Billy Bob Thornton

  • Billy Bob Thornton, född 4 augusti 1955 i Hot Springs, Arkansas, är en amerikansk skådespelare, manusförfattare, musiker och filmregissör.

    Han vann Oscar för bästa manus efter förlaga 1997 till filmen Sling Blade (1996) och har nominerats till två andra Oscars. Vid Golden Globe-galan 2015 prisades han i kategorin Bästa manliga huvudroll i en miniserie för rollen som Lorne Malvo i TV-serien Fargo.

    Billy Bob Thornton har varit gift fem gånger, den senaste gången med skådespelerskan Angelina Jolie (gifta 5 maj 2000, skilda i maj 2003). Har fyra barn med tre olika kvinnor. Han och Jolie adopterade även ett barn tillsammans, som senare adopterades av Brad Pitt.

    Filmografi i urval

    • 1993 – One False Move (även manus)
    • 1993 – Blood In Blood Out
    • 1993 – Ett oanständigt förslag
    • 1994 – På farlig mark
    • 1996 – Sling Blade (även manus och regi)
    • 1997 – Prinsessan Mononoke (röst)
    • 1997 – U-Turn
    • 1997 – Aposteln
    • 1998 – Spelets regler
    • 1998 – En enkel plan
    • 1998 – Armageddon
    • 1999 – Allt under kontroll
    • 2000 – Dessa vackra hästar (regi)
    • 2000 – The Gift (manus)
    • 2001 – The Man Who Wasn't There
    • 2001 – Monster's Ball
    • 2001 – Bandits
    • 2002 – Waking Up in Reno
    • 2003 – Levity
    • 2003 – Intolerable Cruelty
    • 2003 – Love Actually
    • 2003 – Bad Santa
    • 2004 – The Alamo
    • 2004 – Friday Night Lights
    • 2006 – Nördskolan
    • 2006 – The Astronaut Farmer
    • 2007 – Mr. Woodcock
    • 2008 – Eagle Eye
    • 2011 – Mästerkatten (röst)
    • 2014 – Fargo (TV-serie)

    Diskografi

    Album

    • 2001 - Private Radio
    • 2003 - The Edge of the World
    • 2005 - Hobo
    • 2007 - Beautiful Door

    Referenser

    1. ^ "Billy Bob Thornton". Inside the Actors Studio. 2002-08-18. Nr. 18, säsong 8.
    2. ^ ”2015 GOLDEN GLOBE AWARD WINNERS”. Golden Globe Awards. http://www.goldenglobes.com/golden_globe_winners/2015. Läst 12 januari 2015. 

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Billy Bob Thornton.
    • Billy Bob Thornton på Internet Movie Database (engelska)

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.