Kaizers Orchestra

  • Kaizers Orchestra är ett norskt rockband som bildades år 1999 i Bergen. Vokalisten Janove Ottesen och gitarristen Geir Zahl hade då känt varandra i många år och startade sitt första band (Blod, Snått & Juling) 1991, och sitt andra band (Gnom) 1995.

    Historia

    Bandets första album, Ompa til du dør, släpptes på undergroundbolaget Broiler Farm 2001. Det blev mycket framgångsrikt, först i Norge, men senare även i Danmark och Nederländerna. Det andra albumet, Evig Pint, utkom 2002. Ett tredje album, Maestro, släpptes 15 augusti 2005.

    Kaizers Orchestras musik har inspirerats av allt från Tom Waits melankoliska texter och Ompa til du dør till AC/DC's heavy metal och östeuropeisk folkmusik. Deras texter, som skrivs av Ottesen och Zahl, är uteslutande på norska, på dialekten järska. Bandet ses som ett av Norges bästa liveband, och de turnerar intensivt i Norge och stora delar av Europa.

    Kaizers Orchestra har gjort sex musikvideor, nämligen till sångerna Kontroll på kontinentet, Mann mot mann, Evig pint, Maestro, Knekker deg til sist, Enden av November samt Hjerteknuser.

    Medlemmar

    • Janove Ottesen (sång, gitarr, piano, tramporgel, oljefat) (1999 - )
    • Geir Zahl (gitarr, sång, oljefat) (1999 - )
    • Terje Winterstø Røthing (gitarr, slagverk) (2000 - )
    • Rune Solheim (trummor) (1999 - )
    • Helge Risa (orgel, piano) (1999 - )
    • Øyvind Storesund (kontrabas) (2003 - )
    • Jon Sjøen (kontrabas) (1999 - 2003)

    Diskografi

    • 2001 – Ompa til du dør
    • 2003 – Evig Pint
    • 2005 – Maestro
    • 2008 – Maskineri
    • 2009 – Våre Demoner
    • 2011 – Violeta, Violeta Vol. 1
    • 2011 – Violeta, Violeta Vol. 2
    • 2012 – Violeta, Violeta Vol. 3
    • 2006 – Live at Vega
    • 2008 – 250 Prosent
    • 2011 – Live i Oslo Spektrum
    • 2013 – Live from the Norwegian Opera House
    • 2000 - Gul EP
    • 2002 - Død Manns Tango
    • 2002 - Mann Mot Mann
    • 2004 - The Gypsy Finale (live)
    • 2005 - Maestro EP
    • 2011 - En for orgelet, en for meg
    • 2002 - Di grind
    • 2002 - Kontroll På Kontinentet
    • 2005 - Knekker deg til sist
    • 2005 - Maestro
    • 2005 - Christiania
    • 2006 - Blitzregn baby (live)
    • 2007 - Enden av november
    • 2008 - Apokalyps meg / Du og meg Lou, og din fru
    • 2009 - Die Polizei
    • 2009 - Prosessen
    • 2010 - Philemon Arthur & the Dung
    • 2010 - Hjerteknuser
    • 2010 - En for orgelet, en for meg
    • 2011 - Diamant til kull
    • 2011 - Tusen dråper regn
    • 2011 - Drøm videre Violeta
    • 2012 - Aldri vodka, Violeta
    • 2012 - Siste dans
    • 2013 - Stjerner i posisjon

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.