Lisa Miskovsky

  • Lisa Maria Miskovsky Sommer, född 9 mars 1975 i Holmsund utanför Umeå, är en svensk musiker och popsångerska. Hon har även aktivt ägnat sig åt idrott, bland annat snowboard och ishockey. Miskovsky har för sin musik vunnit minst en Grammis och fyra Rockbjörnar. Hon är syster till Carolina Miskovsky.

    Biografi

    Tidiga år

    Miskovsky far kommer från Tjeckien och hennes mor från Finland. Fadern var kontrabasist och blev bekant med en finländska (Lisa Miskovskys blivande mor) under ett turnébesök i Helsingfors i början av 1970-talet.

    1993 började Lisa Miskovsky åka snowboard, samtidigt som hennes musikintresse ledde till piano- och gitarrträning. Senare skulle hon börja åka runt på olika musikspelningar.

    Musikkarriär

    Debutalbumet Lisa Miskovsky kom ut den 25 april 2001. Miskovsky belönades 2002 med två Rockbjörnar, i kategorierna Årets svenska nykomling och Årets svenska kvinnliga artist. Hennes andra album, Fallingwater, släpptes i oktober 2003 och producerades av Joakim Berg i Kent. För detta album tilldelades hon priset för Årets kvinnliga artist på Grammisgalan 2004. Hon har även medverkat på In Flames album Come Clarity (låten "Dead End").

    2006 tilldelades hon Norrlandsförbundets utmärkelse Olof Högbergplaketten för en populärmusikalisk kulturgärning med stor genomslagskraft. Året efter fick hon motta nya två Rockbjörnar, som Årets svenska kvinnliga artist och Årets svenska album.

    År 2008 skrev och medverkade hon i låten "Still Alive" som är temalåten för det svenskproducerade spelet Mirror's Edge, som hade världspremiär 11 november samma år.

    TV och musikskrivande

    Under våren 2011 medverkade hon i Körslaget i TV4.

    2012 medverkade hon för första gången i Melodifestivalen med låten "Why Start A Fire".

    Förutom egen musik skriver Miskovsky även för andra artister. Bland annat har hon skrivit Backstreet Boys världshit Shape of My Heart.

    Sportintresse

    Lisa Miskovsky har varit aktiv i flera idrotter, inte bara i snowboard. Bland annat har hon spelat ishockey i Björklövens damlag.

    Vid vinter-OS 2014 i ryska Sotji var Miskovsky sportreporter för Viasat.

    Övrigt

    Miskovsky har starka band till Piteå sedan hon läste musik där. Hon hälsar på och spelar i staden regelbundet.

    Hon gifte sig 2003 med den norske snowboardåkaren Marius Sommer.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2001 – Lisa Miskovsky (återlanserat 2004, innehållandes sex extraspår)
    • 2003 – Fallingwater
    • 2006 – Changes
    • 2010 – Violent Sky
    • 2013 – Umeå

    Singlar

    • 2001 – "Driving One of Your Cars"
    • 2001 – "What If (sång)"
    • 2002 – "Quietly"
    • 2003 – "Alright (Med The Lost Patrol) (Burning Heart Records)
    • 2003 – "Lady Stardust"
    • 2004 – "Sing to Me"
    • 2004 – "A Brand New Day"
    • 2006 – "Mary"
    • 2006 – "Sweet Misery"
    • 2006 – "Acceptable Losses"
    • 2008 – "Still Alive"
    • 2010 – "Lover"
    • 2011 – "Got a Friend"
    • 2012 – "Why Start a Fire"
    • 2013 – "Wild Winds"

    Melodier på Svensktoppen

    • 2003/2004 – "Lady Stardust"
    • 2004/2005 – "A Brand New Day"
    • 2006 – "Mary"
    • 2012 – "Why Start a Fire"

    Missade listan

    • 2001 – "Pärlor av plast"

    Övriga

    • 2000 – Det blir aldrig som man tänkt sig (Medverkade med låten "Pärlor av plast" till soundtracket)
    • 2005 – Kent - "Max 500" medverkar hon på B-sidan "Välgärningar & illdåd".
    • 2006 – Come Clarity (Medverkade på låten "Dead End")
    • 2007 – "To Know Him is to Love Him" Lisa sjöng en duett på Jill Johnsons Music Row.
    • 2008 – Last Year's Songs - Greatest Hits (samlingsalbum) innehållande den nyinspelade låten "Another Shape of My Heart" som var ursprungsversionen till "Shape of My Heart". Texten ändrades när Backstreet Boys spelade in låten.
    • 2008 – "Mirror's Edge"(datorspel) med låten "Still Alive" i samarbete med svenska spelutvecklarföretaget Digital Illusions CE.

    Referenser

    1. ^ Sveriges befolkning 1990: Miskovsky, Lisa Maria
    2. ^ [a b c d e f] By, Ulrika (2013-02-20): "Lisa Miskovsky: Jag uppfattades som ett hot". DN.se. Läst 11 november 2013.
    3. ^ [a b] Bild, Christina (2010): "Ibland måste man lägga locket på för att kunna fokusera". Stim.se. Läst 11 november 2013.
    4. ^ [a b c] Burström, Evelina (2013-09-10): "Tog sig ur depressionen – nu släpper Lisa Miskovsky nytt". VK.se. Läst 11 november 2013.
    5. ^ [a b] Linus Brännström/TT Spektra (2013-10-13): "Lisa Miskovsky fann lusten i Umeå". HD.se. Läst 11 november 2013.
    6. ^ Green, Niclas (2013-11-07) "Lisa Miskovsky till OS". GP.se. Läst 11 november 2013.
    7. ^ Lisa Maria Miskovsky Sommer, folkbokföringsdata. Ratsit.se. Läst 22 november 2013.
    8. ^ Marius Sommer, folkbokföringsdata. Ratsit.se. Läst 22 november 2013.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.