgåvor med Cock Robin, och gruppens musik hördes återkommande på fransk radio. Bara under åren 1998–2004 kom det ut minst sex olika "Best of"-samlingar.

    Återfödelsen (2006)

    Under 1990-talet kämpade Peter Kingsbery med blandade framgångar med sin solokarriär, vilken under åren 1991–2002 resulterade i fyra studioalbum och åtminstone en stor (fransk) hit – "Only the Very Best". Anna LaCazio producerade ett eget soloalbum som dock aldrig blev släppt (förrän 2009, då den plötsligt kom som digital nedladdning via iTunes Music Store) och tillbringade sitt liv i den sydkaliforniska öknen.

    2006 bestämde sig Kingsbery och LaCazio att dra igång sitt gamla band igen. Cock Robins fjärde studioalbum fick titeln I Don't Want to Save The World, och den följdes av en turné med konserter både i USA och i Frankrike, liksom ett uppträdande på den stora musikfestivalen Fête de la Musique i Paris.

    2009 återkom gruppen med ett livealbum den 25 maj. Det albumet bestod av musik från konserten i Châlons-en-Champagne den 28 augusti 2006. En ny turné runt Frankrike (bland annat Le Cannet, Lille och La Cigale i Paris), Nederländerna och Schweiz (Basels kasino) upptog perioden juni till september.

    Cock Robin gjorde bland annat ett nytt framträdande på Fête de la Musique den 21 juni 2009, liksom på Mirandes Country-festival (där Peter Kingsbery uppträtt på egen hand både 2007 och 2008).

    Songs from a Bell Tower (2010)

    Cock Robins sjätte studioalbum spelades in i Los Angeles och släpptes 11 oktober 2010. Songs from a Bell Tower var, liksom de tidigare album, i stort sett helt skriven av Kingsbery. Här återkom Pat Mastelotto till trummorna i bandet, efter många års bortavaro.

    Gruppen åkte ut på fransk och tysk turné i januari 2011 och besökte under året bland annat klassiska Olympia i Paris, liksom flera franska musikfestivaler.

    Stil

    Bandets musik bär tydliga spår av Roxy Music och new wave med dess akustiska syntslingor, men man använde sig till stor del också av icke-elektroniska instrument. Den mjuka popframtoningen förstärks av Anna LaCazios ljusa röst, medan Peter Kingsberys känslosamma sångsätt med ofta utdragna vokaler till viss del påminner om den franska chanson-traditionen. Det är också symptomatiskt att Cock Robin blivit mest populär i och kring Frankrike och att Peter Kingsbery efter Cock Robins splittring 1990 valde att bosätta sig där och påbörja en hyfsat framgångsrik solokarriär.

    Namnet

    Namnet Cock Robin är hämtat från en brittisk från 1600-/1700-talsberättelse av barnramsekaraktär. "The Marriage of Cock Robin and Jenny Wren" (ungefär "Tuppen Rödhake och Jenny Gärdsmyg går och gifter sig"), även kallad The Death of Cock robin, kom i tryck för första gången 1744 i London.

    Medlemmar

    Nuvarande medlemmar

    • Peter Kingsbery: sång, keyboard, bas, gitarr (1982–1990), 2006–)
    • Anna LaCazio: sång, keyboard (1982–1990), 2006–)
    • Pat Mastelotto: trummor, slagverk (1982–1990), 2006–)
    • Tris Imboden: trummor
    • Corky James: gitarr
    • John Pierce: bas
    • Lise Dickerson: keyboard

    Studiomusiker

    • Damian Lester : bas
    • Dave Young : keyboard
    • Lise Anderson : keyboard
    • Bryn Mathieu : trummor, slagverk
    • Manu Riquier : trummor
    • Hervé Koster : trummor
    • Yannick Chouillet : gitarr
    • Arnaud François : bas

    Tidigare medlemmar

    • Louis Molino III: trummor, slagverk, kör
    • Clive Wright: gitarr

    Diskografi

    Singlar

    • 1985 – "When your Heart Is Weak"
    • 1985 – "The Promise You Made"
    • 1986 – "Throught You Were on My Side"
    • 1986 – "Once We Might Have Known" (promosingel)
    • 1987 – "Just Around the Corner"
    • 1987 – "The Biggest Fool of All"
    • 1988 – "El Norte"
    • 1989 – "Worlds Apart"
    • 1990 – "Straighter Line"
    • 1990 – "Manzanar"
    • 1990 – "It's Only Make Believe" (promotionssingel)
    • 2006 – "Body over Mind" (promotionssingel)
    • 2006 – "Fair Enough" (promotionssingel)
    • 2011 – "Grand" edit version (promotionssingel)

    Studioalbum

    • 1985 – Cock Robin (9 låtar)
    • 1987 – After Here Through Midland (9 låtar)
    • 1989 – First Love Last Rites (10 låtar, 11 på USA-utgåvan inklusive "It's Only Make Believe")
    • 2006 – I Don't Want to Save the World (13 låtar, 14 låtar i nedladdningsversionen inklusive akustisk version av "Just Around the Corner")
    • 2010 – Songs from a Bell Tower (två versioner: en med 11 låtar på 1 CD, en med extraskivan "Live" från 2009)

    Samlingsalbum

    • 1990/1994/1997 – Collection Gold
    • 1991/1998 – The Best of Cock Robin
    • 1995/2000 – Best Ballads
    • 1998 – The Best of Cock Robin (samma som 1991 plus "Only the Very Best", hitlåt i Frankrike med Peter Kingsbery, tillagd)
    • 1999 – Simply the Best
    • 2001 – When Your Heart Is Weak
    • 2001 – Les Indispensables de Cock Robin
    • 2004 – The Promise You Made
    • 2011 – Open Book: The Best of Cock Robin

    Liveinspelningar (CD)

    • 2009 – Live

    Video

    • 1990 – Cock Robin – Live Au Grand Rex (CBS Video 49867), VHS, Frankrike. Inspelad på Le Grand Rex i Paris, april 1990. Videon, släppt i Frankrike, innehåller också en exklusiv intervju med Peter Kingsbery och Anna LaCazio.[4]

    Se även

    • Peter Kingsbery
    • Anna LaCazio

    Referenser

    Noter

    1. ^ "Anna Lacazio (Cock Robin)-interview france 24-30 juin 2009". Youtube.com (TV-intervju med Anna LaCazio). Läst 21 september 2013. (engelska)
    2. ^ Russel Merritt & J.B. Kaufman, Walt Disney's Silly Symphonies, p 162. Se även "Cock Robin på engelskspråkiga Wikipedia.
    3. ^ "Cock Robin". Discogs.com. Läst 2012-03-31.
    4. ^ "Cock Robin – Live Au Grand Rex". Discogs.com. Läst 2012-03-31.

    Externa länkar

    Cock Robin

    Peter Kingsbery

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.