Conor Oberst

  • Conor Oberst, född 15 februari 1980 i Omaha, Nebraska är en amerikansk singer/songwriter. Oberst spelar i två egna band; Bright Eyes och Conor Oberst and the Mystic Valley Band. Han är även med i Monsters of Folk tillsammans med bland andra M. Ward. Tidigare musikgrupper han har varit involverad i inkluderar bland andra Park Ave., Desaparecidos, Norman Bailer och Commander Venus.

    Uppväxt

    Oberst föddes och växte upp i Omaha, Nebraska. Hans far Matthew Oberst Sr. var musiker och hans mor Nancy Oberst var grundskolerektor. Han växte upp med två äldre bröder, Justin Oberst, en advokat, och Matt Oberst, en musiker mest känd för sitt band Sorry About Dresden. Oberst mor hävdar att han bankade på pianot och sjöng redan när han var två år gammal.

    Brodern Matt spelade gitarr och piano i diverse coverband i sin ungdom, och tillsammans med brödernas far började han lära Conor att spela gitarr när han var 10 år gammal. Redan när han hade lärt sig två ackord skrev han låtar. Det var runt den här tiden som han även hittade Antiquarium, en skivaffär i Omaha som var en samlingspunkt för andra musiker.

    Diskografi (i urval)

    • 1995 – Do You Feel At Home? (med Commander Venus)
    • 1997 – The Uneventful Vacation (med Commander Venus)
    • 1998 – A Collection of Songs Written and Recorded 1995-1997 (med Bright Eyes)
    • 1998 – Letting Off the Happiness (med Bright Eyes)
    • 2000 – Fevers and Mirrors (med Bright Eyes)
    • 2002 – Lifted or The Story is in The Soil, Keep Your Ear to the Ground (med Bright Eyes)
    • 2002 – Read Music/Speak Spanish (med Desaparecidos)
    • 2005 – Digital Ash in a Digital Urn (med Bright Eyes)
    • 2005 – I'm Wide Awake, It's Morning (med Bright Eyes)
    • 2005 – Motion Sickness (liveskiva) (med Bright Eyes)
    • 2006 – Noise Floor (Rarities: 1998-2005) (med Bright Eyes)
    • 2007 – Cassadaga (med Bright Eyes)
    • 2008 – Conor Oberst (under eget namn)
    • 2008 – Outer South (med Conor Oberst and the Mystic Valley Band)
    • 2009 – Monsters of Folk (med Monsters of Folk)
    • 2010 – One Jug of Wine, Two Vessels (med Bright Eyes)
    • 2011 – The People's Key (med Bright Eyes)
    • 2014 – Upside Down Mountain (under eget namn)

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Conor Oberst.

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.