Waylon Jennings

  • Waylon Jennings, född 15 juni 1937 i Littlefield, Texas, död 13 februari 2002 i Chandler, Arizona, var en inflytelserik amerikansk countrysångare, gitarrist och sångare.

    Jennings blev först känd som basist åt Buddy Holly, efter att denne brutit med The Crickets. Han undkom den flygolycka den 3 februari 1959 i vilken Buddy Holly, Ritchie Valens och J. P. "The Big Bopper" Richardson dog genom att Jennings erbjudit den influensasjuke Richardson sin plats i planet. Efter några års inaktivitet fortsatte han därefter sin karriär som soloartist.

    Under 1970-talet hjälpte han till att skapa outlaw country-rörelsen genom att vägra spela det på den tiden populära Nashvillesoundet. Han bildade även supergruppen The Highwaymen tillsammans med Willie Nelson, Johnny Cash och Kris Kristofferson, även de från Outlaw-rörelsen. Sitt sista soloalbum spelade han in 1998, och 2001 valdes han in i Country Music Hall of Fame. Han dog 2002 till följd av komplikationer orsakade av diabetes.

    Diskografi

    • 1964 – JD's
    • 1966 – Folk-Country
    • 1966 – Leavin' Town
    • 1966 – Nashville Rebel (soundtrack)
    • 1967 – Waylon Sings Ol' Harlan
    • 1967 – Love of the Common People
    • 1967 – The One and Only
    • 1968 – Hangin' On
    • 1968 – Only the Greatest
    • 1968 – Jewels
    • 1969 – Just to Satisfy You
    • 1969 – Country-Folk (med The Kimberlys)
    • 1970 – Waylon
    • 1970 – Don't Think Twice
    • 1970 – Ned Kelly (soundtrack)
    • 1970 – Singer of Sad Songs
    • 1971 – The Taker/Tulsa
    • 1971 – Cedartown, Georgia
    • 1972 – Good Hearted Woman
    • 1972 – Heartaches by the Number
    • 1972 – Ladies Love Outlaws
    • 1973 – Lonesome, On'ry and Mean
    • 1973 – Honky Tonk Heroes
    • 1974 – This Time
    • 1974 – The Ramblin' Man
    • 1975 – Dreaming My Dreams
    • 1976 – Wanted! The Outlaws
    • 1976 – Mackintosh & T.J. (soundtrack)
    • 1976 – Are You Ready for the Country
    • 1976 – Waylon Live
    • 1977 – Ol' Waylon
    • 1978 – I've Always Been Crazy
    • 1979 – What Goes Around Comes Around
    • 1980 – Music Man
    • 1982 – Leather and Lace (med Jessi Colter)
    • 1982 – Black on Black
    • 1983 – It's Only Rock and Roll
    • 1983 – Waylon and Company
    • 1984 – Never Could Toe the Mark
    • 1985 – Turn the Page
    • 1986 – Sweet Mother Texas
    • 1986 – Will the Wolf Survive
    • 1986 – Heroes (med Johnny Cash)
    • 1987 – Hangin' Tough
    • 1987 – A Man Called Hoss
    • 1988 – Full Circle
    • 1990 – The Eagle
    • 1992 – Too Dumb for New York City, Too Ugly for L.A.
    • 1992 – Ol' Waylon Sings Ol' Hank
    • 1993 – Cowboys, Sisters, Rascals & Dirt
    • 1994 – Waymore's Blues (Part II)
    • 1996 – Right for the Time
    • 1998 – Closing in on the Fire
    • 2000 – Restless Kid Live - Live at JD's
    • 2000 – Never Say Die: Live
    • 2003 – Waylon Live: The Expanded Edition
    • 2006 – Live from Austin, TX

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.