Rattle That Lock

David Gilmour

 • David Jon "Dave" Gilmour, född 6 mars 1946 i Cambridge, Cambridgeshire, är en brittisk gitarrist, sångare och låtskrivare. Han är främst känd som gitarrist och sångare i gruppen Pink Floyd.

  David Gilmour blev 1968 inbjuden som gitarrist till Pink Floyd och han ersatte snart Syd Barrett som på grund av psykisk sjukdom inte kunde jobba med gruppen. Från och med gruppens andra album har Gilmour spelat och sjungit på alla Pink Floyd-album.

  Hans gitarrspel har varit en mycket viktig del på Pink Floyds banbrytande album (The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, The Wall med flera). Under slutet av 1970-talet dominerade basisten Roger Waters gruppen starkt, men sedan han slutat efter bråk 1984 har Gilmour blivit gruppens ledarfigur.

  Sedan åttiotalet har Gilmour också haft en framgångsrik solokarriär. Till en början var denna huvudsakligen uppbyggd kring material från Pink Floyd, men sedan Gilmour släppt soloalbumet About Face 1984 och kanske främst On an Island 2006 har hans solokarriär alltmer byggt på hans eget material. Pink Floyd-kollegan Richard Wright dök ofta upp som gäst på Gilmours större spelningar, fram till Wrights död 2008.

  Gilmours huvudsakliga instrument är gitarr och sång. Flera gånger under inspelningarna med Pink Floyd fick han lägga Roger Waters baslager, då Waters inte själv klarade av att spela som bandet önskade. Många låtar på framför allt The Dark Side of the Moon och de två senaste Pink Floyd-albumen innehåller synthlager som Gilmour lagt. Under senare år har Gilmour också spelat piano, saxofon och cümbüş på konserter. När han hjälpte till att producera Syd Barretts album 1970 lade Gilmour även trummor på spåret "Dominoes", men han spelar också trummor på Barn Jam-filmerna som finns under extramaterialen på Live in Gdansk.

  Barndom och ungdomsår

  Gilmour är född och uppväxt i det välbärgade området Grantchester i Cambridge, England. Hans far, Douglas Gilmour, föreläste i zoologi på universitetet i Cambridge och hans mor, Sylvia, arbetade som lärarinna.

  Han började studera på The Perse School i Cambridge där han senare mötte Syd Barrett, blivande gitarrist och sångare i Pink Floyd, som gick på Cambridgeshire High School for Boys - deras respektive skolor låg på samma gata och de brukade träffas under rasterna för att lära sig spela gitarr tillsammans. Trots intresset var ingen av de båda medlemmar i något band. 1963 var emellertid Gilmour med och startade bandet Joker's Wild. 1966 lämnade han bandet och gav sig, tillsammans med några vänner, ut på resa i Frankrike och Spanien i hopp om att få spelningar - något som de inte lyckades särskilt bra med. Resan avslutades med att Gilmour lades in på sjukhus där han, på grund av för dåliga matvanor, vårdades för näringsbrist. 1992 bekräftade Gilmour, i brittisk radio, att de vid hemkomsten, 1967, körde på stulen bensin. David Gilmour var god vän med den framlidne författaren till Liftarens Guide till Galaxen; Douglas Adams. Adams har stått på scenen och spelat gitarr tillsammans med Pink Floyd under en av de allra sista konserterna bandet gjorde i Royal Albert Hall 1994. Det var också Adams som hjälpte Gilmour och övriga Pink Floyd med namnet till albumet The Division Bell.

  Diskografi, soloalbum

  • 1978 – David Gilmour
  • 1984 – About Face
  • 2006 – On an Island
  • 2008 – Live in Gdansk
  • 2010 – Metallic Spheres

  Externa länkar

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör David Gilmour.
  • David Gilmour officiell webbplats
  • "Pink Floyd, musiken, människorna, myterna". Bengt Liljegren, Historiska Media ISBN 978-91-86297-03-9

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.