Superstar

Sonic Youth

  • Sonic Youth är en amerikansk rockgrupp bildad i New York 1981. Deras nuvarande banduppsättning består av sångaren och gitarristen Thurston Moore, sångaren och basisten Kim Gordon, gitarristen och sångaren Lee Ranaldo, trummisen Steve Shelley samt basisten Mark Ibold. Under de tidiga åren var Sonic Youth förknippade med konst- och musikscenen no wave i New York. Debutalbumet Sonic Youth släpptes 1982.

    Som en av grupperna i den första vågen amerikansk noiserock bidrog bandet med sin egen tvist på hardcore punk-filosofin genom den växande undergroundkulturen som fokuserade mer på genrens DIY-etik än dess specifika sound. genom användandet av ett stort urval skordatura gitarrstämningar och preparerade gitarrer med föremål som trumpinnar och skruvmejslar för att förändra instrumentets klangfärg. Sonic Youth kontraktades 1990 av ett större skivbolag, DGC Records, och har genom åren gett ut 17 studioalbum. 1995 var de huvudakt vid årets Lollapalooza-festival.

    2011 kom Ranaldo med beskedet om att bandet skulle "sluta för ett tag", till följd av Moore och Gordons skilsmässa.

    Historia

    Kort efter att gitarristen Thurston Moore flyttade till New York under tidiga 1977 startade han ett band tillsammans med sina rumskamrater. Bandet hette från början Room Tone men ändrades snabbt till Coachmen.

    Branca kontraktade Sonic Youth som den första gruppen på sitt skivbolag, Neutral Records. I december 1981 spelade bandet in fem låtar i en studio i New Yorks Radio City Music Hall. Materialet gavs sedan ut på mini-LP:n Sonic Youth som trots lite uppmärksamhet skickades till några av nyckelpersonerna i den amerikanska pressen, som gav den likartade positiva recensioner. Efter deras första skiva hoppade Edson av för att satsa på en karriär som skådespelare och ersattes av Bob Bert.

    Efter det första albumet har flera medlemmar hoppat av och på, speciellt trummisen har bytts ut flera gånger. Men från och med 1985 och framåt har Steve Shelley spelat trummor. Även om det är svårt att klassificera ett band som detta så kallas deras musik oftast för "noise rock" eller "art rock", för de gitarrljud de framkallar. Bandet fick en uppsving under grunge-eran i början av 90-talet och anses ha varit föregångare till genren även om Sonic Youths musik är betydligt mer expremintell än de flesta grungeband. Det var på Sonic Youths rekommendation som Nirvana signades till Geffen Records. Sonic Youth har även turnerat med Nirvana.

    I början av 2000-talet var Jim O'Rourke medlem i bandet under ett par år.

    Sonic Youth experimenterar med ljud, ungefär som The Velvet Underground och Glenn Branca gjorde på sin tid. De är också inspirerade av The Stooges hårda garagerock. Sonic Youth är kända för sin speciella ljudbild, som de skapar genom att använda okoventionella gitarrstämningar och spela med olika verktyg t ex skruvmejslar.

    Sonic Youth har även varit gäster i The Simpsons "Homerpalooza" (säsong #7 episod #24 avsnittsnummer #152 (3F21)).

    Bandets mästerverk anses av många vara dubbel-LPN Daydream Nation från 1988.

    Under hösten 2009 ägnades en utställning på Malmö konsthall åt bandet och deras samarbeten med bildkonstnärer, filmskapare, designers och musiker. På utställningen förekom även en rad andra verk utvalda av bandet.

    I en intervju den 28 november 2011, sade Lee Ranaldo att Sonic Youth "tar paus" på en obestämd tid på grund av att Kim Gordon och Thurston Moore har bestämt sig för att separera efter 27 års äktenskap.

    Teknik

    Bandet använder sig av Skordatura, som är alternativa stämningar av instrumenten. Bandet är i besittning av flera hundra gitarrer, för att kunna variera sig. 1998 stals en större mängd gitarrer, vilket kunde märkas på hur bandets musik framfördes. Några olika typer av stämningar är:

    • F# F# G G A A (Schizophrenia, Tom Violence, White Kross)
    • D D D D A A (Schizophrenia, Catholic Block)
    • G G D D G G (Teen Age Riot)
    • A C C G G# C (Silver Rocket)
    • C C E B G D (The Sprawl, Cross The Breeze)
    • F# F# F# F# E B (Catholic Block, Kool Thing, Death Valley '69, Shadow Of A Doubt)
    • E G D G E D (Dirty Boots, Titanium Expose, Tunic)
    • C G D G C D (Rain On Tin, Plastik Sun, The Empty Page)

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1983 – Confusion Is Sex
    • 1985 – Bad Moon Rising
    • 1986 – EVOL
    • 1987 – Sister
    • 1988 – The Whitey Album (under namnet Ciccone Youth)
    • 1988 – Daydream Nation
    • 1990 – Goo
    • 1992 – Dirty
    • 1994 – Experimental Jet Set, Trash and No Star
    • 1995 – Washing Machine
    • 1998 – A Thousand Leaves
    • 2000 – NYC Ghosts & Flowers
    • 2002 – Murray Street
    • 2003 – Dirty - Deluxe Edition
    • 2004 – Sonic Nurse
    • 2005 – Goo - Deluxe Edition
    • 2006 – Rather Ripped
    • 2009 – The Eternal

    EP

    • 1982 – Sonic Youth
    • 1983 – Kill Yr Idols
    • 1993 – TV Shit (med Yamatsuka Eye)
    • 1998 – Silver Session for Jason Knuth

    Samlingar

    • 1984 – Sonic Death (liveinspelningar från 1981 till 1983)
    • 1995 – Screaming Fields of Sonic Love
    • 1995 – Made in USA (soundtrack)
    • 2006 – The Destroyed Room: B-Sides and Rarities
    • 2008 – Hits Are for Squares

    Sonic Youth Recordings-serien

    • 1997 – SYR1: Anagrama
    • 1997 – SYR2: Slaapkamers Met Slagroom
    • 1998 – SYR3: Invito Al Cielo
    • 1999 – SYR4: Goodbye 20th Century
    • 2000 – SYR5 (med DJ Olive och Ikue Mori)
    • 2005 – SYR6: Koncertas Stan Brakhage Prisiminimui (med Tim Barnes)
    • 2008 – SYR7: J'Accuse Ted Hughes
    • 2008 – SYR8: Andre Sider Af Sonic Youth (med Merzbow och Mats Gustafsson)
    • 2011 – SYR9: Simon Werner A Disparu (Original Enregistrement Sonore)

    Referenser

    Tryckta källor

    • Azerrad, Michael (2001). Our Band Could Be Your Life. New York: Little, Brown.
    • Chick, Steve (2007). Psychic Confusion: The Sonic Youth Story. Omnibus Press.
    • Browne, David (2008). Goodbye 20th Century: A Biography of Sonic Youth. Da Capo Press. ISBN 978-0-306-81515-7.

    Noter

    1. ^ Browne (2008)
    2. ^ Erlewine, Stephen Thomas. "Sonic Youth – Music Biography, Credits and Discography : AllMusic". Allmusic. Rovi Corporation. Läst 28 februari 2013.
    3. ^ Perpetua, Matthew (28 november 2011). "Lee Ranaldo on the Future of Sonic Youth". rollingstone.com. Läst 28 februari 2013.
    4. ^ Chick 2007, s. 42.
    5. ^ Azerrad 2001, s. 234.
    6. ^ Azerrad 2001, s. 236.
    7. ^ Azerrad 2001, s. 235.
    8. ^ Azerrad 2001, s. 237.
    9. ^ ”Kim Gordon, Thurston Moore Separate”. Pitchfork Media. http://pitchfork.com/news/44318-kim-gordon-thurston-moore-separate/. Läst 4 januari 2012. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.