Third Day

  • Third Day är en kristen rockgrupp från USA som bildades i början av 1990-talet. Bandets namn kommer av att Jesus uppstod på den tredje dagen. Den 19 september 2009 blev bandet invalt i Georgia Music Hall of Fame.

    Historik

    Influerade av artister som Lynyrd Skynyrd, U2 och Rich Mullins bildade sångaren Mac Powell och gitarristen Mark Lee Third day i början av 1990-talet. Duon utökades med basisten Tai Anderson och trummisen David Carr. Gruppen spelade in några demos och skaran av fans växte. Samtidigt som gitarristen Brad Avery gick med i bandet tecknade man ett avtal med bolaget Gray Dot Records om att ge ut en skiva. Skivan Third day sålde i över 20 000 exemplar. Efter det tecknade man ett avtal med Reunion Records.

    Medlemmar

    • Mac Powell - sång, akustisk gitarr, tamburin (1991-idag)
    • Samuel "Tai" Anderson - basgitarr, bakgrundssång (1991-idag)
    • David Carr - trummor, slagverk (1991-idag)
    • Mark Lee - elgitarr, bakgrundssång (1993-idag)
    • Billy Wilkins - keyboard (1991-1993)
    • Geof Barkley - keyboard (1993)
    • August McCoy - gitarr (1991-1992)
    • Brad Brent Christopher Avery (1995-2008)
    • Scotty Wilbanks - keyboard, bakgrundssång (2005-idag)
    • Jason Hoard - mandolin, banjo, gitarr, bakgrundssång (2010-2012)
    • Brian Bunn - gitarr, munspel (2012-idag)

    Diskografi

    • 1993 – Long Time Forgotten
    • 1994 – Contagious
    • 1996 – Third Day
    • 1997 – Conspiracy No. 5
    • 1999 – Time
    • 2000 – Offerings: A Worship Album
    • 2001 – Come Together
    • 2003 – Offerings II: All I Have to Give
    • 2004 – Wire
    • 2005 – Wherever You Are
    • 2006 – Christmas Offerings
    • 2008 – Revelation
    • 2010 – Move
    • 2012 – Miracle
    • 2015 – Lead Us Back: Songs of Worship
    • 2004 – Live Wire
    • 2009 – Live Revelations
    • 1999 - Southern Tracks
    • 2002 - Carry Me Home
    • 2013 - iTunes Session
    • 1997 - Alien
    • 2008 - Call My Name
    • 2010 - Children of God
    • 2010 - Lift Up Your Face
    • 2012 - I Need a Miracle
    • 2007 – Chronology, Volume One: 1996-2000
    • 2007 – Chronology, Volume Two: 2001-2006
    • 2010 – Offerings Box Set
    • 2012 – Discover Third Day

    Utmärkelser

    • 2002 Best Rock Gospel Album of the Year för Come Together
    • 2005 Best Rock Gospel Album of the Year för Wire
    • 2007 Best Pop/Contemporary Gospel Album of the Year för Wherever You Are
    • 2010 Best Rock or Rap Gospel Album of the Year för Live Revelations

    Fotnoter

    1. ^ Officiell webbplats

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.