Velvet Revolver

  • Velvet Revolver är en amerikansk supergrupp inom hårdrock som bildades i Rancho Santa Margarita, Kalifornien 2002.

    Bandet bildades under av de tidigare Guns N' Roses-medlemmarna Slash, Duff McKagan och Matt Sorum tillsammans med Dave Kushner från punkbandet Wasted Youth. Scott Weiland från Stone Temple Pilots var Velvet Revolvers sångare sedan starten fram till 2008 då de gick skilda vägar.

    Bandets debutalbum Contraband gavs ut i augusti 2004. Med hitsinglarna Slither och Fall to Pieces blev albumet snabbt en succé och sålde dubbel-platina i USA. Efter det kunde bandet börja turnera intensivt. 2005 lanserade de låten Come on, Come in, som finns på soundtracket till filmen Fantastic Four.

    Uppföljaren till Contraband var Libertad och den första singeln som släpptes från albumet blev She Builds Quick Machines. Singeln släpptes i slutet av maj. Sångaren Scott Weiland var sist i gruppen ut ur sitt missbruk, men alla bandmedlemmar har använt droger och kommit ur beroendet. Detta är någonting som uppenbarligen varit lättare sagt än gjort. Två av medlemmarna gjorde någonting åt sina beroenden först då allvarliga diagnoser med dödlig utgång började dyka upp. Duff fick beskedet att hans lever mycket väl kunde explodera om han endast drack en klunk alkohol till. Gitarristen Slash fick ca tio år senare veta att han hade ett virus i hjärtat vilket kunde leda till döden inom två till sex veckor.

    Den 1 april 2008 meddelade bandet att sångaren Scott Weiland sparkats. För att ersätta Weiland har bandet bl a använt sig av auditions via en sajt på Internet.

    Bandmedlemmar

    Nuvarande medlemmar

    • Slash – sologitarr (2002-idag)
    • Dave Kushner – kompgitarr (2002-idag)
    • Duff McKagan – basgitarr, bakgrundssång (2002-idag)
    • Matt Sorum – trummor (2002-idag)

    Tidigare medlemmar

    • Scott Weiland – sång (2003-2008)

    Scott Weiland lämnade Velvet Revolver den 20 mars 2008 för att återförenas med sitt gamla band Stone Temple Pilots

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2004: Contraband
    • 2007: Libertad

    EP-skivor

    • 2007: Melody and the Tyranny

    Singlar

    • 2003: Set Me Free
    • 2004: Slither
    • 2004: Fall to Pieces
    • 2005: Dirty Little Thing
    • 2005: Come on, Come in
    • 2007: She Builds Quick Machines
    • 2007: The Last Fight
    • 2008: Get Out the Door

    Bildgalleri

    • Download Festival, England, 2005

    • Slash

    • Duff McKagan

    • Matt Sorum

    • Dave Kushner

    • Slash med en Gibson Double Neck gitarr

    • Scott Weiland

    • Velvet Revolver 2007

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.