The Libertines

  • The Libertines var en brittisk musikgrupp bildad 1997 av Carl Barât och Pete Doherty.

    Historia

    Gruppen gav ut skivorna Up the Bracket och The Libertines. Producent till bandet var den tidigare gitarristen i The Clash, Mick Jones.

    Bandets två frontfigurer Barât och Doherty skrev all text och musik. Pete Doherty tvingades lämna gruppen sedan hans drogmissbruk orsakat bandet diverse problem. The Libertines splittrades 2004.

    Idag spelar Pete Doherty i gruppen Babyshambles. Han har även släppt en soloskiva i mars 2009 som heter Grace/Wastelands. Carl Barât och Gary Powell spelade tillsammans i gruppen Dirty Pretty Things som spiltrades i december 2008. John Hassall spelar i Yeti.

    The Libertines har inspirerat en hel våg av nya indierock-band och i BBC:s dokumentär Seven Ages of Rock hyllas bandet som den mest inflytelserika och nyskapande musikgruppen under 2000-talet.

    Carl och Pete har haft tre återföreningar på scen sen Libertines officiellt splittrades. Första gången var 12 april 2007, den andra gången var 17 september 2008 på puben Prince of Wales i Camden, London, och senast den 16 maj 2009 på Rhythm Factory i London. Då var också Gary Powell med och spelade trummor och Drew Mcconell från Peters nuvarande band Babyshambles spelade bas. I mars 2010 avslöjade bandet att de ska återförenas för att spela på Reading/Leeds Festival i England.

    Medlemmar

    • Pete Doherty (sång, gitarr)
    • Carl Barât (sång, gitarr)
    • Gary Powell (trummor)
    • John Hassall (basgitarr/elbas)

    Diskografi

    Album

    • Legs 11 (2000) (demo)
    • Up the Bracket (2002)
    • The Libertines (2004) (UK #1)

    Singlar och EP

    • Up the Bracket (2002) (UK #35)
    • I Get Along EP (2003) (endast USA)
    • What a Waster (2002) (UK #37)
    • I Get Along (2002)
    • Up The Bracket (2002) (UK #29)
    • Don't Look Back into the Sun (2003) (UK #11)
    • Time for Heroes (2003) (UK #20)
    • Can't Stand Me Now (2004) (UK #2)
    • What Became of the Likely Lads (2004) (UK #9)
    • What Became of the Likely Lads EP (2005)

    Gästframträdanden

    • Born In England (2004) (Twisted X feat. The Wheatleys, The Libertines, Supergrass, Delays, Bernard Butler & James Nesbitt) (UK #9)

    Coverversioner på Libertines-låtar

    • Time For Heroes av Graham Coxon
    • Time For Heroes av The Rails
    • Don't Look Back Into The Sun av The Rails
    • Don't Look Back Into The Sun av The View
    • Tell The King av Graham Coxon
    • What A Waster (akustisk) av Adam Green

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.