David Hasselhoff

  • David Hasselhoff, född 17 juli 1952 i Baltimore i Maryland, är en amerikansk skådespelare, sångare, producent och regissör.

    Karriär

    David Hasselhoff tog examen på teaterprogrammet vid California Institute of the Arts utanför Los Angeles i början av 1970-talet. Han fick sitt genombrott i såpoperan The Young and the Restless (svensk titel: Makt och begär) där han medverkade 1975–1982. Från 1980 till 1986 var Hasselhoff stjärna i TV-serien Knight Rider där han, tillsammans med sin talande Pontiac Trans Am K.I.T.T., bekämpar brott. Under denna period fick han bland annat mottaga The People’s Choice Award som bästa skådespelare. År 1989 började tv-serien Baywatch sändas med David Hasselhoff i huvudrollen som livräddaren Mitch Buchannon, en roll han behöll till 2000, året innan serien lades ner.

    David Hasselhoff har under sin karriär även medverkat i fleral filmer men ingen av dem har blivit någon publiksuccé.

    Som sångare har Hasselhoff gett ut tolv album. Singeln Looking for Freedom höll sig på förstaplatsen på den tyska hitlistan i 8 veckor, vilket kan förklaras med att den gavs ut 1989 - året då Berlinmuren föll. Sångaren David Hasselhoff har främst haft framgång i Europa; i USA har hans musik inte mottagits lika varmt.

    Mellan 2006 och 2009 var han jurymedlem i America's Got Talent. Under 2011 satt han i juryn till engelska Britain's Got Talent.

    Den 24 februari 2014 fick Hasselhoff en egen 10-veckors talkshow, Hasselhoff – en svensk talkshow, i svenska TV3.

    År 2015 sjöng Hasselhoff ledmotivet ("True survivor") till den svenskproducerade filmen Kung Fury.

    Privatliv

    Hasselhoff var gift med skådespelaren Catherine Hickland 1984–1989 och därefter fram till 2006 med Pamela Bach, även hon skådespelare. Bach och Hasselhoff har två döttrar.

    År 2006 gav han ut en självbiografi med titeln Making Waves.

    Filmografi (urval)

    • 2008 - Command & Conquer: Red Alert 3 (datorspel)
    • 2008 – Knight Rider (TV-film)
    • 2006 – Click
    • 2004 – Dodgeball
    • 2004 – Svampbob Fyrkant - Filmen
    • 2003 – Baywatch: Hawaiian Wedding (TV-film)
    • 2001 – Layover
    • 1998 – Legacy
    • 1995-1997 - Baywatch Nights (TV-serie)
    • 1991 – Knight Rider 2000 (TV-film)
    • 1990 – I en hämnares ögon
    • 1989-2000 - Baywatch (TV-serie)
    • 1988 – Witchery
    • 1982-1986 - Knight Rider (TV-serie)
    • 1978 – Starcrash - stjärnornas duell
    • 1975-1982 - The Young and the Restless (TV-serie) (även 2010)

    Diskografi

    Album

    • (1985) Night Rocker
    • (1987) Lovin' Feelings
    • (1989) Knight Lover - Schweiz #17
    • (1989) Looking for Freedom - Västtyskland #1, Schweiz #3
    • (1990) Crazy for You - Schweiz #1
    • (1991) David - Tyskland #12, Schweiz #7
    • (1992) Everybody Sunshine - Tyskland #21, Schweiz #17
    • (1993) You are Everything - Tyskland #20, Schweiz #27
    • (1994) Du - Germany #43, #41 Schweiz
    • (1995) Looking for … the Best
    • (1995) David Hasselhoff - USA Billboard New Artists #2
    • (1997) Hooked on a Feeling - Schweiz #41
    • (2000) Magic Collection

    Singlar

    • (1989) Our First Night Together - Schweiz #14
    • (1989) Looking for Freedom - Västtyskland #1, #1 Schweiz, Austria #1, #22 Nederländerna
    • (1989) Is Everybody Happy? - Västtyskland #14, #8 Schweiz
    • (1990) Crazy for You - Västtyskland/Tyskland #18, Schweiz #21
    • (1991) Do the Limbo Dance - Tyskland #12, Schweiz #19
    • (1992) Everybody Sunshine - Schweiz #27
    • (1993) Wir zwei allein (Duet med Gwen) - Tyskland #9, Schweiz #10
    • (2004) David Hasselhoff Sings America - Tyskland #27, Österrike #11
    • (2004) The Night Before Christmas
    • (2005) David Hasselhoff Sings America Gold Edition
    • (2005) Do the Limbo Dance (Remix by DJ Ostkurve) - Tyskland #2
    • (2006) Jump in My Car- Australien #50

    Referenser

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.