Rebel Yell

Billy Idol

  • Billy Idol, eg. William Michael Albert Broad, född 30 november 1955 i Stanmore, nordvästra London, är en brittisk sångare, musiker och låtskrivare främst inom punk, poprock och hårdrock.

    Han fick sitt genombrott som sångare i gruppen Generation X men det är som soloartist han skördat sina stora framgångar. En räcka musikvideohits som: "Dancing With Myself", "White Wedding", "Rebel Yell" och "Eyes Without A Face" och flera andra gjorde honom till en av de första och största MTV-stjärnorna. Hans musik kännetecknas av rak och ganska rå rock med tydliga influenser från rockabillyartister som Eddie Cochran.

    När Billy Idol fortfarande levde i England gick han med som gitarrist i punkrock/postpunk bandet Siouxsie and the Banshees (innan de antog det bandnamnet) 1976, men lämnade bandet för att spela gitarr i Chelsea (som var ett punkband) 1977. Han, Tony James och John Towe bestämde sig snabbt för att lämna även detta band för att satsa mer på sitt eget punkband Generation X som de startade över ett år innan, där Billy Idol bytte från att ha varit gitarrist till huvudsångare.

    Som soloartist har han sålt en guld, fyra platina och en dubbelplatina. År 2001 återvände hans ursprungliga gitarrist Steve Stevens, som lämnade Billys band 1986. År 2005 var Billy Idol åter i ropet med en ny skiva, Devil's Playground efter 12 års uppehåll för att bland annat ta hand om sina barn. Billy gjorde istället mindre spelningar (även många välgörenhetsspelningar) på bland annat olika klubbar mellan åren 1995 och 2001 (vilket han fortfarande gör mellan alla stora världsturneringar) i Kalifornien där han bor. Han började framträda på stora turneringar igen med en ny banduppsättning från år 2001. År 2010 lade han även till Billy Morrison som bakgrundsgitarrist i sitt liveband, innan dess har Billy Idol alltid bara haft en enda gitarrist.

    Han har släppt en självbiografi, Dancing with Myself som han skrivit helt själv med egna ord, vilken släpptes den 7 oktober 2014 och har blivit en New York Times-bestseller. Hans senaste album som heter Kings & Queens of the Underground, släpptes den 21 oktober 2014.

    Billy Idol har varit bosatt på flera ställen i både England och USA, men bor sedan många år i Beverly Hills, Los Angeles. Han fick en son som döptes till Willem Wolf Broad i juni 1988 med sin dåvarande fru Perri Lister, som han träffade i slutet av 1970-talet och förblev gift med henne mellan åren 1980 och 1989. Billy fick sedan en dotter tillsammans med Linda Mathis i augusti 1989 som döptes till Bonnie Blue Broad.

    Diskografi

    Som soloartist

    • 1981 – Don't Stop (EP)
    • 1982 – Billy Idol
    • 1983 – Rebel Yell
    • 1985 – Vital Idol (Storbritannien)
    • 1986 – Whiplash Smile
    • 1987 – Vital Idol
    • 1988 – Idol Songs: 11 Of The Best
    • 1990 – Charmed Life
    • 1993 – Cyberpunk
    • 2001 – Greatest Hits
    • 2002 – VH1's Storytellers (CD/DVD)
    • 2005 – Devil's Playground
    • 2006 – Happy Holidays
    • 2008 – The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself (CD/DVD, inklusive två nya låtar)
    • 2009 – In Super Overdrive Live (DVD/Blu-ray)
    • 2011 – No Religion Live (DVD)
    • 2014 – Kings & Queens of the Underground

    Studioalbum (med Generation X)

    • 1978 – Generation X
    • 1979 – Valley of the Dolls
    • 1979 – Sweet Revenge (Inte släppt förrän 1998)
    • 1981 – Kiss Me Deadly

    Livealbum

    • 2002 – Live at the Paris Theatre '78 & '81
    • 2003 – Live at Sheffield
    • 2005 – Live

    Singlar

    Topp 100 på UK Singles Chart

    • 1977 – Your Generation / Day by Day (#36)
    • 1978 – Ready Steady Go / No No No (#47)
    • 1978 – King Rocker / Gimme Some Truth (#11)
    • 1979 – Valley of the Dolls / Shakin' All Over (#23)
    • 1979 – Friday's Angels / Trying for Kicks / This Heat (#62)
    • 1980 – Dancing with Myself / Ugly Rash (som "Gen X") (#62)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.